Gotowanie i wypieki

Cukier trzcinowy to cukier powstały z trzciny cukrowej, bez konieczności oddzielania melasy i kryształów. Z pewnością doskonale kojarzymy jego charakterystyczną barwę, występuje bowiem on w barwie złotawej lub ciemnobrązowej, przypominającej bursztyn. Jest zdrowa odmianą cukru i jedną z najpopularniejszych na świecie, podobnie jak cukier buraczany. Używany jako ważny składnik kuchni azjatyckiej, indyjskiej, meksykańskiej oraz angielskiej. Głównym składnikiem cukru trzcinowego jest sacharoza.

Cukier trzcinowy - zastosowanie

Co z pewnością wyda wam się dość dziwne, cukier trzcinowy posiada nie tylko właściwości słodzące. Jego zastosowanie odbiega daleko poza progi kuchenne, gdyż bardziej cenny i popularny jest on w medycynie ludowej, a także ziołolecznictwie. Dawniej twierdzono, że cukrem trzcinowym można wyleczyć bardzo wiele dolegliwości, ze względu na swe mnogie zalety był bardzo ceniony. Jedną z głównych zalet było to iż miał właściwości bakteriobójcze. Cukier trzcinowy używano więc jako lekarstwo kojące, przeciwbólowe, wykrztuśne, przeciw astmie, zapalenia, przeziębienia, a nawet oparzenia i rany. Jednak również w kuchni cukier trzcinowy doskonale się sprawdza. Idealnie nadaje się do tworzenia wspaniałych deserów, gdyż rozpuszcza się podczas przygotowywania, nie pozostawiając po sobie grudek. Wiele gospodyń uważa iż cukier trzcinowy o wiele efektowniej prezentuje się w cukierniczce, a czas spędzony z nim przy kubku herbaty, pozwala na chwilę relaksu i zapomnienia o codziennych problemach.

Cukier trzcinowy - zalety

• Zdrowszy od cukru białego.
• Delikatny i pełny smak, pozwalający na idealne połącznie z kawą lub herbata.
• Idealnie nadaje się do smakowitych wypieków.
• Ma dużą zawartość składników odżywczych takich jak: żelazo, wapń, potas, fosfor oraz magnez, czego nie można powiedzieć o cukrze białym.
• Jest cukrem nierafinowanym, dlatego zawiera w swoim składzie tak wiele składników odżywczych.

Uwaga na oszukany cukier trzcinowy!

Niestety jest dziś bardzo wiele zamienników cukru trzcinowego, któremu daleko od oryginału. Nawet producenci białego cukru wykorzystując modne na produkty Eko, w celu większych sprzedaży, barwią biały cukier np. karmelem lub melasą i sprzedają pod cukrem trzcinowym jako cukier brązowy.

Cukier trzcinowy - wartości odżywcze

W 100g cukru trzcinowego zawarte jest około 397kcal, oraz:
- 0 g tłuszczy,
- 0 mg cholesterolu,
- 3 mg sodu,
- 0 g błonnika,
- 99 g węglowodanów,
- 0 g białka.

Komentarze:
krzysiek 2013-03-11 20:33:37

jak rozpoznac orginalny brazowy cukier od podroby

Jaco 2013-03-26 16:31:32

Trzeba czytac opisy jesli sa prawdziwe to masz pewność że kupiłes orginał. ale jak wszystko w naszym kraju np(.Mięso ,sół ,susz jajeczny) cukier tez moze być podróba.

sl 2013-08-11 15:45:05

co na ty cukrzycy

HG 2013-08-26 08:32:31

Ja używam miód , czy lepiej jest cukier trzcinowy.

pasjusz 2013-08-26 09:02:53

HG, zdecydowanie lepiej miód, bez dwóch zdań

ada 2013-12-04 16:13:09

uwaga na cukiet trzcinowy z carefura- wewnatrz pełno biłych bryłek zwykłego cukru co mówi samo za siebie.

po 2013-12-05 04:56:08

Jedyna różnica pomiędzy cukrem trzcinowym a buraczanym jest taka, że pochodzi z dwóch różnych roślin. Proces otrzymywania również nieco się różni, jednak efektem końcowym jest ten sam produkt – sacharoza o jak najwyższej czystości. Zawartość sacharozy w białym cukrze spożywczym nie może być niższa niż 99,7% i nie ma znaczenia czy została pozyskana z trzciny czy buraka

Witia 2013-12-05 07:59:00

do "po" - jak już coś cytujesz, to źródło podaj chociaż ;)

Kaluś 2014-01-20 08:05:07

No i jak rozpoznać podróbe???

Nat 2014-05-27 23:34:56

na opakowaniu pisze cukier brązowy i to jest podróba,orginalny będzie miał napis cukier trzcinowy i ta nazwa jest zarezerwowana typowo dla trzcinowego,a brązowy to brązowy dodany kolor.