Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Czekolada od wieków wodzi na pokuszenie, trudno się jej oprzeć. Uważana jest za afrodyzjak i sposób na poprawę humoru.

Pomysłów na ciekawe podanie czekolady jest wiele. Często przygotowuje się z niej polewę czekoladową do ciast i deserów. Polewa czekoladowa stanowi doskonałe wykończenie wypieków, jest idealna do naleśników, placków z jabłkami i gofrów. Idealnie nadaje się także taka polewa na ciasto, do lodów. Najsmaczniejsza jest jeszcze gorąca.

Polewa czekoladowa - przepisy

Przepisów na polewę czekoladową jest bardzo dużo. Jedni przygotowują ją z kakao i masła, inni rozpuszczają ulubioną czekoladę z odrobiną śmietany. Polewa czekoladowa może być smaczną niespodzianką dla dziecka. Wystarczy polać nią naleśniki czy gofry i podać z ulubionymi owocami. Jej wykonanie jest bardzo proste i nie powinno sprawić najmniejszych trudności. Czas przygotowania to około 15 minut.

Polewa czekoladowa z czekolady

Poniżej znajduje się prosty przepis na polewę, którą można „doprawić” ulubione ciasta i desery. Polewa czekoladowa przygotowana według tego przepisu nie pęka, błyszczy i co najważniejsze jest smaczna.

Składniki:
- dwie gorzkie czekolady
- śmietanka z kartonika 30% (około 200 ml)

Przygotowanie:
Do naczynia wkładamy połamaną na kawałki czekoladę i wlewamy śmietanę. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy do czasu rozpuszczenia się czekolady (polewa powinna być błyszcząca).Pamiętaj! Pilnuj polewy i ciągle mieszaj, inaczej może się przypalić.

Polewa czekoladowa z kakao

Polewa czekoladowa może być przygotowana również z margaryny, gorącej wody, cukru pudru, ciemnego kakao. W przypadku tych składników najpierw na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier puder i mieszamy aż cukier zacznie się rozpuszczać. Następnie dodajemy kakao, mieszamy i dodajemy gorącą wodę. Mieszamy do czasu rozpuszczenia wszystkich składników. Po rozpuszczeniu należy doprowadzić do wrzenia (ciągle mieszając) i ostudzić. Do dekoracji wypieków używamy lekko zastygającej, ale nadal płynnej polewy.

Komentarze:
Bozena 2015-01-31 10:06:48

pyszna

Aga <3 2015-04-18 14:54:51

Coś co kocham ! Dziękuję :* Pozdrawiam :P