Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Jeśli jesteś smakoszem czekolady i uwielbiasz wszystko co czekoladowe z pewnością zainteresuje cię ciasto czekoladowe. Choć mogłoby się wydawać, że istnieje jego tylko jeden rodzaj, odmian ciast czekoladowych jest całkiem sporo. Różnią się wykonaniem, dodatkami, kształtem i rodzajem czekolady. Który przepis na ciasto czekoladowe jest twoim ulubionym? Ciasto czekoladowe z bananami, ciasto czekoladowe z galaretką, a może z jabłkami? Dla łatwiejszego dokonania wyboru podaję kilka przykładowych przepisów, przygotuj się, bo z pewnością narobisz sobie smaku.

Ciasto czekoladowe - przepis

Ciasto czekoladowe idealne

Składniki:
- 4 jajka
- 20 dkg cukru
- 250 dkg margaryny Kasi lub Palmy
- Tabliczka gorzkiej czekolady
- 40 dkg mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 dkg krówek
- Polewa czekoladowa

Sposób przygotowania
Do wysokiego naczynia dajemy jajka i cukier, a następnie ubijamy je na puszysty krem . Tabliczkę czekolady łamiemy na małe kawałki i wrzucamy na małego garnuszka. Do czekolady dodajemy pokrojoną margarynę, by szybciej się rozpuściła. Trzymać na ogniu do momentu rozpuszczenia się składników i dokładnego wymieszania, następnie przestudzamy. Masę czekoladową mieszamy z masą z jajek. Następnym składnikiem do dodania będzie mąka przesiana z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy wszystko razem. Blachę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Wlewamy na blachę ciasto i wstawiamy do piekarnika na temperaturę 200° C i pieczemy około 30 minut. Ciasto studzimy i wyciągamy z formy, a następnie przekrawamy na pół w poprzek. Do małego garnuszka wrzucamy krówki i z odrobiną wody doprowadzamy do rozpuszczenia, wciąż mieszając. Można zakupić również masę krówkową w puszce, bardzo łatwą do rozpuszczenia. W środek ciasta dajemy rozpuszczoną masę z krówek i studzimy. Na wierzchu polać ciasto polewą i ostudzić.

Ciasto czekoladowe z kremem

Składniki
- 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki cukru
- ¾ szklanki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Pół łyżeczki doli
- 1 szklanka maślanki
- ½ szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka zaparzonej kawy rozpuszczalnej

Do wysokiego naczynia przesiewamy mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. Do osobnego naczynia wlewamy maślankę, olej, jajka i wanilię. Mieszamy dokładnie (mikserem na wolnych obrotach). Dodajemy składniki z poprzedniego naczynia i miksujemy. Do wymieszanej masy dodajemy stopniowo kawę mieszając jednocześnie. Gotową masę dzielimy na dwie tortownice o średnicy 23cm². Ciasto pieczemy w temperaturze 180° C przez około 40 minut.

Składniki na krem czekoladowy
- 230g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 5 łyżek wody
- 1 łyżka wódki
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka śmietany kremówki

Do małego garnuszka łamiemy czekoladę, wsypujemy kakao, kawę, wlewamy wodę, wódkę i rozpuszczany w kąpieli wodnej. W osobnym naczyniu oddzielamy białka od żółtek, które miksujemy. Do miksowanych żółtek dodajemy cukier. Powoli wlewamy roztopiona czekoladę i miksujemy do momentu dokładnego wymieszania. W drugim naczyniu ubijamy białka dodając do nich pod koniec cukier. Białka dodajemy do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy. Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej masę czekoladową, mieszamy dokładnie tak by nie pozostały żadne smugi. Odstawiamy do lodówki.

Składniki na polewę czekoladową
- 140g mlecznej czekolady
- 11g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 160g śmietany kremówki

Kremówkę podgrzewamy w małym garnuszku, aż do momentu wrzenia. Dodajemy połamane kawałki czekolady i kawę, mieszamy do rozpuszczenia na małym ogniu. Wystudzone ciasto przekładamy kremem czekoladowym i polewamy polewą. Schładzamy!

Komentarze:
jim i buń. 2012-08-18 23:12:05

supcio ten placek!

Artur 2012-11-16 20:21:40

piękne ciasta :-)

kasia 2014-08-12 11:34:26

super wyglada ciekawe jak smakuje

Wiola 2016-05-03 09:37:02

Fajne przepisy ale tego drugiego to wogule nie rozumiem chodzi mi o ten biały krem na cieście czekoladowym w przepisie nie jest dokładnie wyjaśnione jak go zrobić