Przepisy

Boczek pieczony to przysmak każdego mężczyzny, bo przecież żaden mężczyzna mu się nie oprze. Boczek to nic innego jak wieprzowina, mięso pochodzące z dolnej części półtuszy. W swoim składzie zawiera sporo tłuszczu nasyconego. Boczek zwiększa poziom cholesterolu we krwi. Bekon bez tłuszczu znany jest głównie z Anglii nazywany bekonem, podawanym często na śniadanie z jajkiem. Bekon coraz częściej pokazuje się w przepisach kulinarnych. Boczek nazywany jest również: bekon, szpyrka, spyrka, sperka.

Boczek pieczony - przepisy

Boczek rolowany

Składniki:
- 2kg chudego boczku,
- 3 cebule,
- główka czosnku,
- przyprawa do wieprzowiny,
- czosnek granulowany,
- 3 łyżki majeranku,
- 3 łyżki słodkiej czerwonej papryki,
- łyżeczka pieprzu mielonego,
- łyżeczka przyprawy kucharek.

Wykonanie:
Wstępnie należy umyć boczek i dokładnie osuszyć. Cebulkę kroimy w wiórki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Boczek nacieramy czosnkiem i przyprawami, następnie obkładamy cebulą i wstawiamy do lodówki na kilka dni. Na środku płatów boczku układamy cebulkę i zwijamy w roladę. Całość obwiązujemy dratwą by nadać roladzie zgrabny kształt. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. wstawiamy boczek i co jakiś czas przewracamy by się zarumienił. Zarumieniony boczek zostawiamy w piekarniku na około 2 godziny i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150°C. Gotowy boczek można podawać na gorąco lub zimno w formie wędliny.

Boczek pieczony w piwie

Składniki:
- 1 kg chudego boczku,
- 2 łyżki majeranku,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki musztardy francuskiej,
- 1 cytryna,
- sól,
- pieprz,
- szczypta tymianku,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżka ostrej papryki,
- 1 szklanka piwa.

Sposób wykonania:
Boczek starannie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, następnie dodać olej, musztardę, majeranek, sok z cytryny, pieprz, paprykę oraz szczyptę tymianku. Sporządzoną marynatą natrzeć dokładnie boczek i odstawić na minimum godzinę do lodówki (a najlepiej na całą noc). Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać szklanką piwa. Następnie wstawić je do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Piec pod przykryciem ok. 1 godzinę, często podlewając powstającym sosem. Po upływie tego czasu zdjąć pokrywkę i piec dalsze 15-20 minut. Przyrządzoną w ten sposób pieczeń pokroić w plastry. Serwować z musztardą francuską. Udekorować gałązką świeżych ziół.

Boczek pieczony w mleku

Składniki:
- 1 kg surowego boczku w kawałku,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 garść ziarenek kuminu,
- ¾ litra tłustego mleka,
- 1 laska cynamonu,
- 2 liście laurowe,
- skórka z 2 pomarańczy,
- 1 garść soli morskiej.

Sposób wykonania:
Boczek myjemy, osuszamy i nacinamy w dużą szachownicę po stronie skóry. Czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z ziarnami kuminu i solą wcieramy w nacięcia, a solą całe mięso.  Układamy go w brytfance i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni na ok. 10 minut.  Gdy skórka się zarumieni, wyjmujemy boczek z piekarnika i zalewamy mlekiem, dodajemy startą lub ściętą skórkę z pomarańczy, liście laurowe i cynamon. 
Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 180 stopni jeszcze na godzinę.

Boczek pieczony w rękawie

Składniki:
- 1,5 kg chudego boczku bez skóry i żeberek,
- 2 łyżki majeranku,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki papryki,
- sól,
- pieprz mielony,
- 1 łyżka maggi.

Sposób wykonania:
Rozetrzeć czosnek z solą. Boczek dobrze natrzeć solą, maggi, pieprzem, papryką czosnkiem , majerankiem. Włożyć w rękaw do pieczenia. Rękaw dobrze zamknąć. Piekarnik rozgrzać do 200 °C i piec w nim mięso 1,5 godziny. Wyjąć i zalać sos z pieczenia, a boczek ostudzić. Kroić dopiero jak wystygnie. Doskonały do chleba. Można potem smarować musztarda dla smaku. 

Boczek - kalorie

• Boczek faszerowany 502 kcal,
• Boczek wędzony 477 kcal,
• Boczek wieprzowy 517kcal.

Komentarze: