Przepisy

Bez wątpienia każdy, kto dba o zdrowie i o piękny wygląd, robi wszystko, żeby tylko jeść takie rzeczy, które są w dobrej, zbilansowanej diecie potrzebne. Niektóre produkty mają tak wiele cennych witamin i składników, że ich jedzenie stanowi jedynie samo zdrowie i cudowne samopoczucie. Wiadomo nie od dziś, że warzywa są podstawą diety każdego człowieka. W zależności jednak, w jakiej postaci się je podaje, takie też mogą mieć one zastosowanie. Oczywiście i bez dwóch zdań, na ogromną zasługę i uznanie z pewnością mogą zasłużyć ogórki kiszone, których pozytywów i korzyści nie sposób jest do końca wymienić.

Ogórki kiszone - wartości odżywcze

Po pierwsze zawierają one bardzo dużą ilość witamin i składników mineralnych, które pozwalają organizmowi na dostarczenie podstawowych ilości tych składników, o jakie organizm się domaga i których potrzebuje do prawidłowego rozwoju. Bakterie które wytwarzają się w procesie kiszenia, wytwarzają bardzo duże ilości witaminy C, której z pewnością surowe ogórki nie mają. Działają one dobrze na piękny wygląd, na dobre samopoczucie, na zdrową cerę i skórę.

Ogórki kiszone - właściwości

Z pewnością kiszone ogórki sprzyjają lepszemu przyswajaniu potraw. Za ich pośrednictwem bowiem wydzielają się soki żołądkowe, które pozwalają na lepszą pracę żołądka i na prawidłowe odżywianie.
Jeśli chodzi o diety, należy wiedzieć, że ogórki kiszone jak żadne inne, są tak cenne i tak potrzebne. To właśnie one usuwają nadmiar wody z organizmu. Nie bez powodów więc, stanowią one podstawę dla każdego posiłku, podczas odchudzania.

Ogórki kiszone - zdrowie

Z pewnością również ogórki kiszone poleca się osobom, które mają już początkowe stany anemii. Podczas kiszenia warzywa te nie tracą swoich cennych minerałów, dlatego też pozwalają wzmacniać organizm i zwiększać odporność na różnego rodzaju infekcje.
Cóż więc jeszcze oprócz witaminy C takie ogórki kiszone posiadają? Z pewnością są cennym źródłem błonnika, który jest idealny w zbilansowanej, zdrowej diecie każdego człowieka. Jedząc je podczas odchudzania, każda osoba czuje sytość już po zjedzeniu nawet małej ilości tego właśnie warzywa.
Bez wątpienia również, ogórki kiszone wpływają także na piękne włosy, skórę i paznokcie.
Na pewno też dobre są na ciśnienie, gdyż posiadają pewien związek chemiczny - acetylocholinę, która wpływa na regulację ciśnienia krwi i na działanie korzystne na perystaltykę jelit.
Ktoś, kto ma problemy z depresją, z wahaniami nastrojów, z ospałością, z pewnością po wprowadzeniu do swojej diety ogórków kiszonych, pozbędzie się tego jak ręką odjął.
Dla osób, które męczą się z kacem, na pewno sok z takich kiszonych ogórków jest najlepszym na to rozwiązaniem. Tak naprawdę dobrych właściwości jakie mają ogórki kiszone, jest naprawdę bardzo dużo i każdy kto je zajada wie, że działa to idealnie zarówno na piękny wygląd, jak również i na wspaniałe samopoczucie każdego dnia.

Jedźmy więc ogórki kiszone, które są jedynie samym zdrowiem dla każdego z nas. Niech nigdy w naszej diecie nie zabraknie tego cudownego, kiszonego warzywa, które aż tak może dobrze na nas działać.

Komentarze:
P. Sz. 2012-07-17 19:24:55

Pełna zgoda. Są rzeczywiście cudownie aromatyczne i smaczne.

Ana 2012-08-06 21:54:52

Zgadzam się całkowicie. To co ogórki kiszone potrafią jest fascynujące. Jem od dawna a od paru dni regularnie zaledwie pół ogórka i 1/4 szklanki soku z nich dziennie, na czczo i przed snem, działają rewelacyjnie... na wszystko! Na cerę, zrobiła się promienna, gładziutka, super nawilżona, ukojona, nie używam żadnych kremów, do mycia zwykłe mydło, ogórki wystarczą! Uważam, że są lepsze od najdroższych kosmetyków! Mega polepszają humor, lepiej od wielu tabletek (psychotropów np.) bo zwalczają przyczynę zmęczenia i przygnębienia w jelitach, których stan w podstawowej mierze decyduje o odporności i samopoczuciu. Pomagają leczyć wszystkie choroby, odziaływują przeciwzapalnie w całym organiźmie, dlatego pomagają na kaca, "czyszczą krew" która dociera do całego organizmu i go odżywia. Bardzo wspomagają koncentrację, mi np. po nieprzespanej nocy, gdy wiem, że będę krótko spała, piję sok z nich przed snem, tego dnia zawsze nie czuję tak zmęczenia, cera nie wygląda, też na niewyspaną, mam lepszą koncentrację, polecam przed egzaminami. Warto spróbować, to moje najleprze odkrycie;) Jest jednak kilka "ale": 1. kiszone to nie to samo co kwaszone, ja polecam kiszone, jednak w sklepach ciężko je dostać, ja mam szczęście bo mam domowe i takie są najlepsze. 2. nie polecam "mieszać" ze słodyczami, mieszanka wybuchowa, z której nie wyniknie nic dobrego, ja jem najpierw ogórki, a po czasie coś słodkiego i sprawdziłam, że taka kolejność jest lepsza. 3. zawierają dużo soli i żeby nie puchnąć polecam "neutralizować" to koncentratem pomidorowym (potas) np. ja mam taki sposób: kiedy wiem, że w tym dniu jadłam dożo słonego robię napój-zupkę przepis: 2-3 łyżeczki koncentratu, ok. 3/4 szkl. gorącej wody, reszta mleko, smakuje jak zupa pomidorowa, ja lubię i dodaję czasem oliwę z oliwek, jeszcze zdrowsze i pyszne wg. mnie;) Kiszona kapusta i jej sok działają podobnie, z tym, że ogórki wg. mnie nie powodują tak pocenia, ale ja miałam tylko taką ze sklepu, więc nie mam do końca porównania, na cerę i na samopoczucie sok z kapusty również kwaszonej, też działał rewelacyjnie. Kiedy jem ogórki chichram się do siebie, serio;)

LOLO1 2012-09-17 01:15:02

Matka zakisila jakiś czas temu, a dzis otworzyłem. Słoik się łamał, ale udało się :D. POEZJA smaku i maja cos takiego w sobie że po jednym chce się wiecej....Organizm się domaga????dlaczego ciągle mam na nie ochote?

re lolo1 2012-10-10 16:01:43

masz tak ponieważ, żle przygotowane ogórki kiszone uzależniają jak np alkohol. powodowane jest to przez pewną bakterię.

apostol 2013-01-01 17:05:30

do re lolo1 w ogorkach i kapuscie kiszonej jest mnostwo witamin i tzw dobrych bakteri ktore zwalczaja zarazki w organizmie.bardzo dobre na anemie trawienie a nawet bezsennosc.polecam na kaca po sylwestrze. maja duzo potasu magnezu i sodu,ktory tracimy przy piciu alkoholu.dzisiaj wypilem juz ok 0,5l.soku z ogorkow kisz.i z kap.kiszonej wlasnej roboty,pychota.gdy mama da ci ogorki i masz po nich sraczke to wez stoperan a nie pisz o jakis bakteriach buraku.

Miredka 2013-01-03 11:42:03

A skad poznać czy ogórek jest dobrze zrobiony, czy jest kiszony czy kwaszony?

Maciej 2013-01-08 18:10:34

Jakie witaminy ma ogórek kiszony????????????????

Gabriela 2013-01-09 16:59:20

Ważne, że są smaczne : d

aNIA 2013-01-10 11:00:53

w SKLEIE NIE DOSTANIESZ ANI OGÓRKOW, ANI KAPUSTY KISZONEJ TYLKO KWASZONA! TAKIE NIE MAJA BAKTERII BO SA ZAPRAWIANE CUKREM I OCTEM TAK WIEC BRAK W NICH DOBROCZYNNYCH WŁASCIWOSCI. JEDYNY RATUNK ZROBIC SAMEMU LUB KUPIC GDZIES OD JAKIEJS BABCI:)

maria 2013-01-30 23:49:44

maria 2013. 1. 30 ogorek kiszony ma bardzo doze wlasciwosci .Wiec kis my je same bo tylko w taki sposob wiemy ze nie ma wnich sztucznych konserwantow.

Pulque1L 2013-03-16 21:24:53

Mój dziadek kisi ogórki od 30 lat. Mamy beczkę zrobioną z gliny, jest ogromna sam nie wiem w jakim piecu wypalili takie bydle. Ogórki z niej są pyszne i wystarczają nam na całą zimę wcześniej rosną bez udziału nawozu szt. Robimy też bimber i zagryzamy ogórkami i szynką która dojrzewa 24 miesiące. Czasami mamy problemy finansowe, ale nie ma mowy o depresji i nieprzyjemnych stanach. Gdyby nie te ogórki to na pewno jebnął bym sobie w łeb. Codziennie zjadam 4 i cała moja rodzina też. Tylko dziadek kładzie koło kilograma, niestety puszcza ciężkie pierdy ale kochamy go :)

kol 2013-04-23 21:31:27

lubie sobie zakisić .............a najlepsze są w musztardzie....poezja

gość14 2013-06-25 14:21:34

Właśnie zjadłam 2 ogórki kiszone domowej roboty... Pyyycha, a skoro mają tyle witamin to jeszcze lepiej ;)

ax 2013-07-02 18:29:52

A ja jestem zbokiem. 1,5 kilo kiszonych ogórków śrutuje w jeden dzień :)

Iza 2013-07-17 01:07:03

Ja do kiszenia dodaję pieprzu czarnego - 3-5 ziarenek na 5L - mają cudowny aromat. Babcia dodawała gałązkę wierzby ociosaną i opaloną z cukrem - miały wtedy taki specyficzny smak. Koleżanka moja z kolei dodaje kieliszek wódki do zaprawy - dzięki temu mają miększą skórkę i lepiej się trawią ;)

Paulina 2013-07-25 21:12:16

Kiszone ogóraski to mój przysmak od niepamiętnych czasów. Ale też trzeba umieć je zrobić, bo w wykonaniu wielu osób są one mało smaczne dla mnie. Mistrzem jest w tym moja ciotka, która do ogórków dodaje bardzo dużo czosnku, co sprawia, że są bardzo twarde i jędrne - poezja smaku!

jola 2013-12-17 15:08:46

ja dodaję do ogórków 2 liście z selera mają inny smak

Ewa 2013-12-22 16:44:33

Ja najbardziej lubię takie małe, malutkie, tyciutkie kwasiutki twardziutkie są super na jeden ząb :) lepsze niż chipsy, orzeszki, i inne frykeski :)

Jurko 2014-01-28 21:31:49

Ogóreczki tylko z beczki, choć nie koniecznie glinianej o której wspomniał przedmówca . A co do bimberku zgadzam się w zupełności . Nie ma nic lepszego jak szklaneczka dobrego bimberku pod ogóreczka prosto z beczki. SMACZNEGO

teresa 2014-02-11 13:53:12

kiszę ogóreczki od 25 lat i zawsze swój "towarek" wyhodowany na działce. Są jasne, soczyste i uwielbiane przez całą rodzinę. Dla mnie tajemnica pysznego ogórasa to... dobry towar, czosnek, koper, chrzan, liść selera lub jak kto lubi liść dębu. Poezja.

qweeer 2014-08-24 19:39:31

nic nie piszecie o gorczycy ja dodaje

adam 2014-09-25 13:45:41

ja lubie sok