Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Sałatka grecka jest jedną z najbardziej popularnych i najczęściej przyrządzanych sałatek w polskich domach. Zmodyfikowaliśmy nieco oryginalny grecki przepis, w którym za nic w świecie nie pojawiłaby się krucha sałata ani przyprawa do sałatek z torebki. Polska odsłona greckiej sałatki może z powodzeniem służyć jako osobne danie, ponieważ jest bardzo treściwa i bogata w różne smaki. Podajemy ją do obiadu oaz na przyjęciach, spotkaniach towarzyskich a przede wszystkim grillach. Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby tej sałatki. Każdy znajdzie w niej bowiem coś dla siebie, jest bowiem i słony, wyrazisty ser feta, są i kruche, świeże warzywa a także słodycz dojrzewających w słońcu pomidorów. Takiej feerii smaków i kolorów naprawdę trudno się oprzeć.

Sałatka grecka - przepis

Czego potrzebujemy do przygotowania sałatki greckiej? Oto lista składników:
- krucha sałata lodowa,
- trzy średniej wielkości pomidory (ważne, żeby były dojrzałe i słodkie, więc najlepiej robić ją w lecie, kiedy malinówek oraz innych odmian doskonałych pomidorów mamy pod dostatkiem),
- jeden ogórek wężowy,
- dwie duże cebule czerwone,
- po garści oliwek czarnych i zielonych,
- opakowanie sera feta,
- czerwona papryka,
- oliwa,
- odrobina wody oraz mieszanka przyprawowa do greckiej sałatki.

Możemy także doprawić całość solą i świeżo zmielonym pieprzem, jednak najczęściej nie jest to konieczne, ponieważ ser feta jest słony a w mieszance przyprawowej mamy tez ostre składniki.

Przygotowanie jest niezwykle proste. Zaczynamy od opłukania i osuszenia sałaty. Nie dzielimy jej na liście, tylko kroimy za pomocą noża w dość cienkie pasamy w miski. Następnie myjemy i kroimy pomidory w kostkę lub na średniej wielkości cząstki i dorzucamy do sałaty. Ogórka myjemy i kroimy w kosteczkę. Można obrać skórkę, jeśli ktoś jej nie lubi, jednak jeśli ją zostawimy, ogórek będzie bardziej kruchy i nie stanie się wodnisty. Następnie kroimy paprykę, oliwki oraz cebulę. Z cebuli robimy krążki, które rozdzielamy na poszczególne warstwy. Takie cebulowe okręgi bardzo ładnie wyglądają w sałatce. Ser feta kroimy lub kruszymy palcami. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zalewamy sosem sporządzonym z mieszanki przyprawowej, oliwy i odrobiny wody. Ważne, by wszystkie składniki sosu były dokładnie połączone na jednolitą emulsję. W tym celu można użyć małego słoiczka po majonezie lub koncentracie pomidorowym. Wlewamy tam oliwę i wodę i wsypujemy mieszankę, po czym słoiczek zakręcamy i potrząsamy jak shakerem. Wyjdzie tak, jak trzeba. Gdy sałatkę zalejemy już sosem, jeszcze raz dokładnie mieszamy całość i odstawiamy do lodówki, by wszystkie smaki „przeszły” i się ze sobą harmonijnie połączyły.

Jak już wspominaliśmy, sałatkę grecką można podawać niemal do wszystkiego. Doskonale smakuje w zestawie z grillowaną piersią kurczaka i frytkami a także z grzankami pokrytymi masełkiem czosnkowym, nie mówiąc już o tym, że solo także jest wyborna. Pyszna jest sałatka grecka z kurczakiem, sałatka grecka z sosem czosnkowym, sałatka grecka z gyrosem. Kluczem do sukcesu jest użycie świeżych, aromatycznych i dojrzałych warzyw, dlatego najlepiej smakuje w lecie i wczesną jesienią.

Komentarze:
Patka 2012-03-26 20:03:57

Ja znam lepszy przepis.. Sałata pekińska, 3 pomidory, 1 długi ogórek, kukurydza, pół papryki, oliwki, ser feta to chyba wszystko: No i wszystko kroimy do miski razem,mieszamy polewamy sosem zrobionym z jogurtu naturalnego,czosnka, koperku i mieszamy wszystko razem... Delicjujemy się =]

hahaha 2012-10-21 21:33:20

delektujemy

beti 2012-10-26 12:54:12

pekińska nie jest tak krucha jak lodowa, ale kukurydza hmm spróbuję P.S. ale się poliglota wyżej trafił :)

Monia 2012-10-27 11:39:14

Patka ta sałatka to raczej nie grecka .

ewa 2015-08-17 18:05:25

jadam od lat w grecji sałatkę grecką i nigdzie nie spotkałam się z sałatą , tym bardziej sosem z jogurtu, czosnku.. fetę nigdy nie kroimy w kostkę. jest to jeden plaster położony na wierzch sałatki posypany przyprawami i na to oliwa (najlepiej taka południowa)

Kuchorz 2015-08-18 07:52:06

@ewa - a co ma wspólnego ryba po grecku z Grecją? Nic, Grecy się za głowę łapią, bo takiego czegoś u nich nie ma. To po prostu nazwa inspirowana kuchnią grecką i nie ma co się dziwić, że są różne tego warianty. Oryginalne dania jemy albo w kraju ich pochodzenia, albo w restauracjach, gdzie szefem kuchni jest osoba danej narodowości i sprowadza tylko oryginalne składniki.