Jeśli jesteś smakoszem czekolady i uwielbiasz wszystko co czekoladowe z pewnością zainteresuje cię ciasto czekoladowe. Choć mogłoby się wydawać, że istnieje jego tylko jeden rodzaj, odmian ciast czekoladowych jest całkiem sporo. Różnią się wykonaniem, dodatkami, kształtem i rodzajem czekolady. Który przepis na ciasto czekoladowe jest twoim ulubionym? Ciasto czekoladowe z bananami, ciasto czekoladowe z galaretką, a może z jabłkami? Dla łatwiejszego dokonania wyboru podaję kilka przykładowych przepisów, przygotuj się, bo z pewnością narobisz sobie smaku.
Ciasto czekoladowe – przepis
Ciasto czekoladowe idealne
Składniki:
– 4 jajka – 20 dkg cukru – 250 dkg margaryny Kasi lub Palmy – Tabliczka gorzkiej czekolady – 40 dkg mąki tortowej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 20 dkg krówek – Polewa czekoladowa
Sposób przygotowania
Do wysokiego naczynia dajemy jajka i cukier, a następnie ubijamy je na puszysty krem . Tabliczkę czekolady łamiemy na małe kawałki i wrzucamy na małego garnuszka. Do czekolady dodajemy pokrojoną margarynę, by szybciej się rozpuściła. Trzymać na ogniu do momentu rozpuszczenia się składników i dokładnego wymieszania, następnie przestudzamy. Masę czekoladową mieszamy z masą z jajek. Następnym składnikiem do dodania będzie mąka przesiana z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy wszystko razem. Blachę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Wlewamy na blachę ciasto i wstawiamy do piekarnika na temperaturę 200° C i pieczemy około 30 minut. Ciasto studzimy i wyciągamy z formy, a następnie przekrawamy na pół w poprzek. Do małego garnuszka wrzucamy krówki i z odrobiną wody doprowadzamy do rozpuszczenia, wciąż mieszając. Można zakupić również masę krówkową w puszce, bardzo łatwą do rozpuszczenia. W środek ciasta dajemy rozpuszczoną masę z krówek i studzimy. Na wierzchu polać ciasto polewą i ostudzić.
Ciasto czekoladowe z kremem
Składniki
– 1 i ¾ szklanki mąki pszennej – 2 szklanki cukru – ¾ szklanki kakao – 2 łyżeczki sody oczyszczonej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – Pół łyżeczki doli – 1 szklanka maślanki – ½ szklanki oleju – 2 jajka – 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii – 1 szklanka zaparzonej kawy rozpuszczalnej
Do wysokiego naczynia przesiewamy mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. Do osobnego naczynia wlewamy maślankę, olej, jajka i wanilię. Mieszamy dokładnie (mikserem na wolnych obrotach). Dodajemy składniki z poprzedniego naczynia i miksujemy. Do wymieszanej masy dodajemy stopniowo kawę mieszając jednocześnie. Gotową masę dzielimy na dwie tortownice o średnicy 23cm². Ciasto pieczemy w temperaturze 180° C przez około 40 minut.
Składniki na krem czekoladowy – 230g gorzkiej czekolady – 2 łyżki kakao – 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej – 5 łyżek wody – 1 łyżka wódki – 2 jajka – 1 łyżka cukru – szczypta soli – 1 szklanka śmietany kremówki
Do małego garnuszka łamiemy czekoladę, wsypujemy kakao, kawę, wlewamy wodę, wódkę i rozpuszczany w kąpieli wodnej. W osobnym naczyniu oddzielamy białka od żółtek, które miksujemy. Do miksowanych żółtek dodajemy cukier. Powoli wlewamy roztopiona czekoladę i miksujemy do momentu dokładnego wymieszania. W drugim naczyniu ubijamy białka dodając do nich pod koniec cukier. Białka dodajemy do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy. Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej masę czekoladową, mieszamy dokładnie tak by nie pozostały żadne smugi. Odstawiamy do lodówki.
Składniki na polewę czekoladową – 140g mlecznej czekolady – 11g gorzkiej czekolady – 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej – 160g śmietany kremówki
Kremówkę podgrzewamy w małym garnuszku, aż do momentu wrzenia. Dodajemy połamane kawałki czekolady i kawę, mieszamy do rozpuszczenia na małym ogniu. Wystudzone ciasto przekładamy kremem czekoladowym i polewamy polewą. Schładzamy!
Was this helpful?
0 / 0