Sałatka grecka

Sałatka grecka

Sałatka grecka jest jedną z najbardziej popularnych i najczęściej przyrządzanych sałatek w polskich domach. Zmodyfikowaliśmy nieco oryginalny grecki przepis, w którym za nic w świecie nie pojawiłaby się krucha sałata ani przyprawa do sałatek z torebki. Polska odsłona greckiej sałatki może z powodzeniem służyć jako osobne danie, ponieważ jest bardzo treściwa i bogata w różne smaki. Podajemy ją do obiadu oaz na przyjęciach, spotkaniach towarzyskich a przede wszystkim grillach. Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby tej sałatki. Każdy znajdzie w niej bowiem coś dla siebie, jest bowiem i słony, wyrazisty ser feta, są i kruche, świeże warzywa a także słodycz dojrzewających w słońcu pomidorów. Takiej feerii smaków i kolorów naprawdę trudno się oprzeć.

Sałatka grecka – przepis

Czego potrzebujemy do przygotowania sałatki greckiej?

Oto lista składników:

– krucha sałata lodowa, – trzy średniej wielkości pomidory (ważne, żeby były dojrzałe i słodkie, więc najlepiej robić ją w lecie, kiedy malinówek oraz innych odmian doskonałych pomidorów mamy pod dostatkiem), – jeden ogórek wężowy, – dwie duże cebule czerwone, – po garści oliwek czarnych i zielonych, – opakowanie sera feta, – czerwona papryka, – oliwa, – odrobina wody oraz mieszanka przyprawowa do greckiej sałatki.

Możemy także doprawić całość solą i świeżo zmielonym pieprzem, jednak najczęściej nie jest to konieczne, ponieważ ser feta jest słony a w mieszance przyprawowej mamy tez ostre składniki.

Przygotowanie jest niezwykle proste. Zaczynamy od opłukania i osuszenia sałaty. Nie dzielimy jej na liście, tylko kroimy za pomocą noża w dość cienkie pasamy w miski. Następnie myjemy i kroimy pomidory w kostkę lub na średniej wielkości cząstki i dorzucamy do sałaty. Ogórka myjemy i kroimy w kosteczkę. Można obrać skórkę, jeśli ktoś jej nie lubi, jednak jeśli ją zostawimy, ogórek będzie bardziej kruchy i nie stanie się wodnisty. Następnie kroimy paprykę, oliwki oraz cebulę. Z cebuli robimy krążki, które rozdzielamy na poszczególne warstwy. Takie cebulowe okręgi bardzo ładnie wyglądają w sałatce. Ser feta kroimy lub kruszymy palcami. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zalewamy sosem sporządzonym z mieszanki przyprawowej, oliwy i odrobiny wody. Ważne, by wszystkie składniki sosu były dokładnie połączone na jednolitą emulsję. W tym celu można użyć małego słoiczka po majonezie lub koncentracie pomidorowym. Wlewamy tam oliwę i wodę i wsypujemy mieszankę, po czym słoiczek zakręcamy i potrząsamy jak shakerem. Wyjdzie tak, jak trzeba. Gdy sałatkę zalejemy już sosem, jeszcze raz dokładnie mieszamy całość i odstawiamy do lodówki, by wszystkie smaki „przeszły” i się ze sobą harmonijnie połączyły.

Jak już wspominaliśmy, sałatkę grecką można podawać niemal do wszystkiego. Doskonale smakuje w zestawie z grillowaną piersią kurczaka i frytkami a także z grzankami pokrytymi masełkiem czosnkowym, nie mówiąc już o tym, że solo także jest wyborna. Pyszna jest sałatka grecka z kurczakiem, sałatka grecka z sosem czosnkowym, sałatka grecka z gyrosem. Kluczem do sukcesu jest użycie świeżych, aromatycznych i dojrzałych warzyw, dlatego najlepiej smakuje w lecie i wczesną jesienią.

Was this helpful?

0 / 0