Barszcz czerwony

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Któż z nas nie lubi barszczu? Jednak jest ich wiele smaków, warto jest skosztować każdy z nich, nie tylko ten barszcz czerwony zwyczajny (czysty, czyli klarowny), ale także warto jest przyrządzić barszczyk z uszkami, kiszony, zabielany i oczywiście wigilijny – jak nasza polska tradycja nakazuje.

Oto sprawdzony przepis na barszcz, by dużo łatwiej było by nam go przyrządzić. W artykule opiszemy barszczyk wigilijny, ponieważ jest on najbardziej zbliżonym do wszystkich, oraz najczęściej gotowanym w naszych domach.

Barszcz czerwony wigilijny

Czego potrzebujemy?

– kilo buraków – dosyć kwaśne jabłko – marchewka – pietruszka – malutki kawałek selera – cebula – parę ząbków czosnku (4, 5) – 5-6 suszonych grzybków

– dwie duże łyżki soku z cytryny

A teraz do roboty! • Grzybki myjemy i zalewamy szklanką wody na co najmniej godzinkę. • Po godzinie gotujemy grzyby w tej samej wodzie, w której wcześniej były moczone. • Buraczki kroimy w dosyć cienkie plasterki, do nich dodajemy jabłko, nakrojoną marchewkę i pietruszkę, pokrojoną w ćwiartki cebulkę, seler i ząbki czosnku (lepiej jest go pokroić niż zgnieść). • Wszystko zalewamy dwoma litrami wody, doprawiamy solą pieprzem i wegetą, lub warzywkiem, i tak gotujemy bez przykrycia, przez 0,5 godziny. • Dodajemy sok z cytryny i wstawiamy nasz barszczyk do lodówki. • Przed podaniem barszczyku na stół należy zlać z jarzyn, podgrzać oczywiście i dodać około szklanki wywaru z grzybów.

• Dodatkowo, możemy jeszcze doprawić barszcz, by wszystko smakowało idealnie!Teraz możemy się już tylko cieszyć smakiem naszego wigilijnego barszczyku!

Na koniec warto dodać, że do barszczyku zabielanego dodajemy śmietankę – najlepiej 22 %.

Natomiast w barszcz czerwony kiszony warto jest dołożyć więcej pracy i przygotować do niego swój zakwas, który możemy trzymać w butelkach parę tygodni, dodatkowo, sam zakwas może być dla nas świetnym napojem orzeźwiającym. Warto także pokusić się o barszcz czerwony zabielany, barszcz czerwony z uszkami, barszcz czerwony z ziemniakami, barszcz czerwony ukraiński. Każdy z nich ma swój charakterystyczny smak i każdy jest pyszny!

Was this helpful?

0 / 0