Dewolaj

Dewolaj to pyszne mięsne danie, które może być wykonane na wiele sposobów. Jako nadzienie można użyć gotowanych warzyw, pieczarek, ulubionych przypraw i wielu innych dodatków. Możemy przyrządzić dewolaj z serem, dewolaj z masłem, dewolaj ze szpinakiem.

Dewolaj – przepis

Składniki:

– 60 dag piersi z kurczaka, – 10 dag masła, – łyżka przyprawy do kurczaka, – mąka, – jajko, – bułka tarta, – 3-4 plastry sera np. gouda, – łyżeczka oregano, – łyżeczka czosnku w granulkach, – garść natki pietruszki, – olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, by lekko zmiękło. Lekko zmiękczone masło ugniatamy widelcem. Dodajemy do masło granulowany czosnek, natkę pietruszki, oregano, sól i dokładnie wszystko mieszamy. Z gotowej masy tworzymy 3 cienkie wałeczki i wstawiamy do zamrażalki. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i suszymy ręcznikiem papierowym. W piersiach nacinamy kieszonki, jednak robiąc to delikatnie by nie naciąć mięsa. Mięso sypiemy z każdej strony, włącznie z wnętrzem kieszonki, przyprawą do kurczaka. Wyciągamy pałeczki masła i zawijamy je serem. Następnie wsuwamy delikatnie w kieszonki piersi. Piersi spinamy wykałaczkami, tak by w trakcie pieczenia się nie rozwalały. Dewolaj powinien być tak zawinięty, by po jego przekrojeniu wypłynęło z niego masło. Dewolaj panierujemy w mące, roztrzepanych jakach bez przypraw oraz bułce tartej. Na patelnię wlewamy większą ilość oleju, by dewolaje smażyły się dokładnie z każdej strony. Nagrzewamy piekarnik na 180°C i wstawiamy dewolaje w naczyniu żaroodpornym na około 15 minut. Dewolaje można podać na wiele sposobów. Polecam dewolaja z ziemniaczkami w ziołach, sosem tzatzyki oraz smacznymi sałatkami z ziołami ogrodowymi.

Smacznego!

Dewolaj z pieczarkami

Składniki:

– pierś z kurczaka, – 300 g pieczarek, – czerwona cebula, – papryka czerwona, – 100g sera żółtego np. gouda, – sól, – pieprz, – majeranek.

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy na plastry. Następnie rozbijamy je tłoczkiem. Pieczarki i cebulkę myjemy i obieramy. Kroimy w drobną kostkę pieczarki i cebulkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy na masełku na małym ogniu. Myjemy paprykę, wydrążamy i pokrojoną w kosteczkę dodajemy do pieczarek i cebulki. Ser ścieramy na tarce. Farsz z pieczarek, cebulki i papryki owijamy w plastry mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy ser żółty. dewolaja spinamy wykałaczkami. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy dewolaje do momentu aż mięso będzie miękkie. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Smacznego!

Was this helpful?

0 / 0