Przepisy

Dewolaj to pyszne mięsne danie, które może być wykonane na wiele sposobów. Jako nadzienie można użyć gotowanych warzyw, pieczarek, ulubionych przypraw i wielu innych dodatków. Możemy przyrządzić dewolaj z serem, dewolaj z masłem, dewolaj ze szpinakiem.

Dewolaj - przepis

Składniki:
- 60 dag piersi z kurczaka,
- 10 dag masła,
- łyżka przyprawy do kurczaka,
- mąka,
- jajko,
- bułka tarta,
- 3-4 plastry sera np. gouda,
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka czosnku w granulkach,
- garść natki pietruszki,
- olej do smażenia.

Sposób przygotowania:
Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, by lekko zmiękło. Lekko zmiękczone masło ugniatamy widelcem. Dodajemy do masło granulowany czosnek, natkę pietruszki, oregano, sól i dokładnie wszystko mieszamy. Z gotowej masy tworzymy 3 cienkie wałeczki i wstawiamy do zamrażalki. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i suszymy ręcznikiem papierowym. W piersiach nacinamy kieszonki, jednak robiąc to delikatnie by nie naciąć mięsa. Mięso sypiemy z każdej strony, włącznie z wnętrzem kieszonki, przyprawą do kurczaka. Wyciągamy pałeczki masła i zawijamy je serem. Następnie wsuwamy delikatnie w kieszonki piersi. Piersi spinamy wykałaczkami, tak by w trakcie pieczenia się nie rozwalały. Dewolaj powinien być tak zawinięty, by po jego przekrojeniu wypłynęło z niego masło. Dewolaj panierujemy w mące, roztrzepanych jakach bez przypraw oraz bułce tartej. Na patelnię wlewamy większą ilość oleju, by dewolaje smażyły się dokładnie z każdej strony. Nagrzewamy piekarnik na 180°C i wstawiamy dewolaje w naczyniu żaroodpornym na około 15 minut. Dewolaje można podać na wiele sposobów. Polecam dewolaja z ziemniaczkami w ziołach, sosem tzatzyki oraz smacznymi sałatkami z ziołami ogrodowymi.
Smacznego!

Dewolaj z pieczarkami

Składniki:
- pierś z kurczaka,
- 300 g pieczarek,
- czerwona cebula,
- papryka czerwona,
- 100g sera żółtego np. gouda,
- sól,
- pieprz,
- majeranek.

Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy na plastry. Następnie rozbijamy je tłoczkiem. Pieczarki i cebulkę myjemy i obieramy. Kroimy w drobną kostkę pieczarki i cebulkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy na masełku na małym ogniu. Myjemy paprykę, wydrążamy i pokrojoną w kosteczkę dodajemy do pieczarek i cebulki. Ser ścieramy na tarce. Farsz z pieczarek, cebulki i papryki owijamy w plastry mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy ser żółty. dewolaja spinamy wykałaczkami. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy dewolaje do momentu aż mięso będzie miękkie. Podajemy z ziemniakami i surówką.
Smacznego!

Komentarze:
Aleksandra Prokopczuk 2012-01-24 12:44:35

powiem tak po prostu smaczne "palce lizać" tylko jedna uwaga dodajcie do tego minimalnie kminku .pozdrawiam . P.S sałatka : 1 kapusta pekińska , 1 dużą lub 2 małe marchewki , 2 jabłko , mandarynka ok (2 szt.) majonez pieprz i sól. smacznego .Mniam>>>:)

Danuta Chodorek 2012-03-04 00:36:27

wysmienite BARDZO SMACZNE

Dariusz Głóg 2012-03-21 14:18:21

Przepyszne danie, super przepisy :)

JAGODA 2012-09-07 21:49:18

ale to jest pyszne palce lizać

Paulin 2012-09-20 14:52:14

Mniam ;p Polecam ;p

Ela 2013-03-09 13:59:35

Ela 2013 03 8 Pyszne danie polecam

Julita B.. 2013-09-07 11:38:47

Robię je dosc często, gdyż moje coreczki je uwielbiaja lecz do pieczarek nie dodawalam papryki.. Ale napewno wyprobuje jej dodac i pewnie smak bedzie PALCE LIZAC! Pozdrawiam autorke przepisu:-)

Paweł 2013-12-03 20:49:01

rewelaxcja sam zrobiłem...Pweł

Krystyna. 2014-01-17 09:11:07

Bardzo smaczne pozdrawiam autorkę przepisu.