Zupa cebulowa

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Zupa cebulowa to jedna z tych bardzo prostych potraw, które można podać np. jako codzienny posiłek po ciężkiej pracy, zarówno psychicznej jak i fizycznej. Może śmiało być również podane jako danie wykwintne. Można by powiedzieć, że w okresie zimy taka potrawa jest jak najbardziej wskazana. Niewątpliwą zaletą jest fakt, że zupa cebulowa to ta potrawa, którą przygotowuje się najszybciej. O dziwo poziom wrażenia, jakie wywołuje jej jedzenie jest odwrotny do nakładu pracy, jaki trzeba włożyć w jej przygotowanie. Jest tak naprawdę wiele różnych przepisów na tę strawę.

Najczęściej jest przygotowywana na bazie bulionu wołowego lub drobiowego, ale wiele osób poleca także samą wodę. Osobiście polecam przygotowanie wcześniej wywaru warzywnego, można również skorzystać z gotowych kostek wegetariańskich dostępnych w sklepie ekologicznym.

Zupa cebulowa – przepis Podstawowe składniki zupy cebulowej to: – 4 średnie cebule, które należy pokroić w piórka – 5 łyżek masła, – 1 łyżka oliwy, – 1 litr wywaru warzywnego lub woda, – pół łyżeczki suszonego tymianku, – sól i pieprz.

Do zupy dobrze jest przygotować grzanki. Potrzebne będą dwie mini bagietki, kilka plasterków żółtego sera, szczypta mielonej papryki, możemy również dodać szczyptę carry lub imbiru.

Sam przepis nie jest skomplikowany i przygotuje go nawet kulinarny amator. Masło i oliwę rozpuszczamy na patelni, Dodajemy cebulę i dusimy ją na małym ogniu ok. 15-20 minut. Mieszamy, co pewien czas. Kiedy cebula już zmięknie i stanie się złotobrązowa należy dodać wywar, tymianek oraz sól i pieprz. Od koloru cebuli na tym etapie zależeć będzie ostateczne zabarwienie naszej zupy. Zupa cebulowa świetnie wygląda właśnie wówczas, gdy jest złotobrązowa. Następnie wszystko gotujemy około 15 minut, a my w tym samym czasie możemy zrobić grzanki. Kroimy bagietkę, kładziemy ser, posypujemy mieloną papryką i wstawiamy do piekarnika, na mniej więcej 10 minut, kiedy ser zacznie się topić. Zupa po tym czasie powinna być już gotowa, więc wlewamy ją do miseczek, a na wierzchu kładziemy wcześniej przygotowaną grzankę.

Zupa cebulowa z winem

Jest również odmiana tej zupy z aromatem czerwonego wina. Ma właściwości rozgrzewające i wywołuje dobry humor. Przyrumienioną cebulę, którą wkładamy do garnka w ostatniej fazie należy przyprawić dodając czerwonego wina. Całość powinna się gotować ok. 30 minut.

Sporym urozmaiceniem tej potrawy może być również dodanie pieczarek i wędliny. 10 pieczarek i 75g polędwicy z kurczaka doda niepowtarzalnego smaku. Tutaj wywar przygotowujemy podobnie dodając 25g selera, 5cm pory oraz 1 główkę czosnku. Do tak przygotowanego wywaru dodajemy podsmażoną cebulę, następnie dodajemy mleko i delikatnie miksujemy. Następnie kroimy w kostkę wędlinę i podsmażamy ją na oliwie. Na końcu wrzucamy ją do zupy. Całość możemy przyozdobić np. natką pietruszki. Mi osobiście najbardziej smakuje zupa lekko słodkawa, którego to aromatu nadaje lekko karmelizowana cebulka z mocno wyczuwalnym aromatem świeżo tartej gałki muszkatołowej. Ja również podaje ją z chrupiącą grzanką, ale bez roztopionego sera. Ser kroję i podaje osobno, można sobie dobrać do smaku. Jeżeli chodzi o kalorię to kwestię w zimie należy pominąć. Smaczna jest także zupa cebulowa z serkiem topionym i zupa cebulowa – krem.

Zupa cebulowa ma dać nam wiele sił na zimowe dni i taka ma być jak jest. Zaprezentowane odmiany zup są łatwe do przyrządzenia i gwarantują ucztę dla podniebienia.

Was this helpful?

0 / 0