Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Gotowanie i wypieki

Czerwona herbata - właściwości

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Czerwona herbata pochodzi z Chin. Jej odżywcze i smakowe walory odkryto już za czasów dynastii Tang (która panowała w Chinach w latach 618 - 907). Najlepsze odmiany pochodzą z prowincji Yunnan, która leży na południu Chin. Szczególną estymą cieszy się herbata gatunku Pu – Ehr, którą osiąga się poprzez bardzo powolną fermentację. Receptura produkcji herbaty czerwonej utrzymywana jest nadal w tajemnicy, wiadomo jednakże, że wiek suszu herbacianego dochodzi nawet do sześćdziesięciu lat. Gatunkowo jest to taka sama herbata jak czarna, a swoją oryginalną czerwoną barwę zawdzięcza właśnie fermentacji.

Czerwona herbata - powstawanie

Proces obrabiania herbaty zapoczątkowany jest przez więdniecie liści. Gdy te utracą już swoją wilgoć, umieszcza się je w wiklinowych koszach, które od czasu do czasu są potrząsane, co owocuje otarciem się blaszek liści, co w konsekwencji ułatwia przebieg fermentacji, który po kilku godzinach trwania przerywa się procesem suszenia liści. Zdaniem naukowców, to właśnie procesowi fermentowania czerwona herbata zawdzięcza szereg swoich dobroczynnych właściwości. Twierdzą oni, że zdrowotne działanie herbaty jest tym większe, im dłużej prowadzi się proces fermentowania.

W początkowych wiekach wytwarzania herbat czerwonych jej niepowtarzalnym smakiem mogli się cieszyć jedynie cesarze, zwykłym ludziom nie wolno było nawet posmakować naparu, złamanie zakazu groziło poważnymi skutkami karnymi. Herbata była produkowana jedynie w delikatesowych ilościach, stanowiła nie byle jaki rarytas.

Czerwona herbata - składniki odżywcze

Herbata czerwona zawiera takie substancje jak na przykład: flawonoidy, alkaloidy, garbniki, witaminę C i E, wiele minerałów (cynk, mangan, wapń, magnez, selen, miedź) oraz żelazo. Ponadto zawiera również niewielkie ilości taniny oraz kofeiny, co pomaga wchłaniać żelazo. Flawonoidy odpowiadają za specyficzny aromat i smak naparu. Czerwona herbata odznacza się wyjątkowymi właściwościami przeciwutleniającymi i odtruwającymi organizm poprzez usuwanie toksyn.

Czerwona herbata - działanie

Herbata czerwona obniża znacznie poziom cholesterolu we krwi, wspomaga pracę wątroby, pomaga walczyć z nadwagą. Herbatę czerwoną dzieli się na dziesięć kategorii jakościowych. Za najdoskonalszą uważa się typ Pu – Ehr, która odznacza się delikatnym aromatem i dużą skutecznością działania.

Czerwona herbata - właściwości

Po wielu badaniach, prowadzonych nad czerwoną herbatą ustalono, że ma ona następujące właściwości zdrowotne:

- wspomaga pracę wątroby,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- redukuje poziom cholesterolu,
- łagodzi skutki spożycia alkoholi,
- pomaga wzmocnić organizm,
- pomaga walczyć z niechcianymi kilogramami.

Czerwona herbata w ciąży

Mimo tak wybitnych właściwości czerwonej herbaty, nadal istnieje opinia, jakoby napój ten był niewskazany dla kobiet w ciąży. Jest to mit, gdyż kobiety w ciąży, zdaniem położników mogą bez obaw pić czerwoną herbatę – oczywiście z umiarem, który zresztą powinien dotyczyć każdego człowieka.

Komentarze:
Ula 2012-01-25 22:48:39

przez 3 m-ce pilam czerwona herbate, zrzucilam 3 kg bez odchudzania sie, polecam

Beata 2012-09-08 23:59:00

Czerwona herbata pomaga mi w odchudzaniu - hamuje apetyt i ratuje mnie przed napadami wilczego glodu. Polecila mi ja mama, ktora z jej pomoca schudla po rzuceniu palenia.

Renata 2012-10-17 20:53:42

ja w sumie schudlam takze lecz jeszcze cwicze brzuszki na temat herbaty czytalam rozne opinie Renata

Iza 2013-04-23 15:28:33

Pije czerwoną herbatę systematycznie ok 3 filiżanek dziennie. Zaczęłam ją pić ponieważ słyszałam o jej odchudzających właściwościach. Piję ją bo lubię jej smak i się przyzwyczaiłam. Jak dla mnie jest o niebo lepsza od zielonej, ale to może tylko moje odczucie :) Nie wiem czy faktycznie ma wpływ na obniżenie masy ciała ale ja w to jednak wierzę dalej. Nie mam dużego problemu z wagą, raczej mam "nieduże" :) boczki i mam wrażenie ze jakby troszkę jednak zmalały od czasu gdy zaczęłam pić tę herbatę. Nie należy jednak spodziewać się cudów, ale myśle ze systematyczne picie z aktywnoscia fizyczną dadza pożądane efekty :)

Mała 2015-03-29 23:30:10

Ja zaczęłam pić herbatę, strasznie po niej siusiam.Ma razie nie widzę efektów....Ale piję ją od 8 dni zobaczymy.