Gotowanie i wypieki

Kapary - co to jest?

Kapary są rodzajem rośliny należącej do kaparowatych. Do rodziny kaparowatych należy aż 250 gatunków, które występują głównie w sferze tropikalnej, w Europie zaś można spotkać zaledwie dwa jej gatunki.

Kapary - wygląd

Kapary występują zazwyczaj w postaci drzew, krzewów bądź pnączy. Ich charakterystyczną cechą jest ich występowanie w parach hakowatych kolców. Mają duże białe kwiaty, kremowe lub w kolorze różu. Owocami są owoce o kształcie guzowatym. Krzew kaparów ma długie łodygi, sięgają one wysokość nawet do 1-1,5m. Kapary sadzi się z nasion, jednak można zasadzić również poprzez sam korzeń.

Kapary - występowanie

Najlepiej rosną w miejscach o temperaturze od 13-26°C, gdzie występuje sucha gleba, którą trzeba nawadniać. Kapary są bardzo wrażliwe na chłód, zdecydowanie wolą wysokie temperatury.

Kapary - właściwości oraz zastosowanie

Kapary są spokrewnione z kapustą. Pąki wieloletniego krzewu kaparowego używane są jako przyprawy, które wcześniej zbiera się ręcznie w bardzo suche dni. Zebrane marynuje się w oleju, zalewie solnej lub samym occie. Im młodsze pąki tym lepsze otrzymuje się z ich wyrobu produkty. Kapary aż w 85% składają się w wody. Najczęściej kapary wykorzystywane są w kuchni włoskiej, jako przyprawa do drobiu, ryb, sosów, sałatek, pizzy lub innych dań zazwyczaj pikantnych. Wspaniale smakują w zestawieniu z bazylią, oregano, czosnkiem lub marynowanymi oliwkami. Kaparów nie powinno się dusić w zmienia się na bardziej gorzki. wysokiej temperaturze, ich smak oraz wszelkie wartości zostają wówczas zatracone.

Kapary - smak

W smaku są ostrawe, cierpkie i pikantne. Zazwyczaj smakowo porównuje je się z chrzanem, rzeżuchą lub czarnym pieprzem. W przypadku marynowania ich, smak

Kapary - afrodyzjak

Kapary nie powodują wzdęć. Mają duży wpływ antyreumatyczny oraz znacznie poprawiają pracę wątroby. Naparami z korzeni lub kory kaparów leczy się artretyzm oraz ciężkie przypadki anemii. Są ponoć nie zastąpione w zwalczaniu impotencji u mężczyzn.

Kapary - kalorie

Łyżka kaparów ma zaledwie 3 kcal więc śmiało można dodawać ją do dań lub zajadać osobno.

Kapary - przepisy

Kolorowe grzanki

Składniki:
- 2 papryki: żółta i zielona,
- 150 g bobu,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 strąk marynowanej papryki pepperoni,
- 1 łyżka kaparów,
- 8 kromek bułki paryskiej,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka liści mięty,
- 1 łyżka liści bazylii,
- 2 łyżki wiórków parmezanu,
- 3 łyżki oliwy.

Sposób przygotowania:
Rozpoczynamy od papryki (po za pepperoni), którą należy ułożyć na wyłożonej folią blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 °C na 20 minut. Od czasu do czasu należy je obracać. Kiedy skórka stanie się lekko brązowa, wyjąć papryki z piekarnika, włożyć do garnka, przykryć i odstawić na kilka minut. Następnie zdjąć skórkę z papryk a miąższ pokroić na paski. W trakcie pieczenia papryki zagotować wodę i wrzucić bób. Gotować przez 4 minuty, odcedzić, zahartować zimną wodą i obrać z twardych łupin. Obrany bób polać sokiem z cytryny i łyżką oliwy (można go rozgnieść, żeby nie spadał). Kromki bułki należy upiec w piekarniku i natrzeć czosnkiem. Na połowie grzanek ułożyć paprykę, pokrojoną pepperoni oraz kapary. Grzanki skropić oliwą, posypać parmezanem oraz bazylią. Na pozostałych ułożyć bób, parmezan oraz miętę.

Komentarze: