Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Któż z nas nie lubi barszczu? Jednak jest ich wiele smaków, warto jest skosztować każdy z nich, nie tylko ten barszcz czerwony zwyczajny (czysty, czyli klarowny), ale także warto jest przyrządzić barszczyk z uszkami, kiszony, zabielany i oczywiście wigilijny – jak nasza polska tradycja nakazuje.

Oto sprawdzony przepis na barszcz, by dużo łatwiej było by nam go przyrządzić. W artykule opiszemy barszczyk wigilijny, ponieważ jest on najbardziej zbliżonym do wszystkich, oraz najczęściej gotowanym w naszych domach.

Barszcz czerwony wigilijny

Czego potrzebujemy?

- kilo buraków
- dosyć kwaśne jabłko
- marchewka
- pietruszka
- malutki kawałek selera
- cebula
- parę ząbków czosnku (4, 5)
- 5-6 suszonych grzybków
- dwie duże łyżki soku z cytryny

A teraz do roboty!

• Grzybki myjemy i zalewamy szklanką wody na co najmniej godzinkę.
• Po godzinie gotujemy grzyby w tej samej wodzie, w której wcześniej były moczone.
• Buraczki kroimy w dosyć cienkie plasterki, do nich dodajemy jabłko, nakrojoną marchewkę i pietruszkę, pokrojoną w ćwiartki cebulkę, seler i ząbki czosnku (lepiej jest go pokroić niż zgnieść).
• Wszystko zalewamy dwoma litrami wody, doprawiamy solą pieprzem i wegetą, lub warzywkiem, i tak gotujemy bez przykrycia, przez 0,5 godziny.
• Dodajemy sok z cytryny i wstawiamy nasz barszczyk do lodówki.
• Przed podaniem barszczyku na stół należy zlać z jarzyn, podgrzać oczywiście i dodać około szklanki wywaru z grzybów.
• Dodatkowo, możemy jeszcze doprawić barszcz, by wszystko smakowało idealnie!Teraz możemy się już tylko cieszyć smakiem naszego wigilijnego barszczyku!


Na koniec warto dodać, że do barszczyku zabielanego dodajemy śmietankę - najlepiej 22 %.

Natomiast w barszcz czerwony kiszony warto jest dołożyć więcej pracy i przygotować do niego swój zakwas, który możemy trzymać w butelkach parę tygodni, dodatkowo, sam zakwas może być dla nas świetnym napojem orzeźwiającym. Warto także pokusić się o barszcz czerwony zabielany, barszcz czerwony z uszkami, barszcz czerwony z ziemniakami, barszcz czerwony ukraiński. Każdy z nich ma swój charakterystyczny smak i każdy jest pyszny!

Komentarze: