Przepisy

Ryba po grecku niewiele ma już wspólnego z krajem swojego pochodzenia. Gdy pokażemy Grekom przygotowaną przez nas rybkę w płaszczyku z marchewki, cebulki i sosu pomidorowego i powiemy im, ze to danie greckie, najpewniej popatrzą na nas zdziwionym wzrokiem, a jeśli są gorzej wychowani, popukają się w czoło.

Pierwowzorem tej popularnej u nas potrawy była potrawa zwana psari plaki, czyli ryba upieczona na blasze, przykryta warzywami w sosie pomidorowym. Warzywka robiło się osobno, podsmażało się na oliwie czosnek, cebulę, marchew, seler naciowy, oliwki i pomidory. Wszystko to dusiło się podlane winem. Na końcu dodawano zioła i kawałeczki warzyw. Ryba zaś była patroszona, nacierana oliwą, solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Najważniejsze jest to, że ryba jest cała, niefiletowana, zaś jej najsmaczniejszą częścią według Greków jest głowa.

W Polsce natomiast ryba po grecku jest nią tylko z nazwy, co wcale nie odejmuje jej walorów smakowych i zapachowych. Polska ryba po grecku to bardzo cenione przez smakoszy danie. Danie przygotowuje się relatywnie łatwo, może być spożywana zarówno na zimno, jak i na ciepło. Rybę po grecku można przygotować na setki sposobów. Ryba może być smażona, pieczona czy gotowana. Także proporcje danych składników są kwestią czysto umowną, można więc podejść do potrawy w sposób wizjonerski i wykazać się dużą kreatywnością.

Ryba po grecku - przepis

A oto jeden z najbardziej klasycznych „polskich” sposobów na rybę po grecku, zaproponowany przez Macieja Kuronia:

Składniki:

• pół kilograma ryby – mogą być filety z mintaja, morszczuka, miętusa,
• 60 gramów oleju,
• dwie cebule,
• dwie marchewki,
• pietruszka,
• seler,
• kilka łyżek koncentratu pomidorowego (mogą być również dwa dojrzałe pomidory),
• sól, pieprz, opcjonalnie sok z cytryny.

Sposób przygotowania potrawy:

Kroimy filety rybne na równe kawałki, skrapiamy je sokiem z cytryny, posypujemy pieprzem i solą, następnie odstawiamy do lodówki. Warzywa obieramy i kroimy w tzw. Zapałkę, albo ucieramy na tarce (o grubych oczkach). Pomidorki parzymy wrzątkiem, ściągamy skórkę i kroimy na kostkę, cebulę zaś w półplasterki. Na połowie oleju smażymy rybę, na drugiej połowie warzywa i cebulę. Do warzyw dodajemy pomidory i pół szklanki wody, po czym dusimy około 10 minut i doprawiamy do smaku. Otrzymanym po duszeniu sosem zalewamy ciepłą rybę. Można również zrobić odwrotnie, poddusić wszystkie składniki na całym oleju, dodać wodę i pomidory, a na końcu włożyć surowe filety i dusić około 8 minut.

Ryba po grecku to bardzo smaczna i pożywna potrawa, może być podawana na gorąco, jako danie obiadowe, lub na zimno, w formie przekąski.

Komentarze:
arek 2011-12-22 14:36:05

super

skandal :D 2012-10-19 19:26:14

groszek? serio? omg co za profanacja tego pyszne dania