Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Ciasto marchewkowe to słodki placek z tartą marchewką. Jest ono szczególnie popularny w krajach anglosaskich. Podczas pieczenia marchewka mięknie, co czyni ciasto miękkim. Konsystencja staje się także gęsta i wilgotna. jako składnik wypieków Marchewka była używana już w czasach średniowiecznych. Uwagi na fakt, że wówczas cukier był towarem drogim i trudno dostępnym, natomiast jego zawartość w marchewce jest znacznie wyższa niż w jakimkolwiek innym warzywie, oczywiście nie wliczając buraka cukrowego, zaczęto ją stosować, aby wzbogacić smakowo różne desery.

Ciasto marchewkowe

Marchewkowe ciasto przeżyło swój renesans podczas drugiej wojny światowej na terenie Wielkiej Brytanii. Była to konsekwencja racjonowania żywności. Z kolei Stany Zjednoczone zostały modą na to ciasto ogarnięte w latach sześćdziesiątych. Produkt, który był niskobudżetowy bardzo szybko spotkał się z sympatią Amerykanów, a w konsekwencji przerodził się w jeden najpopularniejszych deserów, które oferowały prawie wszystkie kawiarnie i restauracje. Ciekawostką wartą uwagi jest rok 2005, w którym to ciasto to z kremową glazurą zajęło piąte miejsce w rankingu przygotowanym przez amerykańską organizację Food Network, który dotyczył najpopularniejszych dań lat siedemdziesiątych.

Nazwa tego ciasta może być w pewnym stopniu myląca, gdyż bardziej ono przypomina owocowy chleb, aniżeli tradycyjny, słodki placek. Najogólniej mówiąc najpierw miesza się mokre składniki (tłuszcz, jajka oraz marchew), potem suche (mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier), a ostatecznie łączy wszystko razem. Masa surowa nie jest gładka, lecz raczej gęsta i grudkowata. Według specjalistów od kuchni ciasto to najlepiej smakuje dodatkiem przypraw korzennych takich jak cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon, orzechów, takich jak laskowe, wiórki kokosowe albo z towarzyszeniem suszonych owoców. Można także przyrządzić ciasto marchewkowe dietetyczne, na odtłuszczonych składnikach i zamiennikach cukru.

Ciasto marchewkowe wegańskie

Są także wegańskie wersje tego przysmaku. W takim wypadku należy zamiast masła użyć oleju, na przykład z pestek winogron. Z kolei jajka możemy zastąpić wegańskim zamiennikiem lub je najzwyczajniej w świecie pominąć.

Sposób podawania ciasta marchewkowego jest różny. Ciasto można spożywać z wyłączeniem dodatków, lecz w większości wypadków podawane ono jest z lukrem i kremową polewą z sera białego. Ponadto zwykle posypane jest kruszonymi orzechami. Bywa także, iż ozdabia się je płatkami z cukru przypominającymi marchewkę. Najczęściej do wypieku stosuje się prostokątnych, podłużnych lub okrągłych foremek. Na talerzykach podaje się je zwykle pokrojone w kwadraty. Ciasto to można w Wielkiej Brytanii oraz w Stanach Zjednoczonych nabyć bez problemu w sklepach spożywczych, gdzie posiada ono przedłużoną datę ważności. Świeże można naturalnie kupić w cukierniach.

Ciasto marchewkowe - przepis

Składniki:
- 1 i 1/2 szkl. mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszcz.,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 szkl. cukru brązowego (może być biały),
- 2/3 szkl. oleju,
- 3 jaja,
- 1 szkl. marchewki startej,
- 1/2 szkl. soku ananasowego,
- 1 łyżeczka wanilii lub opakowanie cukru waniliowego,
- orzechy posiekane.

Polewa:
- 2 łyżki masła,
- 3/4 szkl. cukru pudru,
- 12 dag serka śmietankowego(np. Philadephia),
- cukier waniliowy,
- kilka kropel soku z cytryny.

Sposób przygotowania
Najpierw należy ubić razem jaja, cukier i wanilię. Stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą. Następnie wlewamy olej razem z sokiem i miksujemy. Kolejny etap to dodanie startej marchwi i posiekanych orzechów włoskich. Potem ciasto należy wlać do prostokątnej blaszki i piec 45 minut w 180ºC. Składniki polewy należy zmiksować i posmarować nią ostudzone ciasto, które trzeba chłodzić przez co najmniej przez 75 minut. Istnieją też przepisy wegetariańskie, wegańskie i dietetyczne, jednak w głównym składnikiem jest zawsze marchew.

Komentarze:
kamila 2012-05-07 16:47:25

dobre to ?

koralka 2012-05-31 12:07:03

kiedyś jadłam, nawet smaczne :)

ANA 2012-12-09 16:25:43

Przepyszne:)

Basia 2014-06-28 10:41:48

Ale nie używajcie oleju z plastikowych butelek , bo to już nie jest zdrowe a wręcz rakotwórcze. Polecam dietę dr Budwig i informacje o izomerach trans... Zamiennie jako olej lepiej używać olej kokosowy.