Chleb na zakwasie? – każdy z nas na pewno uwielbia zapach domowego pieczywa, jego smak nie ma sobie równych! Domowe pieczywo zachowuje też dużo dłużej świeżość. Do upieczenia chleba z żytnią mąką potrzebujemy oczywiście zakwasu. Chlebek żytni, który upieczemy tylko z drożdżami, będzie zbity, a przez to mniej smaczny, a tego chcemy uniknąć.
Przepis na chleb na zakwasie:
Chleb na zakwasie – składniki
- 0,5 kilo orkiszowej mąki
- 25 dag mąki żytniej (razowej)
- 20 dag płatków owsianych
- 0,4kg mąki pszennej
- pół szklanki mąki z amarantusa
- 1,5 łyżki soli
- 34 szklanki zakwasu (zakwas robimy łącząc mąkę żytnią z czystą letnią wodą i odstawiamy na 1 – 2 dni w ciepłe miejsce)
- 34 litra letniej wody
- ewentualnie możemy też dodać siemię lniane, ziarna słonecznika, czy pestki z dyni (jako dodatek smakowy)
Chleb na zakwasie – przygotowanie
- Wszystkie suche składniki, dokładnie mieszkamy.
- Dolewamy do tego zakwas oraz rozpuszczone drożdże.
- Ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu, gdy masa podwoi swoją objętość.
- Po tym czasie należy przełożyć masę do foremek i zostawić na co najmniej 10 minut.
- Chlebek należy piec 55 minut, po około 10 minutach należy obniżyć temperaturę pieczenia do 180 stopni.
- Po tym czasie należy wyjąć chleb z foremek i dopiec go jeszcze przez około 10 minut.
- Upieczony chlebek należy wyłożyć na suchą ściereczkę, do odparowania.
Jeśli chcemy upiec chleb z ziarnami, lub czekoladą, możemy dodać każdy ze składników do początkowej, suchej masy! Możemy także upiec pyszny chleb na zakwasie z automatu, chleb na zakwasie żytnim, chleb na zakwasie pszennym. Możliwości jest wiele.
Smacznego!
Was this helpful?
0 / 0