Medycyna niekonwencjonalna

Olejek kokosowy to olej roślinny, który powstaje w procesach tłoczenia i rozgrzania twardawego miąższu orzechów z palmy kokosowej. Olejek kokosowy występuje zazwyczaj w postaci płynu rafinowanego, odkwaszonego i wybielonego o żółtawym zabarwieniu. Przechowywana w temperaturze 25°C przybiera ścięty, biały tłuszcz. Olejek kokosowy w swoim składzie zawiera około 50% kwasu laurynowego, który po spożyciu w naszym organizmie przekształca się w monolauryn.

Olejek kokosowy zawiera w swoim składzie nasycone kwasy tłuszczowe, kwas laurynowy, kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas kaprylowy, kwas kaprynowy, kwas stearynowy, kwas oleinowy, kwas linolowy i kwas kapronowy. Olej kokosowy najczęściej spotykany w postaci oleju tłoczonego na zimno, o kokosowym zapachu, uważany za naturalny olej. Występuje również w wersji rafinowanej, która jest prawie bezzapachowa. Pochodzenie olejku kokosowego sięga Filipin, Indonezji a nawet Indii.

Olejek kokosowy - zastosowanie

○ do smażenia,
○ do wyrobu i pieczenia ciast,
○ do produkcji czekolady,
○ do produkcji margaryny,
○ do wyroby świec,
○ do otrzymywania alkoholi i kwasów tłuszczowych,
○ w olejkach do ciała,
○ jako dodatek do kosmetyków dla cery suchej.

Olejek kokosowy - właściwości

Olejek kokosowy ma wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm, skórę czy włosy. Przede wszystkim buduje odporność organizmu i wzmacnia go. Poza tym olejek kokosowy ma właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne oraz antywirusowe, co pozwala we wzmacnianiu organizmu i jego odbudowie.

Olejek kokosowy pomaga w leczeniu schorzeń takich jak:
- bóle zębów,
- trądzik,
- opryszczka na skórze,
- wypryski skórne,
- egzema,
- zapalenia skóry,
- owrzodzenia skóry,
- syfilis,
- łysienie,
- siniaki,
- oparzenia,
- kaszel,
- przeziębienie,
- gorączka,
- osłabienia odporności,
- choroby układu trawienia,
- wrzody,
- kamienie nerkowe,
- bolesne miesiączki,
- niedobór witamin,
- astma,
- osteoporoza,
- i wiele innych.

Zapewne nie zdawaliście sobie sprawy, ze olejek może mieć tak duży wpływ na nasze zdrowie i wygląd, ja również nie przypuszczałam, że może być tak użyteczny. Zazwyczaj używałam go do masażu, ciasta czy jako dodatek do kosmetyków np. w postaci kremu zapachowego do ciała lub mgiełki. Zaskoczyłam się jego przydatnością i możliwościami zastosowania.

Dlaczego kokos ma tak dużą moc?

Orzech kokosa zawiera dużą ilość kwasu laurynowego, który możemy dostać wyłącznie z kokosa lub z mleka matki. Jest bardzo ważny dla organizmu, gdyż jako mleko buduje odporność organizmu dziecka. Zażywany w olejku kokosowym wzmacnia odporność u dorosłych jak i dzieci. Poza kwasem laurynowym w olejku kokosowym zawarta jest też spora ilość kwasu kaprylowego, który ma równie ważne działanie i wpływ na naszą odporność.

Olejek kokosowy zawiera również wyłącznie naturalne antyoksydanty, pozwalające na likwidowanie wolnych rodników. Pozwala to na zmniejszenie i spowolnienie procesu starzenia się skóry, tworząc ją tym samym bardziej jędrną i elastyczna. Olejek kokosowy często znajduje swoje zastosowanie przy chorobach Crohna (zapalenia jelita grubego) lub przy cukrzycy typu 11.

Olejek kokosowy to również doskonały pierwszy tłuszcz, który nie jest powodem powstawania tkanki tłuszczowej, a pobudza przemianę materii i wspomaga spadek wagi, szczególnie przy nadwadze. I teraz uwaga!! Jeśli zastąpimy dzienną ilość spożycia tłuszczów, olejkiem kokosowym, możemy doprowadzić do spadku naszej wagi o około 0,5 kg tygodniowo. Nie muszę chyba przeliczać dalej? Warto się zastanowić nad wprowadzeniem olejku kokosowego do naszej diety.

Możliwości zastosowania olejku kokosowego:
• Olejek kokosowy do kuchni w wielu postaciach do różnego zastosowania.
• Olejek do włosów, mający działanie odżywcze i wzmacniające włosy.
• Olejek do ciała mający za działanie nawilżyć lub wyleczyć zmiany skórne.
• Maść kokosowa mająca działanie lecznicze skóry.
• Nadaje się również do smarowania pieczywa, zastępując godnie masło.
• Idealny do smażenia w wysokiej temperaturze, gdyż nie pali się, nie jełczeje, dodając jednocześnie potrawą orientalny i oryginalny smak.

Zalety olejku kokosowego:
• Jest zdrowy.
• Nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych.
• W kosmetyce stosowany jako krem, maść, serum czy maseczka.
• Wspomaga gojenie się ran.
• Hamuje występujące plamy na skórze oraz łagodzi choroby skóry.
• Chroni włosy przed utratą protein.
• Wzmacnia cebulki włosa i pomaga w walce z łupieżem.
• Spożywanie kokosa w wielu postaciach i dużych ilościach powoduje zdrowie, świetną kondycję i smukłą sylwetkę. Warto spróbować!

Komentarze: