Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Mówiąc na temat różnego rodzaju warzyw, nie sposób nie wymienić różnego rodzaju korzyści i zalet, które z nich płyną. Z pewnością jednak, na uznanie zasługuje kapusta kiszona, której korzystne właściwości są tak duże, że nie sposób tego wszystkiego wymienić.

Kapusta kiszona - właściwości

Po pierwsze, to co stanowi tutaj podstawę, to z pewnością fakt, że kapusta kiszona posiada szereg witamin i składników mineralnych, począwszy od witaminy B, przez C, K, skończywszy na takich pierwiastkach jak żelazo, potas, wapń, czy nawet błonnik.

Kapusta kiszona - odchudzanie

Dobra jest na dietę, odpowiednia na wzmocnienie organizmu, wspaniała też na dobre samopoczucie i piękny wygląd. Cóż więc jeszcze potrzebne jest do szczęścia. Sięgając do starożytności, należy powiedzieć, że kapusta kiszona była lekarstwem na choroby płuc, wątroby, stawów, wrzodów, czy nawet bezsenności.

Jeśli ktoś pragnie mieć zdrowe i piękne włosy, skórę i paznokcie, z pewnością powinien również ją jeść. Posiada bowiem ona siarkę, która idealnie właśnie na o działa. Poza tym, w niej właśnie znajduje się goitryna, która działa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, oraz substancje, które zapobiegają pojawianiu się nowotworów.

Kapusta kiszona a zdrowie

Z pewnością również kapusta kiszona jest idealna na odporność , na łagodzenie kaszlu, czy na wzmaganie apetytu. Pobudza ona soki trawienne, dzięki którym osoba ma apetyt, a proces trawienia przebiega bardzo dobrze i odpowiednio. Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy, jak wiele może zawdzięczać temu cudownemu warzywu, które należy odpowiednio dobrze ukisić. Któż bowiem zdaje sobie sprawę, że taka kapusta kiszona działa idealnie na odświeżenie umysłu, na uczucie radości, na uodpornienie człowieka na stres? Kto wie, że zwiększa ona wydolność mięśni, przyspiesza wykorzystywanie żelaza? Mało kto ją jedząc wie, że jest ona tak cenna i tak doskonała. Poza tym wszystkim, pomaga w budowie tkanki kostnej, reguluje przemianę tłuszczową i obniża cholesterol. Poza tym pobudza wzrost komórek i działa niezwykle odmładzająco. Czy ktoś jest jeszcze w stanie powiedzieć, że kapusta nie daje korzyści? Z pewnością nie!

Kapusta kiszona - przepis

Sposób na nią jest bardzo prosty. Potrzebna jest do tego kapusta, z której należy zdjąć pierwsze liście. Następnie trzeba przekroić ją na pół i wyciąć głąby. Kiedy ma się już taką czystą gotową kapustę należy ją poszatkować na specjalnej tarce i mocno posolić. Beczkę w którą będziemy wkładać kapustę, należy obłożyć liśćmi, które zdjęliśmy z górnej warstwy kapusty. Następnie należy warstwami układać raz kapustę, przysypując ją kminkiem, liśćmi laurowymi i do tego również można jabłkami. I tak kolejno, aż zapełni się beczułkę. Należy następnie ją tak długi ubijać, aż na powierzchni pojawi się sól. Dopiero w takim momencie, można nakryć ją talerzem i ciężarkiem, by nie dostawało się tam powietrze. Po dwóch dniach, w kapustę należy wbić kij, aby uniemożliwić ulatnianie się gazów, które zbierają się między warstwami kapusty. Następnie ponownie przykryć kapustę i postawić w chłodne miejsce. Po dwóch tygodniach kapusta gotowa jest do spożycia.

Komentarze: