Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Gotowanie i wypieki

Otrzymywany w wyniku tłoczenia na zimno małych, brązowych nasion lnu olej lniany (łacińska nazwa to Linum usitatissimum) ma szerokie zastosowanie. Otóż wykorzystuje się go w przemyśle spożywczym, do celów artystycznych, jako surowiec przemysłowy a także w przemyśle kosmetycznym. Jeśli chodzi o obszar produktów spożywczych to w przeszłości był stosowany powszechnie, jednak w czasach współczesnych jest wykorzystywany rzadko z uwagi stosunkowo wysoką cenę i charakterystyczny smak. W malarstwie służył jako zabezpieczenie powierzchni malowideł i polichromowanych rzeźb.

Olej lniany - zastosowanie

Aktualnie olej lniany traci w sferze artystycznej swoje znaczenie wypierany przez materiały syntetyczne. W przypadku wykorzystywania go jako surowiec przemysłowy stosuje się go niezbyt często pod postacią tzw. pokostu naturalnego. Korzystają z niego rzemieślnicy tacy jak stolarze i szkutnicy do konserwowania starych mebli lub łodzi. Natomiast w przemyśle kosmetycznym ma swoje miejsce jako dodatek do olejków do ciała. Zalecany jest osobom posiadającym skórę tłustą, pękającą i skłonną do stanów zapalnych. Jako środek leczniczy wykazuje on działanie regenerujące i hamuje zapalenia skóry.

Olej lniany - właściwości

Warto też wspomnieć o aspekcie dietetycznym. Jak stwierdzili naukowcy, tłuszcze wielonienasycone omega-6 przy niedostatku tłuszczów wielonienasyconych omega-3 przyczyniają się do wzrostu nowotworów prostaty, przyśpieszają postęp histopatologiczny i zmniejszają przeżywalność pacjentów z rakiem prostaty. Z kolei tłuszcze wielonienasycone omega-3, zawarte między innymi właśnie w oleju lnianym, mają dokładnie przeciwne, czyli pozytywne działanie.

Olej lniany tłoczony na zimno

Na polskim rynku produktów spożywczych konsument ma do wyboru szeroką gamę różnorakich olejów lnianych, które można nabyć praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Jednak olej lniany zimno tłoczony nieoczyszczony zasługuje na szczególną uwagę, gdyż zawiera się w nim szczególnie wysoka, właściwie rekordowa, ilość kwasów omega-3. Liczby mówią same za siebie. Mianowicie, na jeden litr oleju ponad pięćdziesiąt procent to omega-3. Metoda wytwarzania tego oleju to tłoczenie go na zimno w prasie ślimakowej, jest to notabene sposób praktykowany od niepamiętnych czasów. W trakcie tarcia wytwarza się tu temperatura, która może osiągnąć maksymalnie pięćdziesiąt stopni Celsjusza. Właśnie dzięki osiągnięciu takich warunków składniki oleju mogą zachować, pożądane wszak tak bardzo, swoje naturalne właściwości biologiczne. W produkcji tej wytwórcy wykorzystują ziarno, którego najwyższa jakość zagwarantowana jest poprzez specjalne uprawy ekologiczne.

Olej lniany - wartości odżywcze

Konkretne podanie wskazań co do dawkowania tego produktu nie jest wcale takie jednoznaczne. Jeśli przyjmiemy zapotrzebowanie na NNKT (wielonienasycone kwasy tłuszczowe) na poziomie 1000 mg i 20% kwasów omega-3, to otrzymamy minimalną dawkę tych ostatnich w wysokości 200mg. Zalecenie to pochodzi na przykład od Europejskiej Akademii Nauk Dietetycznych. Natomiast International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids obstaje przy dziennej dawce 440 mg oraz 600 mg dla kobiet w ciąży i karmiących. Również producenci suplementów omega-3, które można nabyć w aptekach, wskazują zazwyczaj dawkowanie w przedziale 300 - 700 mg/dobę. Zawsze jednak wpierw powinniśmy skontaktować się z dietetykiem, zanim sami zdecydujemy się na wybór danego produktu.

Olej lniany w kosmetyce

Olej ten stosuje się też we wspomnianym przemyśle kosmetycznym, m.in. na włosy, gdyż nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju zapobiegają wypadaniu tych ostatnich. Z uwagi na swoje dobroczynne właściwości wspomaga też leczenie chorób skóry m.in. egzemy i łuszczycy. Stosuje się go także często jako odżywkę dla zmęczonych włosów.

Komentarze: