Przepisy

Czekolada od wieków wodzi na pokuszenie, trudno się jej oprzeć. Uważana jest za afrodyzjak i sposób na poprawę humoru.

Pomysłów na ciekawe podanie czekolady jest wiele. Często przygotowuje się z niej polewę czekoladową do ciast i deserów. Polewa czekoladowa stanowi doskonałe wykończenie wypieków, jest idealna do naleśników, placków z jabłkami i gofrów. Idealnie nadaje się także taka polewa na ciasto, do lodów. Najsmaczniejsza jest jeszcze gorąca.

Polewa czekoladowa - przepisy

Przepisów na polewę czekoladową jest bardzo dużo. Jedni przygotowują ją z kakao i masła, inni rozpuszczają ulubioną czekoladę z odrobiną śmietany. Polewa czekoladowa może być smaczną niespodzianką dla dziecka. Wystarczy polać nią naleśniki czy gofry i podać z ulubionymi owocami. Jej wykonanie jest bardzo proste i nie powinno sprawić najmniejszych trudności. Czas przygotowania to około 15 minut.

Polewa czekoladowa z czekolady

Poniżej znajduje się prosty przepis na polewę, którą można „doprawić” ulubione ciasta i desery. Polewa czekoladowa przygotowana według tego przepisu nie pęka, błyszczy i co najważniejsze jest smaczna.

Składniki:
- dwie gorzkie czekolady
- śmietanka z kartonika 30% (około 200 ml)

Przygotowanie:
Do naczynia wkładamy połamaną na kawałki czekoladę i wlewamy śmietanę. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy do czasu rozpuszczenia się czekolady (polewa powinna być błyszcząca).Pamiętaj! Pilnuj polewy i ciągle mieszaj, inaczej może się przypalić.

Polewa czekoladowa z kakao

Polewa czekoladowa może być przygotowana również z margaryny, gorącej wody, cukru pudru, ciemnego kakao. W przypadku tych składników najpierw na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier puder i mieszamy aż cukier zacznie się rozpuszczać. Następnie dodajemy kakao, mieszamy i dodajemy gorącą wodę. Mieszamy do czasu rozpuszczenia wszystkich składników. Po rozpuszczeniu należy doprowadzić do wrzenia (ciągle mieszając) i ostudzić. Do dekoracji wypieków używamy lekko zastygającej, ale nadal płynnej polewy.

Komentarze: