Pierogi z kapustą

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Pierogi z kapustą to danie, które na stałe wrosło w polską kuchnię i obecnie nie wyobrażamy sobie np. wieczerzy wigilijnej bez ich udziału. Pierogi takie możemy dowolnie modyfikować, tworząc z nich pierogi z kapusta i grzybami, pieczarkami, pierogi z kapustą i serem, pierogi z kapustą i mięsem, pierogi z kapustą kiszoną. Sposobów jest wiele.

Pierogi z kapustą – przepis

Składniki na ciasto:

– 50 dag mąki (najlepiej tortowej), – Masło, – 2 żółtka, – Woda.

Składniki do farszu:

– Biała kapusta, – 3 cebule, – Olej,

– Przyprawy.

Sposób przygotowania
Kapustę dokładnie czyścimy, obieramy z nieciekawych liści i płuczemy. Kroimy ją na ćwiartki i wyciągamy głąb. Ponownie dokładnie myjemy i umieszczamy w większym garnku. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości kapusty. Kiedy kapusta będzie miękka, odcedzamy ją i studzimy, odsączając od pozostałości wody. Wywalamy grube nerwy liści gdyż psują smak. Kroimy kapustę.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulkę podsmażamy na oleju do lekkiego zarumienia. Dodajemy kapustę i mieszamy dokładnie, podsmażając, tak by kapusta złapała lekki kolor. Co chwila mieszamy. Doprawiamy przyprawiamy np. solą i pieprzem, wg własnego uznania i smaku. Studzimy.

Na stół wysypujemy mąkę i dodajemy masło, co razem mieszamy palcami. Gotujemy wodę. Do ciasta dodajemy żółtka i ponownie mieszamy całość. Do ciasta dodajemy gorącą wodę, powoli by się nie poparzyć. Wodę najlepiej lać partiami, za każdym razem zagniatając. Wody dodajemy do momentu aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto formujemy w kulę o odstawiamy na 30 minut.

Ciasto dzielimy na dwie części, jedną z nich pozostawiamy na stolnicy pod przykryciem. Jedną z części rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy krążki na pierożki, po czym nadziewamy je wcześniej przygotowanym farszem. Brzegi pierożków mocno zlepiamy opuszkami palców i odstawiamy w miejsce lekko posypane mąką by nie kleiły się do niego pierożki. Gotowe pierożki można zamrozić lub ugotować do spożycia.

Jeśli planujemy od razu spożyć pierożki, wystarczy wstawić wodę i lekko osolić. Zaleca się również dodać jedną łyżeczkę oleju, by się nie sklejały w czasie gotowania. Pierożki gotują się około 3 minut, wyciągamy w momencie wypłynięcia na wierzch.

Was this helpful?

0 / 0