Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Kasza kuskus to zarówno potrawa z drobnej kaszy pszenicy, jak i nazwa samej kaszy. Początkowo kasza kuskus była przyrządzana z prosa, z czasem zaczęto używać pszenicy, jednak trudno określić od kiedy. Ziarna kuskus są bardzo ważne i symboliczne w narodzie muzułmańskim gdyż są dla nich symbolem szczęścia i wielkiego bogactwa. Bardzo ważne jest dzielenie się kaszą kuskus z innymi ludźmi, co symbolizuje otwartość na innych ludzi i wielkie poczucie wspólnoty. Potrawa z kuskus często pojawia się na wszelkiego rodzaju uroczystości jak wesele, chrzciny, ceremonie obrzezania, pogrzeby, przyjęcia urodzinowe, uroczystości weselne i wiele innych podczas których stanowi najważniejsze z dań.

Kasza kuskus - właściwości

Kasza kuskus zawiera w swoim składzie około 13g białka ( dwa razy więcej niż w płatkach pszennych, ryżu czy kaszy pszennej. Ile posiada kalorii? 100g kaszy kuskus to 360kcal, około 72g węglowodanów, a co najważniejsze zaledwie 2g tłuszczu, który ma bardzo bogatą wartość odżywczą. Bardzo ważne w składzie kaszy kuskus jest również brak cholesterolu. Posiada natomiast dużą ilość żelaza.

Kasza kuskus - pochodzenie

Kasza kuskus sięga historii 3 tysięcy lat p.n.e. kiedy jadali ją Berberowie pochodzący z gór Atlas w Afryce. Szybko wprowadzono ją również na dwory faraonów Egipskich, gdzie cieszyła się ogromnym powodzeniem. Swoja popularność w szybkim tempie zyskała również w Maroku, Algierii, Tunezji, Libii, Senegalu a także Sycylii. W XVII wieku pojawił się w Brazylii gdzie trafił wraz z przewożonymi niewolnikami. Francuzi wprowadzili go u siebie w XIX stuleciu.

Jak wytwarza się kaszę kuskus?

Początkowo kasza kuskus wytwarzana była ręcznie. Dziś ręcznie wytwarza się ją jedynie w Afryce Północnej, co pozwala im na jej szczególną wartość i smak. Wytwarzanie kaszy kuskus nie jest lekką pracą, a ciężką i czasochłonną, jednak bardzo opłacalną. Jak to wygląda? Kobiety gromadzą się na tarasach mieszczących się na dachach ich domów i tam właśnie powstaje kuskus. Zaczynają od obłuskiwania ziaren pszenicy. Następnie są one rozdrabniane, a ich jądra spryskiwane słonawą wodą obtaczane są w mące pszennej ziarno po ziarnie. Podczas obtaczania formuje się z nich palcami drobne kuleczki. Formowanie odbywa się powoli i ostrożnie, by nie doprowadzić do posklejania ziaren, a zarazem do utworzenia jednakowych wielkości kulek. Gotowe kuleczki kuskus suszą się na ciepłym słońcu.

Kasza kuskus - potrawy

Marokańczycy podają kaszę kuskus na ogromnym talerzu, usypaną w formie piramidy. Na nią nakładany jest gulasz i całość polana zostaje częścią sosu. Pozostały sos wlewany jest do osobnego naczynia. Biesiadnicy spożywają kaszę z jednego naczynia, do czego używają trzech palców prawej ręki. Lewa jest niedozwolona gdyż uważa się ją za nieczystą. Biesiadnicy palcami formują z kaszy kulki i zjadają. Tradycyjnie gospodarz wybierając lepsze kawałki kuskusu, formuje kulki i w dowód szacunku do gości, karmi ich. W innych krajach kasza kuskus podawana jest zupełnie inaczej.

Komentarze:
mirka 2013-01-13 00:44:26

bardzo smaczna sporzywam na zimno jako dodatek do salatek

kasia 2013-02-08 16:41:19

To sporzywaj dalej !!!!!!!!!!!!!!!!!! Należy SPOŻYWAĆ !!!!!! sKĄD SIĘ URWAŁAŚ????????????????????

xxx 2013-05-10 17:13:01

heh dobre

natalia89 2013-06-20 09:40:58

jaki bulwers : )

Suza 2013-07-11 15:01:24

No i co z tego, że mirka napisała z błędem ????? to pytanie kieruję do kasi URWAŁAŚ; podpisuj się nie 'kasia' ale 'urwałaś' pasuje do Ciebie ;) hhehehe

Grazia z Canady. 2013-10-20 21:54:12

Błędy nie są ważne ,były są i będą, tylko uczta dla podniebienia. A z tym coraz trudniej,bo fast footy tego nam nie dają. Kaszka kuskus z oliwkami, jarzynami, w/g własnego przepisu też barrrrrrdzo pyyycha! Życzę smacznego!!

Iwona 2015-04-16 14:03:04

Nie dawno poznalam kuskus , z warzywami na parze i miesem wolowym - pycha !

Danuta 2015-04-24 15:23:30

Jeżeli ktoś lubi zjeść coś lekkiego , a zarazem zdrowego to polecam .Można poeksperymentować !!!!!!!!!!!

marcel 2016-10-17 11:31:24

milion przepisow