Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Bakłażan faszerowany

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Bakłażan nazywany również gruszką miłosną to ciemnofioletowe warzywo, które choć rzadko gości na naszych stołach, jest bardzo zdrowe. To doskonałe warzywo pełne potasu, fosforu, żelaza, wapnia oraz witamin A, C oraz z grupy B. Co bardzo ucieszy odchudzających się, bakłażan jest niskokaloryczny, gdyż w swoim składzie zawiera głównie wodę (aż 90%) oraz małe ilości tłuszczów i cukrów (łącznie 28 kcal w 100g). Jest bardzo wartościowym warzywem, które warto wprowadzić do swojej kuchni, szczególnie w sezonie.

BAKŁAŻAN FASZEROWANY WARZYWAMI

Składniki:
- bakłażan,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 większe pomidory,
- 2 pieczarki (większe),
- torebka ugotowanego ryżu,
- koncentrat pomidorowy (mały),
- łyżeczka suszonego oregano,
- świeże listki bazylii,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- ser mozarella.

Przygotowanie:
Bakłażan myjemy i kroimy wzdłuż na dwie równe połowy. Wydrążamy ze środka miąższ tak by ścianki bakłażana nie były cieńsze niż 2 cm, następnie kroimy miąższ w kostkę. Miąższ w osobnym naczyniu solimy. Solimy również wnętrze bakłażana i odkładamy go na około 60 minut by puścił sok. W przeciwnym przypadku potrawa będzie gorzkawa. Po upływie określonego czasu płuczemy bakłażan pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oczekując godzinę na bakłażan obieramy i drobno siekamy cebulę i czosnek. Wrzucamy na patelnię. Pomidora myjemy i obieramy ze skórki po czym kroimy w kosteczkę. Pieczarki również myjemy i obieramy, po czym kroimy w plasterki. Dodajemy do cebuli i czosnku i dusimy pod przykryciem, po czym dodajemy miąższ z bakłażana. W osobnym garnku gotujemy ryż, po czym odcedzamy i dodajemy do warzyw na patelni. Doprawiamy całość do smaku. Dodajemy mały koncentrat pomidorowy i kilka posiekanych drobno listków bazylii. Całość dokładnie mieszamy. Bakłażany smarujemy wewnątrz oliwą i napełniamy nadzieniem. Następnie układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym na spodzie delikatnie tłuszczem. Na wierzch bakłażana układamy plastry pomidora i mozarelli, po czym posypujemy delikatnie pieprzem i solą. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC i pieczemy faszerowane bakłażany przez 40 minut. Gotowe dekorujemy listkami bazylii.

BAKŁAŻAN FASZEROWANY MIĘSEM

Składniki:
- 5 bakłażanów,
- 2 szklanki gotowanego ryżu,
- 400 g mięsa mielonego,
- cebula,
- 3 pomidory,
- 2 jajka,
- natka pietruszki,
- 250 ml śmietany,
- sól,
- pieprz,
- 5 łyżek oleju,
- szklanka wody,
- 10 łyżek śmietany 32%.

Przygotowanie:
Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy na równe połówki. Wycinamy miąższ i przekładamy do osobnego naczynia. Wnętrze bakłażanów solimy i odstawiamy na około godzinę czasu, by bakłażan puścił gorzkawy sok. Cebulkę obieramy, drobno kroimy i smażymy na oleju na złoty kolor. W osobnym naczyniu mieszamy cebulkę, mięso mielone, ugotowany ryż, sól, pieprz i posiekaną drobno natkę pietruszki. Całość dobrze mieszamy. Bakłażany dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Gotowym farszem nadziewamy bakłażany. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 5 łyżek oleju oraz szklankę wody, po czym układamy w nim bakłażany nadziewane z farszem. Na wierzch kładziemy pokrojone plastry pomidora. Do nagrzanego na 180ºC wstawiamy na 40 minut bakłażana. Około 10 minut przed końcem pieczenia zalewamy bakłażany śmietaną, a przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

BAKŁAŻAN FASZEROWANY SEREM

Składniki:
- 2 bakłażany,
- cebula,
- 0,5 czosnku,
- natka pietruszki,
- świeże zioła,
- sól,
- pieprz,
- 300 g sera owczego,
- 12 suszonych pomidorów w oleju,
- orzeszki pinii,
- oliwa z oliwek.

Przygotowanie:
Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy na równe połówki. Wycinamy miąższ i przekładamy do osobnego naczynia. Wnętrze bakłażanów solimy i odstawiamy na około godzinę czasu, by bakłażan puścił sok. Miąższ z bakłażana drobno poszatkować. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Pomidory suszone kroimy w drobne paseczki. Natkę pietruszki i świeże zioła drobno siekamy. Ser owczy rozdrabniamy na tarce lub kruszymy drobno palcami. Miąższ bakłażana i cebulę podsmażamy na oliwie, a pod sam koniec smażenia dodajemy czosnek i suszone pomidory. Lekko przestudzić. Gotową masę wymieszać z serem, dodać posiekaną natkę pietruszki, zioła, przyprawy, oraz 3 łyżki orzeszków pinii. Gotową masą nadziewamy bakłażany i układamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem oraz skropione z wierzchu oliwą. Wstawiamy do piekarnika na 180ºC na 40 minut.

Komentarze: