Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Żurek to zupa, którą Polacy uwielbiają. Idealnie smakuje z ziemniakami, oraz chlebem. Jego smak jest wyrazisty i specyficzny. Żurek jest zupą która często gości na Polskich stołach w Święta Wielkanocne, jednak również w dni powszednie (żurek bez mięsa to smaczne postne danie na piątek). Oto kilka przepisów na smaczną zupę żurek.

Żurek z grzybami

Składniki:
- Pół litra ukiszonego żurku,
- Kawałek wędzonego boczku, lub uwędzona kość,
- Kawałek kiełbasy,
- Pół kilograma ziemniaków,
- 5 dekagramów suszonych grzybów (namoczyć je całą noc),
- 1 marchew,
- 1 cebula,
- 1 liść laurowy,
- Ziele angielskie,
- Majeranek,
- Pieprz,
- Sól,
- Vegeta.

Jak zrobić zakwas?

Składniki:
- 5 łyżek mąki żytniej na żurek,
- Pół litra przegotowanej, oraz ostudzonej wody,
- 2 - 3 ząbki czosnku (mogą być rozdrobnione).

Przygotowanie zakwasu
Mąkę należy wymieszać z wodą, dodać czosnek. Wlać do słoika, nie zakręcać, przykryć gazą lub lnianą ściereczką. Zostawić do zakiszenia na 5-7 dni. W celu szybszego ukiszenia należy dodać skórkę od chleba, po dwóch dniach wyciągnąć. Jest gotowy w 3-4 dni. Później zakwas można przechowywać w lodówce.

Przygotowanie żurku:
Do garnka wlać 1,5 litra wody. Następnie dodać boczek, lub wędzoną kość, namoczone grzybki suszone, oraz pokrojoną marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie. Dodać szczyptę soli. Gotować od 45 minut do godziny czasu. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy, pogotować chwilę. Na łyżce oliwy podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę. Pokroić w kostkę boczek i także dodać do wywaru. Wlać żurek i dodać do smaku przyprawy : majeranek, wegetę, kostkę bulionową. Gotować 10 minut.

Żurek z butelki

Składniki:
- Pół litra ukiszonego żurku,
- Kawałek wędzonego boczku, lub uwędzona kość,
- Kawałek kiełbasy,
- Pół kilograma ziemniaków,
- 5 dekagramów suszonych grzybów (namoczyć je całą noc),
- 1 marchew,
- 1 cebula,
- 1 liść laurowy,
- Ziele angielskie,
- Majeranek,
- Pieprz,
- Sól,
- Vegeta.

Przygotowanie:
Zamiast robienia zakwasu kupujemy po prostu żurek w butelce np. Żurek Rzeszowski. Zamiast Vegety możemy dodać inną przyprawę, którą lubimy (opcjonalnie).

Żurek na kiełbasie

Składniki:
- 2 szklanki gotowego zakiszonego żuru,
- 30 dag białej kiełbasy,
- 10 dag wędzonego boczku,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 1 cebula,
- 2 suszone grzyby,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 szklanki śmietany 36%,
- 1 liść laurowy,
- 2-3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 łyżeczki majeranku,
- Sól,
- Pieprz,
- Ugotowane ziemniaki do podania.

Sposób przyrządzania:
Obrać cebulę i czosnek, pokroić na ćwiartki. Grzyby umyć i namoczyć w 1/2 szklanki wody. Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach. Boczek pokroić w kostkę. Zagotować 3 szklanki wody, dodać grzyby, cebulę i czosnek, lekko posolić. Włożyć kiełbasę i połowę boczku, gotować na małym ogniu przez 30-40 minut - do miękkości. Po 20 minutach gotowania dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Ugotowaną kiełbasę pokroić w krążki i włożyć z powrotem do zupy. Wlać żur, wsypać rozkruszony majeranek i zagotować. Zdjąć z ognia i połączyć ze śmietaną. Jajka pokroić na cząstki, rozłożyć na talerzach i zalać zupą. Pozostały boczek wysmażyć na suchej patelni. Ziemniaki przełożyć do oddzielnej miseczki i polać tłuszczem ze skwarkami.

Żurek na boczku

Składniki:
- 500 ml zakwasu (żurek),
- 250 g ziemniaków,
- 250 g włoszczyzny,
- 400 g surowej białej kiełbasy,
- 300 g wędzonego boczku, lub niewędzonego (wedle uznania),
- 150 g cebuli,
- 3 jaja,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 szczypta soli,
- 1 szczypta natki pietruszki,
- 1 szczypta liści laurowych,
- 1 szczypta ziela angielskiego.
- jako dodatek pieczywo jasne lub ciemne

Sposób przygotowania:
Z włoszczyzny, białej kiełbasy i przypraw (ziele angielskie, liście laurowe) ugotować wywar. Przecedzić wywar, warzywa pokroić w kostkę, kiełbasę w grubsze plastry. W wywarze ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki. Boczek i cebulę pokroić, zrumienić na patelni, połączyć z wywarem. Dodać zakwas i zagotować. Doprawić do smaku. Podawać w głębokim talerzu z jajem ugotowanym na twardo, posypany posiekaną natką pietruszki i z dodatkiem pieczywa. Można również podawać w kubku.

Żurek - kalorie

- żurek ma 108 kcal
- 4,8 gram węglowodanów,
- 5,2 gram białka,
- 7,7 gram tłuszczów
(zawartość w 100 gramach).

Komentarze: