Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Masz ochotę na pożywną, oryginalną zupę i brakuje Ci pomysłów. A może w upalny dzień nie przepadasz za gorącymi posiłkami i zjadłbyś coś smacznego, chłodnego ale nie masz pojęcia jak to zrobić? Oto kilka przepisów na chłodnik, dobry dla smakoszy zup. Chłodnik jest idealny na wiosenno – letni czas.
Chłodnik litewski
Składniki:
– 1 duży pęczek boćwiny z młodymi burakami, – 2 ogórki, – pół szklanki posiekanego koperku, – 2 łyżki posiekanego szczypiorku, – 2 jajka ugotowane na twardo, – 2 ząbki czosnku, – 6 szklanek kefiru lub opcjonalnie jogurtu naturalnego ( niesłodzonego), – pół szklanki kwaśnej śmietany.
Sposób przyrządzania:
Boćwinkę należy wypłukać i posiekać. Buraczki obieramy i kroimy w drobną. Wkładamy do garnka, zalewamy niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić przez10 min. Na małym ogniu. Po upływie czasu odstawiamy do ostygnięcia. Następnie mieszamy z kefirem i śmietaną. Dodajemy zgniecione ząbki czosnku, drobno posiekany szczypiorek i koperek oraz pokrojone w drobną kostkę ogórki. Całość solimy do smaku i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z połówkami jajek na twardo. W przypadku sympatyków gustujących w smakach bardziej kwaśnych, można dodać odrobinę szczawiu. Decydując się na przyrządzanie chłodnika klasycznego można dodać szyjki rakowe, pierś kury z indyka, lub pieczoną cielęcinę.
Chłodnik z buraków
Składniki:
– 3 ćwikłowe buraki, – 1 kostka bulionu jarzynowego, – 1 jajko, – 1 świeży ogórek, – 3 szklanki maślanki, – 1 śmietana (12 %), – pół pęczka koperku, – pół pęczka szczypiorki, – cukier, – sól.
Sposób przyrządzania:
Buraki gotujemy, obieramy i ścieramy na tarce. Kostkę bulionową gotujemy (wyłącznie w szklance wody). Wykładamy buraki, jeszcze raz gotujemy i studzimy. Ogórki ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kosteczkę. Jajka gotujemy po czym obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy w szklanym naczyniu i zalewamy maślanką połączoną ze śmietaną oraz ostudzonym bulionem z burakami. Na koniec dodajemy sól i cukier do smaku.
Chłodnik z awokado
Składniki:
– 1 dojrzałe awokado, – 1 łyżka oliwy z oliwek, – 2 młode szczypiorki razem z cebulką pokrojone w kosteczkę, – pół litra bulionu warzywnego, – 1 limonka (na sok), – 70 ml płynnej śmietanki (12 %).
Sposób przyrządzania:
Rozgrzewamy oliwę w rondelku i podduszamy szczypiorek wraz z cebulką przez 5 minut, do momentu aż się zeszkli, ale nie zarumieni. Dodajemy bulion, gotujemy i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem (wedle upodobań smakowych). Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Studzimy. Do blendera wkładamy obrane awokado i pokrojone w kawałki, sok z limonki oraz ostudzony bulion. Całość miksujemy w jednolitą masę, pod koniec dodając śmietankę. Schłodzić w lodówce pod przykryciem, minimum przez 1 godzinę.
Sposób podania:
Chłodnik z awokado możemy podać z chrupiącym chlebem (ciabatta), mozzarellą oraz pomidorami, bazylią, lub pomidorowym sosem. Jeśli jednak nie lubimy zbyt pikantnych smaków, możemy podać go bez niczego.
Smacznego!
Was this helpful?
0 / 0