Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Pierogi z kapustą to danie, które na stałe wrosło w polską kuchnię i obecnie nie wyobrażamy sobie np. wieczerzy wigilijnej bez ich udziału. Pierogi takie możemy dowolnie modyfikować, tworząc z nich pierogi z kapusta i grzybami, pieczarkami, pierogi z kapustą i serem, pierogi z kapustą i mięsem, pierogi z kapustą kiszoną. Sposobów jest wiele.

Pierogi z kapustą - przepis

Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki (najlepiej tortowej),
- Masło,
- 2 żółtka,
- Woda.

Składniki do farszu:
- Biała kapusta,
- 3 cebule,
- Olej,
- Przyprawy.

Sposób przygotowania
Kapustę dokładnie czyścimy, obieramy z nieciekawych liści i płuczemy. Kroimy ją na ćwiartki i wyciągamy głąb. Ponownie dokładnie myjemy i umieszczamy w większym garnku. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości kapusty. Kiedy kapusta będzie miękka, odcedzamy ją i studzimy, odsączając od pozostałości wody. Wywalamy grube nerwy liści gdyż psują smak. Kroimy kapustę.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulkę podsmażamy na oleju do lekkiego zarumienia. Dodajemy kapustę i mieszamy dokładnie, podsmażając, tak by kapusta złapała lekki kolor. Co chwila mieszamy. Doprawiamy przyprawiamy np. solą i pieprzem, wg własnego uznania i smaku. Studzimy.

Na stół wysypujemy mąkę i dodajemy masło, co razem mieszamy palcami. Gotujemy wodę. Do ciasta dodajemy żółtka i ponownie mieszamy całość. Do ciasta dodajemy gorącą wodę, powoli by się nie poparzyć. Wodę najlepiej lać partiami, za każdym razem zagniatając. Wody dodajemy do momentu aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto formujemy w kulę o odstawiamy na 30 minut.

Ciasto dzielimy na dwie części, jedną z nich pozostawiamy na stolnicy pod przykryciem. Jedną z części rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy krążki na pierożki, po czym nadziewamy je wcześniej przygotowanym farszem. Brzegi pierożków mocno zlepiamy opuszkami palców i odstawiamy w miejsce lekko posypane mąką by nie kleiły się do niego pierożki. Gotowe pierożki można zamrozić lub ugotować do spożycia.

Jeśli planujemy od razu spożyć pierożki, wystarczy wstawić wodę i lekko osolić. Zaleca się również dodać jedną łyżeczkę oleju, by się nie sklejały w czasie gotowania. Pierożki gotują się około 3 minut, wyciągamy w momencie wypłynięcia na wierzch.

Komentarze: