Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Gotowanie i wypieki

Owoce morza

Owoce morza (wł. frutti di mare) są to zwierzęta morskie, jakie jak skorupiaki –homary, kraby, krewetki, langusty, oraz mięczaki do których zaliczamy m.in. kałamarnice, ośmiornice, małże ślimaki, mątwy, pobrzeżki. Owoce morza mają doskonałą wartość odżywczą, zawierają liczne witaminy z grupy B, kwasy tłuszczowe omega-3, jod, żelazo, wapń, magnez i cynk oraz bardzo dużą ilość białka porównywalną do czerwonego mięsa. Owoce morza zawierają jednak o wiele mniej tłuszczu i cholesterolu. Być może dlatego właśnie mieszkańcy państw basenu Morza Śródziemnego oraz Japończycy (znani na całym świecie jako „naród długowieczny”), których dieta obfituje w owoce morza i ryby, żyją dłużej i rzadziej zapadają na choroby układu sercowego. Wartość odżywcza jest ogromna.

Bardzo istotną sprawą jest to, aby owoce morza były świeże i pochodziły z czystych wód. Tylko wtedy w pełni będziemy mogli korzystać z ich dobrodziejstwa.

Owoce morza - przepisy

Owoce morza na patelni

- 20 krewetek królewskich
- 2 łyżki masła
- pęczek pietruszki
- 3-4 ząbki czosnku
- sól morska do smaku, świeży pieprz

Przygotowujemy mieszankę miękkiego masła, posiekanej pietruszki i zmiażdżonych ząbków czosnku. Rozmrożone wcześniej krewetki solimy . Na patelni rozgrzewamy czosnkowe masełko i smażymy na nim krewetki. Po ok. 1. z każdej strony. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Krewetki można podać z na lodowej sałacie z cząstkami limonki z chrupkim pieczywem. Ta potrawa wspaniale komponuje się z białym wytrawnym winem.

Owoce morza z makaronem

- 1,5 kg mrożonych małży
- mała ostra papryczka bez gniazda
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- białe wino półwytrawne 350ml
- sól morska, pieprz
- makaron spaghetti

Małże rozmrażamy, płuczemy w zimnej wodzie, otwarte wyrzucamy (tylko zamknięte małże są świeże, otwierają się podczas gotowania) i dokładnie czyścimy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebule i szklimy. Dodajemy posiekany czosnek i pietruszkę oraz pokrojoną w cienkie plasterki ostrą papryczkę. Wlewamy wino, dusimy wszystko kilka chwil. Następnie dodajemy małże i gotujemy ok. 10 minut. Co jakiś czas potrząsamy garnkiem. W międzyczasie gotujemy makaron spaghetti według przepisu znajdującego się na opakowaniu – najlepiej al dante. Makaron wrzucamy do sporej miski, dodajemy wcześniej doprawione solą i pieprzem małże z sosem. Małże zamknięte wyrzucamy! Wszystko mieszamy. Podajemy z białym winem.

Sałatka z krabów

- 2 woreczki ryżu białego
- 2 opakowania krabów
- Puszka kukurydzy
- 2 szt. świeżego ogórka
- Pęczek koperku
- 7 łyżek majonezu
- Sól i pieprz do smaku

Ugotuj ryż na sypko. W międzyczasie pokrój kraby w plasterki a ogórki drobną kostkę(drobną) Posiekaj koperek. Wszystkie składniki wymieszać z ryżem. Dodać majonez, szczyptę soli i pieprz. Wymieszać. Sałatkę włożyć na kilka godzin do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzona.

Owoce morza charakterystyka, czekoladki, wartość odżywcza. Owoce morza w ciąży należy przyrządzać ostrożnie ponieważ mają krótki czas zdatności do spożycia. Za to wyśmienite są owoce morza z makaronem i ryżem.

Komentarze: