Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Gotowanie i wypieki

Fruktoza - to cukier prosty, zwany też cukrem owocowym (łac. fructus - owoc). Kiedyś nazywano ją lewulozą. Występuje (w stanie wolnym) w owocach, miodzie, nektarze kwiatów. Wchodzi też w skład innych cukrów - sacharozy, glukozy, inuliny. Jest to biała substancja krystaliczna. Topi się w 100 stopniach Celsjusza. Ma słodki smak, jest dobrze rozpuszczalna w wodzie.

Fruktoza - właściwości

Fruktoza nie wymaga trawienia i dlatego może szybko przenikać do krwi tak jak inne cukry: glukoza i sacharoza. Mimo to fruktoza należy do cukrów powoli się uwalniających, ponieważ nie może być wykorzystana przez organizm, którego komórki potrzebują wyłącznie glukozy. Dlatego fruktoza najpierw przekształcana jest w glukozę, a w rezultacie wpływ na metabolizm jest wolniejszy.

Fruktoza w owocach

Niektóre owoce, np. winogrona i daktyle, zawierają czystą glukozę. Owocami wolno uwalniającymi cukier są jabłka, ponieważ w ich skład wchodzi głównie fruktoza. Dla przykładu banany zawierają oba cukry i z tego powodu dość szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi jest istotne dla zachowania równowagi między poziomem energii, a masą ciała. Stężenie glukozy we krwi kieruje apetytem, co oznacza, że jeśli spada poziom glukozy, czujemy się głodni. Glukoza zaburza w ten sposób poziom cukru we krwi co może prowadzić do cukrzycy. Szacuje się, że mniej więcej trzy na dziesięć osób ma problemy z utrzymaniem stałego poziomu cukru, który może nadmiernie wzrastać, a potem mocno spadać. Po latach efektem takich skoków jest zbyt duża masa ciała i senność. Jeżeli jednak umiemy kontrolować poziom cukru we krwi, potrafimy także utrzymać stałą wagę i poziom energii. Dlatego fruktoza jest cukrem bezpieczniejszym, bo ma dużo mniejszy wpływ na zaburzenia poziomu cukru.

Fruktoza - zastosowanie

- w chorobach serca,
- profilaktycznie działa przeciwnowotworowo,
- jest substytutem cukru dla osób chorych na cukrzycę (diabetyków),
- w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym do słodzenia,
- w spermie fruktoza pełni rolę materiału energetycznego plemników,
- w procesie fermentacji z fruktozy powstaje etanol,
- zastępuje cukier.

Nadmiar fruktozy może być przyczyną:

- biegunki,
- bólu żołądka i jelit,
- podniesienie poziomu cholesterolu,
- powstanie dny moczanowej.

Mogą się też zdarzać zaburzenia metabolizmu fruktozy:

Łagodna fruktozuria - powoduje ją brak enzymu biorącego udział w metabolizmie fruktozy.

Fruktozemia - to wrodzona nietolerancja fruktozy. Przyczyną jest brak aktywności enzymu aldolazy fruktozo-1-fosforanu. W przypadku nieleczenia fruktozemia prowadzi do ciężkich zaburzeń metabolicznych, powodujących niedorozwój umysłowy lub nawet zgon. Występują wymioty, drżenie, wiotkość mięśni, zaburzenia rozwoju psychomotorycznego, niedorozwój. Leczenie polega na wykluczeniu z diety fruktozy. Nie można podawać, owoców, jarzyn, soków, miodu.

Fruktoza jest prawie dwa razy słodsza od cukru (białego), dlatego do słodzenia zużywa się jej znacznie mniej. Zmniejsza się w ten sposób kaloryczność potraw lub napojów, zapobiegając otyłości. Ponadto używanie fruktozy zamiast cukru ogranicza powstawanie próchnicy zębów. Jednak z tym cukrem też trzeba zachować umiar.

Komentarze:
observer 2012-12-14 22:01:55

Więcej takich rad i liczba cukrzyków będzie nam ładnie rosła. Trochę podstaw z biochemii by się przydało.

Maratończyk 2014-03-21 09:48:41

Z którego przedszkola taką wiedzę się wynosi!? Observer ma rację podstawy biochemii by się przydały. Z literatury polecam Anita Bean "Żywienie w sporcie kompletny przewodnik". Fruktoza jest metabolizowana głównie w wątrobie (podobnie jak alkohol). Z tego powodu nie podnosi poziomu glikogenu w mięśniach tylko we krwi i jest łatwo przetwarzana w tłuszcze.