Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Masz ochotę na pożywną, oryginalną zupę i brakuje Ci pomysłów. A może w upalny dzień nie przepadasz za gorącymi posiłkami i zjadłbyś coś smacznego, chłodnego ale nie masz pojęcia jak to zrobić? Oto kilka przepisów na chłodnik, dobry dla smakoszy zup. Chłodnik jest idealny na wiosenno - letni czas.

Chłodnik litewski

Składniki:
- 1 duży pęczek boćwiny z młodymi burakami,
- 2 ogórki,
- pół szklanki posiekanego koperku,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 2 ząbki czosnku,
- 6 szklanek kefiru lub opcjonalnie jogurtu naturalnego ( niesłodzonego),
- pół szklanki kwaśnej śmietany.

Sposób przyrządzania:
Boćwinkę należy wypłukać i posiekać. Buraczki obieramy i kroimy w drobną. Wkładamy do garnka, zalewamy niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić przez10 min. Na małym ogniu. Po upływie czasu odstawiamy do ostygnięcia. Następnie mieszamy z kefirem i śmietaną. Dodajemy zgniecione ząbki czosnku, drobno posiekany szczypiorek i koperek oraz pokrojone w drobną kostkę ogórki. Całość solimy do smaku i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z połówkami jajek na twardo.  W przypadku sympatyków gustujących w smakach bardziej kwaśnych, można dodać odrobinę szczawiu. Decydując się na przyrządzanie chłodnika klasycznego można dodać szyjki rakowe, pierś kury z indyka, lub pieczoną cielęcinę.

Chłodnik z buraków

Składniki:
- 3 ćwikłowe buraki,
- 1 kostka bulionu jarzynowego,
- 1 jajko,
- 1 świeży ogórek,
- 3 szklanki maślanki,
- 1 śmietana (12 %),
- pół pęczka koperku,
- pół pęczka szczypiorki,
- cukier,
- sól.

Sposób przyrządzania:
Buraki gotujemy, obieramy i ścieramy na tarce. Kostkę bulionową gotujemy (wyłącznie w szklance wody). Wykładamy buraki, jeszcze raz gotujemy i studzimy. Ogórki ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kosteczkę. Jajka gotujemy po czym obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy w szklanym naczyniu i zalewamy maślanką połączoną ze śmietaną oraz ostudzonym bulionem z burakami. Na koniec dodajemy sól i cukier do smaku.

Chłodnik z awokado

Składniki:
- 1 dojrzałe awokado,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 młode szczypiorki razem z cebulką pokrojone w kosteczkę,
- pół litra bulionu warzywnego,
- 1 limonka (na sok),
- 70 ml płynnej śmietanki (12 %).

Sposób przyrządzania:
Rozgrzewamy oliwę w rondelku i podduszamy szczypiorek wraz z cebulką przez 5 minut, do momentu aż się zeszkli, ale nie zarumieni. Dodajemy bulion, gotujemy i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem (wedle upodobań smakowych). Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Studzimy. Do blendera wkładamy obrane awokado i pokrojone w kawałki, sok z limonki oraz ostudzony bulion. Całość miksujemy w jednolitą masę, pod koniec dodając śmietankę. Schłodzić w lodówce pod przykryciem, minimum przez 1 godzinę.

Sposób podania:
Chłodnik z awokado możemy podać z chrupiącym chlebem (ciabatta), mozzarellą oraz pomidorami, bazylią, lub pomidorowym sosem. Jeśli jednak nie lubimy zbyt pikantnych smaków, możemy podać go bez niczego.

Smacznego!

Komentarze:
kasia 2012-07-26 13:45:16

pycha ^^