Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie? – każdy z nas na pewno uwielbia zapach domowego pieczywa, jego smak nie ma sobie równych! Domowe pieczywo zachowuje też dużo dłużej świeżość. Do upieczenia chleba z żytnią mąką potrzebujemy oczywiście zakwasu. Chlebek żytni, który upieczemy tylko z drożdżami, będzie zbity, a przez to mniej smaczny, a tego chcemy uniknąć.

Przepis na chleb na zakwasie:

Chleb na zakwasie – składniki

  • 0,5 kilo orkiszowej mąki
  • 25 dag mąki żytniej (razowej)
  • 20 dag płatków owsianych
  • 0,4kg mąki pszennej
  • pół szklanki mąki z amarantusa
  • 1,5 łyżki soli
  • 34 szklanki zakwasu (zakwas robimy łącząc mąkę żytnią z czystą letnią wodą i odstawiamy na 1 – 2 dni w ciepłe miejsce)
  • 34 litra letniej wody
  • ewentualnie możemy też dodać siemię lniane, ziarna słonecznika, czy pestki z dyni (jako dodatek smakowy)

Chleb na zakwasie – przygotowanie

  • Wszystkie suche składniki, dokładnie mieszkamy.
  • Dolewamy do tego zakwas oraz rozpuszczone drożdże.
  • Ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu, gdy masa podwoi swoją objętość.
  • Po tym czasie należy przełożyć masę do foremek i zostawić na co najmniej 10 minut.
  • Chlebek należy piec 55 minut, po około 10 minutach należy obniżyć temperaturę pieczenia do 180 stopni.
  • Po tym czasie należy wyjąć chleb z foremek i dopiec go jeszcze przez około 10 minut.
  • Upieczony chlebek należy wyłożyć na suchą ściereczkę, do odparowania.

Jeśli chcemy upiec chleb z ziarnami, lub czekoladą, możemy dodać każdy ze składników do początkowej, suchej masy! Możemy także upiec pyszny chleb na zakwasie z automatu, chleb na zakwasie żytnim, chleb na zakwasie pszennym. Możliwości jest wiele.

Smacznego!

Was this helpful?

0 / 0