Boczek pieczony to przysmak każdego mężczyzny, bo przecież żaden mężczyzna mu się nie oprze. Boczek to nic innego jak wieprzowina, mięso pochodzące z dolnej części półtuszy. W swoim składzie zawiera sporo tłuszczu nasyconego. Boczek zwiększa poziom cholesterolu we krwi. Bekon bez tłuszczu znany jest głównie z Anglii nazywany bekonem, podawanym często na śniadanie z jajkiem. Bekon coraz częściej pokazuje się w przepisach kulinarnych. Boczek nazywany jest również: bekon, szpyrka, spyrka, sperka.
Boczek pieczony – przepisy
Boczek rolowany
Składniki:
– 2kg chudego boczku, – 3 cebule, – główka czosnku, – przyprawa do wieprzowiny, – czosnek granulowany, – 3 łyżki majeranku, – 3 łyżki słodkiej czerwonej papryki, – łyżeczka pieprzu mielonego, – łyżeczka przyprawy kucharek.
Przygotowanie:
Wstępnie należy umyć boczek i dokładnie osuszyć. Cebulkę kroimy w wiórki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Boczek nacieramy czosnkiem i przyprawami, następnie obkładamy cebulą i wstawiamy do lodówki na kilka dni. Na środku płatów boczku układamy cebulkę i zwijamy w roladę. Całość obwiązujemy dratwą by nadać roladzie zgrabny kształt. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. wstawiamy boczek i co jakiś czas przewracamy by się zarumienił. Zarumieniony boczek zostawiamy w piekarniku na około 2 godziny i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150°C. Gotowy boczek można podawać na gorąco lub zimno w formie wędliny.
Boczek pieczony w piwie
Składniki:
– 1 kg chudego boczku, – 2 łyżki majeranku, – 3 ząbki czosnku, – 3 łyżki musztardy francuskiej, – 1 cytryna, – sól, – pieprz, – szczypta tymianku, – 3 łyżki oliwy, – 1 łyżka ostrej papryki, – 1 szklanka piwa.
Sposób wykonania:
Boczek starannie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, następnie dodać olej, musztardę, majeranek, sok z cytryny, pieprz, paprykę oraz szczyptę tymianku. Sporządzoną marynatą natrzeć dokładnie boczek i odstawić na minimum godzinę do lodówki (a najlepiej na całą noc). Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać szklanką piwa. Następnie wstawić je do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Piec pod przykryciem ok. 1 godzinę, często podlewając powstającym sosem. Po upływie tego czasu zdjąć pokrywkę i piec dalsze 15-20 minut. Przyrządzoną w ten sposób pieczeń pokroić w plastry. Serwować z musztardą francuską. Udekorować gałązką świeżych ziół.
Boczek pieczony w mleku
Składniki:
– 1 kg surowego boczku w kawałku, – 5 ząbków czosnku, – 1 garść ziarenek kuminu, – ¾ litra tłustego mleka, – 1 laska cynamonu, – 2 liście laurowe, – skórka z 2 pomarańczy, – 1 garść soli morskiej.
Sposób wykonania:
Boczek myjemy, osuszamy i nacinamy w dużą szachownicę po stronie skóry. Czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z ziarnami kuminu i solą wcieramy w nacięcia, a solą całe mięso. Układamy go w brytfance i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni na ok. 10 minut. Gdy skórka się zarumieni, wyjmujemy boczek z piekarnika i zalewamy mlekiem, dodajemy startą lub ściętą skórkę z pomarańczy, liście laurowe i cynamon.
Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 180 stopni jeszcze na godzinę.
Boczek pieczony w rękawie
Składniki:
– 1,5 kg chudego boczku bez skóry i żeberek, – 2 łyżki majeranku, – 3 ząbki czosnku, – 2 łyżki papryki, – sól, – pieprz mielony, – 1 łyżka maggi.
Sposób wykonania:
Rozetrzeć czosnek z solą. Boczek dobrze natrzeć solą, maggi, pieprzem, papryką czosnkiem , majerankiem. Włożyć w rękaw do pieczenia. Rękaw dobrze zamknąć. Piekarnik rozgrzać do 200 °C i piec w nim mięso 1,5 godziny. Wyjąć i zalać sos z pieczenia, a boczek ostudzić. Kroić dopiero jak wystygnie. Doskonały do chleba. Można potem smarować musztarda dla smaku.
Boczek – kalorie
- Boczek faszerowany 502 kcal,
- Boczek wędzony 477 kcal,
- Boczek wieprzowy 517 kcal.
Was this helpful?
0 / 0