Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Gotowanie i wypieki

Chleb na zakwasie? - każdy z nas na pewno uwielbia zapach domowego pieczywa, jego smak nie ma sobie równych! Domowe pieczywo zachowuje też dużo dłużej świeżość. Do upieczenia chleba z żytnią mąką potrzebujemy oczywiście zakwasu. Chlebek żytni, który upieczemy tylko z drożdżami, będzie zbity, a przez to mniej smaczny, a tego chcemy uniknąć.

Tak więc przedstawiamy Państwu przepis na pyszny chleb na zakwasie:

Co nam będzie potrzebne?

- 0,5 kilo orkiszowej mąki
- 25 dag mąki żytniej (razowej)
- 20 dag płatków owsianych
- 0,4kg mąki pszennej
- pół szklanki mąki z amarantusa
- 1,5 łyżki soli
- 3\4 szklanki zakwasu (zakwas robimy łącząc mąkę żytnią z czystą letnią wodą i odstawiamy na 1 - 2 dni w ciepłe miejsce)
- 3\4 litra letniej wody
- ewentualnie możemy też dodać siemię lniane, ziarna słonecznika, czy pestki z dyni (jako dodatek smakowy)

Co robić dalej?

• Wszystkie suche składniki, dokładnie mieszkamy.
• Dolewamy do tego zakwas oraz rozpuszczone drożdże.
• Ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu, gdy masa podwoi swoją objętość.
• Po tym czasie należy przełożyć masę do foremek i zostawić na co najmniej 10 minut.
• Chlebek należy piec 55 minut, po około 10 minutach należy obniżyć temperaturę pieczenia do 180 stopni.
• Po tym czasie należy wyjąć chleb z foremek i dopiec go jeszcze przez około 10 minut.
• Upieczony chlebek należy wyłożyć na suchą ściereczkę, do odparowania.

Jeśli chcemy upiec chleb z ziarnami, lub czekoladą, możemy dodać każdy ze składników do początkowej, suchej masy! Możemy także upiec pyszny chleb na zakwasie z automatu, chleb na zakwasie żytnim, chleb na zakwasie pszennym. Możliwości jest wiele.

Smacznego!

Komentarze: