Ciąża i poród

Cukrzyca to jedna z chorób cywilizacyjnych. Jest to przewlekła choroba przemiany materii spowodowana brakiem wydzielania insuliny lub nieprawidłowym jej działaniem. Hormon ten umożliwia komórkom organizmu przyswajanie cukrów i zmianę ich w energię konieczną do prawidłowego funkcjonowania. W chwili gdy zaburzona zostaje gospodarka węglowodanowa, nieprawidłowo działa również gospodarka tłuszczowa, białkowa oraz wodno – elektrolitowa. Cukier, którego organizm nie był w stanie przyswoić nagromadza się w krwi. Zbyt duże stężenie glukozy w układzie krwionośnym prowadzi do przecukrzenia. Cukier gromadzi się również w nerkach, które nie są zdolne go przefiltrować. Wtedy cukier wydalany jest wraz z moczem, które to zjawisko nazywamy cukromoczem.

Cukrzyca ciążowa

Cukrzyca ciążowa jest rodzajem cukrzycy utajonej, która pojawia się w przypadku szczególnego przeciążenia organizmu. Powodem takiego przeciążenia jest stres i duży wysiłek fizyczny, a wiadomo, że ciąża jest dla organizmu kobiety szczególnym stresem i obciążeniem. W wyniku niemożności wykorzystania cukrów organizm czerpie energię z tłuszczów i białek, a produktem takiego spalania są ketony, które prowadzą do zaburzeń w funkcjonowaniu wielu narządów.

Cukrzyca ciążowa - przyczyny

Przyczyną takiego stanu rzeczy, poza stresem i wzmożonym wysiłkiem fizycznym jest również zaburzenie w gospodarce hormonalnej. Przyczyną tego jest wzmożona ilość hormonów, które zaczyna produkować organizm. Hormony te są bardzo istotne dla prawidłowego przebiegu ciąży. Aktywność hormonów takich jak progesteron, prolaktyna i estrogeny zauważalna jest około 26 tygodnia ciąży i może ona wpłynąć na zagęszczenie się cukru we krwi.

Grupa niskiego ryzyka wystąpienia cukrzycy ciążowej to:

• Kobiety w wieku poniżej 25 lat
• Kobiety z prawidłową masa ciała przed ciążą (brak nadwagi)
• Kobiety w rodzinach których nie występowała cukrzyca

Zwiększone ryzyko występuje w przypadku gdy kobieta:

• Ma nadwagę
• Przekroczyła 35 rok życia
• Ma nadciśnienie tętnicze
• Chorowała na cukrzycę w poprzedniej ciąży
• Miała w rodzinie chorych na cukrzycę

Cukrzyca ciążowa - objawy

Cukrzyca w ciąży znacznie pogarsza wyniki położnicze. Dodatkowo niebezpieczeństwo zwiększone jest faktem, że cukrzyca ciążowa jest trudna do zdiagnozowania poprzez samą tylko obserwację, gdyż większość objawów jest charakterystyczna dla kobiet w ciąży.
Należy jednak zwrócić szczególną uwagę, jeśli pojawią się wzmożone objawy takie jak:
• Senność i przemęczenie
• Picie większej niż zwykle ilości płynów
• Częste oddawanie moczu

Cukrzyca ciążowa - powikłania

Cukrzyca ciążowa to wielkie zagrożenie nie tylko dla kobiety ciężarnej, ale również dla płodu. Organizm dziecka również wytwarza wtedy zwiększoną ilość insuliny, która z kolei pobudza rozwój tkanki tłuszczowej. Skutkiem tej nadprodukcji jest zjawisko zwane makrosomią, waga dziecka przekracza cztery kilogramy. Często podczas porodu lekarze muszą więc decydować się na cesarskie cięcie. Zawyżony poziom glukozy przyczynia się także do powstawania wad rozwojowych u dziecka, zaburzenia te dotykają najczęściej układu krążenia, kostnego, nerwowego, sercowo – naczyniowy, pokarmowy. Może również doprowadzić do przepukliny oponowo - mózgowej, której widocznym objawem jest zwykle wodogłowie. W ekstremalnych przypadkach cukrzyca ciążowe zagraża również śmiercią płodu. Kobieta cierpiąca na cukrzycę ciążową bardziej narażona jest na krwotoki po porodzie, jest podatna na infekcje, stan przedrzucawkowy i rzucawki.

Cukrzyca ciążowa - leczenie i dieta

Aby jak najszybciej zdiagnozować cukrzycę ciążową i zapobiec jej skutkom należy przedsięwziąć kilka kroków. Na samym początku przeprowadza się badanie poziomu glukozy we krwi. Co miesiąc należy również wykonywać ogólne badanie moczu, które wykluczy ewentualne występowanie w nim cukru. Jeśli wyniki nie będą zadowalające, lekarz powinien skierować ciężarną do poradni diabetologicznej. Tam specjaliści zalecą jej odpowiednią dietę, której przestrzeganie jest podstawą leczenia. Codziennie musi również kontrolować poziom glukozy we krwi (w poradniach istnieje możliwość wypożyczenia glukometru).

Jeżeli pomimo stosowania się do porad lekarskich i wprowadzenia właściwej diety poziom glukozy nie wraca do normy, wówczas konieczne będzie przyjmowanie zastrzyków insulinowych.

Komentarze:
Kamila PAWELEC, W-wa 2013-08-12 23:26:31

____________________________________________________________________________________ CUKRZYCA TYPU 2. MOŻNA JĄ POKONAĆ. ♥♥♥♥♥ BH.304. MOTTO: CUKRZYCA TYPU 2, A STABILNY POZIOM CUKRU PRZEZ 24H. ***** PRZY CUKRZYCY WAŻNYM JEST, ABY DOSTOSOWAĆ ODŻYWIANIE DO TABEL Z TZW. NISKIMI WĘGLOWODANAMI: Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają trzustki. Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych toksyn, energetyczne węglowodany wyłącznie nie przekraczające po spożyciu dozwolonej granicy; czyli 26% wzrostu. Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy. CHORUJĄC NA CUKRZYCĘ POWINNIŚMY ZATEM, REALIZOWAĆ DIETĘ: Wg tzw. NISKICH WĘGLOWODANÓW TJ. DO 26% WZROSTU, i nie chodzi bynajmniej o ilość czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki powodują we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki ww węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają jakości. TABELE; DOZWOLONE ORAZ ZAKAZANE DOPEŁNIAJĄ WŁAŚCIWEJ IDENTYFIKACJI PRAWD PRZYRODNICZYCH: Dostosowanie się do tabel zalecane i dozwolone pozwala w 2-3 dni ustabilizować poziom cukru we krwi i nie jest to trudne. PAMIĘTAJMY, ŻE POZIOM CUKRU WE KRWI NIE PODNOSI ANI POWIETRZE, ANI WODA MINERALNA, LECZ ZJADANE WĘGLOWODANY: Taki sposób odżywiania jest skuteczny i warto go zastosować od zaraz. Ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego. WAŻNE. GLUKOZA NATURALNA; TO RYŻ, WSZYSTKIE KASZE, OWOCE, WARZYWA: Logika myślenia, postęp i spokój. Także wypowiadanie słów, które mają merytoryczną wartość. Wskazane są produkty zalecane i dozwolone wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. ***** GLUKOZA NIENATURALNA; TO MĄKA I CUKIER: Irracjonalne zachowania, częsta zmiana nastroju, nerwowość. Również wypowiadanie słów, które nic nie znaczą. Są to tzw. WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU, niezdrowe dla człowieka. KONKLUZJA FINALNA: Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB TYPU KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk / 24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie. R E F L E K S J A: INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes. CHLEB NA CUKRZYCĘ-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA: 72% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 21% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego. ZOBACZ TAKŻE; CUKRZYCA TYPU 2, WG: IRL KRAKÓW. Książka, pt. PORADNIK ŻYWIENIOWY CZŁOWIEKA W XXI WIEKU. ***** Wydanie (3): zaktualizowane i uzupełnione. Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL ADRES: http://www.instytutirl.com.pl/ BH.304. ENGLISH VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php Biologia, medycyna. ____________________________________________________________________________________