Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Czerwona herbata pochodzi z Chin. Jej odżywcze i smakowe walory odkryto już za czasów dynastii Tang (która panowała w Chinach w latach 618 – 907). Najlepsze odmiany pochodzą z prowincji Yunnan, która leży na południu Chin. Szczególną estymą cieszy się herbata gatunku Pu – Ehr, którą osiąga się poprzez bardzo powolną fermentację. Receptura produkcji herbaty czerwonej utrzymywana jest nadal w tajemnicy, wiadomo jednakże, że wiek suszu herbacianego dochodzi nawet do sześćdziesięciu lat. Gatunkowo jest to taka sama herbata jak czarna, a swoją oryginalną czerwoną barwę zawdzięcza właśnie fermentacji.
Czerwona herbata – powstawanie
Proces obrabiania herbaty zapoczątkowany jest przez więdniecie liści. Gdy te utracą już swoją wilgoć, umieszcza się je w wiklinowych koszach, które od czasu do czasu są potrząsane, co owocuje otarciem się blaszek liści, co w konsekwencji ułatwia przebieg fermentacji, który po kilku godzinach trwania przerywa się procesem suszenia liści. Zdaniem naukowców, to właśnie procesowi fermentowania czerwona herbata zawdzięcza szereg swoich dobroczynnych właściwości. Twierdzą oni, że zdrowotne działanie herbaty jest tym większe, im dłużej prowadzi się proces fermentowania.
W początkowych wiekach wytwarzania herbat czerwonych jej niepowtarzalnym smakiem mogli się cieszyć jedynie cesarze, zwykłym ludziom nie wolno było nawet posmakować naparu, złamanie zakazu groziło poważnymi skutkami karnymi. Herbata była produkowana jedynie w delikatesowych ilościach, stanowiła nie byle jaki rarytas.
Czerwona herbata – składniki odżywcze
Herbata czerwona zawiera takie substancje jak na przykład: flawonoidy, alkaloidy, garbniki, witaminę C i E, wiele minerałów (cynk, mangan, wapń, magnez, selen, miedź) oraz żelazo. Ponadto zawiera również niewielkie ilości taniny oraz kofeiny, co pomaga wchłaniać żelazo. Flawonoidy odpowiadają za specyficzny aromat i smak naparu. Czerwona herbata odznacza się wyjątkowymi właściwościami przeciwutleniającymi i odtruwającymi organizm poprzez usuwanie toksyn.
Czerwona herbata – działanie
Herbata czerwona obniża znacznie poziom cholesterolu we krwi, wspomaga pracę wątroby, pomaga walczyć z nadwagą. Herbatę czerwoną dzieli się na dziesięć kategorii jakościowych. Za najdoskonalszą uważa się typ Pu – Ehr, która odznacza się delikatnym aromatem i dużą skutecznością działania.
Czerwona herbata – właściwości
Po wielu badaniach, prowadzonych nad czerwoną herbatą ustalono, że ma ona następujące właściwości zdrowotne:
– wspomaga pracę wątroby, – oczyszcza organizm z toksyn, – redukuje poziom cholesterolu, – łagodzi skutki spożycia alkoholi, – pomaga wzmocnić organizm,
– pomaga walczyć z niechcianymi kilogramami.
Czerwona herbata w ciąży
Mimo tak wybitnych właściwości czerwonej herbaty, nadal istnieje opinia, jakoby napój ten był niewskazany dla kobiet w ciąży. Jest to mit, gdyż kobiety w ciąży, zdaniem położników mogą bez obaw pić czerwoną herbatę – oczywiście z umiarem, który zresztą powinien dotyczyć każdego człowieka.
Was this helpful?
0 / 0