Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Hobby

Grillowanie to nie tylko odmienna forma przygotowywania smacznych posiłków ale również przyjemna forma spędzenia wolnego czasu na powietrzu. To doskonała okazja spotkać się z rodziną lub przyjaciółmi, porozmawiać, smacznie zjeść i poszaleć. Wystarczy miłe miejsce, grill i smakołyki, no i oczywiście ludzie. W Polsce grillowanie stało się bardzo modną formą spędzania czasu w okresie wakacyjnym, urlopowym. Nie mamy wtedy bowiem ochoty na tradycyjny obiad, marzy nam się smażona karkówka z grilla i zimne piwko. Taka forma spożywania posiłków sprawia przyjemność nie tylko dorosłym ale i dzieciom, które jedzą na świeżym powietrzu, robiąc sobie przerwę na zabawę. Możemy grillować wiele rodzajów jedzenia - popularne jest grillowanie karkówki, grillowanie warzyw, grillowanie ryb, grillowanie kiełbasy. Co kto lubi.

Grillowanie

Grill występuje dziś w wielu postaciach. Można zakupić bowiem tradycyjny grill do przygotowywania mięs nad ogniem, a także grille elektryczne, możliwe do zastosowania w domu czy na balkonie. Można też urządzić grillowanie na patelni, grillowanie w piekarniku. Do przygotowania grilla z prawdziwego zdarzenia potrzeba nam wiele niezbędnego sprzętu tj.:
- szpatułka,
- szczypce,
- łopatka,
- widelec,
- druty do szaszłyków,
- tace do pieczenia,
- folie,
- rożen,
- zapalarka,
- rozpałka,
- węgiel,
- szczotka,
- rękawice ochronne,
- fartuch.

Które z powyższych sprzętów są niezbędne do grillowania? Każdy lubi grillować na swój sposób i sam najlepiej zdecyduje co jest mu niezbędne. Z pewnością posiadanie większej ilości sprzętu ułatwia grillowanie i pozwala na uzyskanie lepszej jakości jego wykonania.

Grillowanie ma największą tradycję w USA, gdzie przeciętne rodziny spędzają latem 4,4 godziny dziennie przy grillu. W Polsce jest to równie popularna forma spędzania wolnego czasu. Grillujemy głównie w okresie wiosenno - letnim, kiedy można spędzić miło czas na świeżym powietrzu. Grillujemy np. na łące, w ogrodzie, nad wodą lub w innym wyznaczonym ku temu miejscu.

Grillowanie - porady
• Bardzo ważne jest by grilla rozpalać w bezpiecznym miejscu, odpowiednio osłoniętym od wiatru. Z pewnością gorący dym unoszący się z grilla nie powinien kierować się w stronę drzew, gdyż grozi to zapaleniem.
• W celu przyśpieszenia rozpalenia grilla, można użyć dmuchawy, machać gazetą, kawałkiem blachy, tacką lub po prostu dmuchać ustami.
• Ruszt warto przed grillowaniem posmarować tłuszczem by potrawy nie przywierały.

Co można przygotować na grillu?
- mięsa wszelkiego rodzaju (kaszanka, kiełbasa, karkówka, boczek, schab, piersi z indyka i wiele innych),
- warzywa najczęściej przygotowywane w foli aluminiowej,
- pieczywo,
- ryby,
- szaszłyki,
- frytki.

Komentarze: