Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Grillowanie to nie tylko odmienna forma przygotowywania smacznych posiłków ale również przyjemna forma spędzenia wolnego czasu na powietrzu. To doskonała okazja spotkać się z rodziną lub przyjaciółmi, porozmawiać, smacznie zjeść i poszaleć. Wystarczy miłe miejsce, grill i smakołyki, no i oczywiście ludzie. W Polsce grillowanie stało się bardzo modną formą spędzania czasu w okresie wakacyjnym, urlopowym. Nie mamy wtedy bowiem ochoty na tradycyjny obiad, marzy nam się smażona karkówka z grilla i zimne piwko. Taka forma spożywania posiłków sprawia przyjemność nie tylko dorosłym ale i dzieciom, które jedzą na świeżym powietrzu, robiąc sobie przerwę na zabawę. Możemy grillować wiele rodzajów jedzenia – popularne jest grillowanie karkówki, grillowanie warzyw, grillowanie ryb, grillowanie kiełbasy. Co kto lubi.
Grillowanie
Grill występuje dziś w wielu postaciach. Można zakupić bowiem tradycyjny grill do przygotowywania mięs nad ogniem, a także grille elektryczne, możliwe do zastosowania w domu czy na balkonie. Można też urządzić grillowanie na patelni, grillowanie w piekarniku. Do przygotowania grilla z prawdziwego zdarzenia potrzeba nam wiele niezbędnego sprzętu tj.:
– szpatułka, – szczypce, – łopatka, – widelec, – druty do szaszłyków, – tace do pieczenia, – folie, – rożen, – zapalarka, – rozpałka, – węgiel, – szczotka, – rękawice ochronne,
– fartuch.
Które z powyższych sprzętów są niezbędne do grillowania? Każdy lubi grillować na swój sposób i sam najlepiej zdecyduje co jest mu niezbędne. Z pewnością posiadanie większej ilości sprzętu ułatwia grillowanie i pozwala na uzyskanie lepszej jakości jego wykonania.
Grillowanie ma największą tradycję w USA, gdzie przeciętne rodziny spędzają latem 4,4 godziny dziennie przy grillu. W Polsce jest to równie popularna forma spędzania wolnego czasu. Grillujemy głównie w okresie wiosenno – letnim, kiedy można spędzić miło czas na świeżym powietrzu. Grillujemy np. na łące, w ogrodzie, nad wodą lub w innym wyznaczonym ku temu miejscu.
Grillowanie – porady • Bardzo ważne jest by grilla rozpalać w bezpiecznym miejscu, odpowiednio osłoniętym od wiatru. Z pewnością gorący dym unoszący się z grilla nie powinien kierować się w stronę drzew, gdyż grozi to zapaleniem. • W celu przyśpieszenia rozpalenia grilla, można użyć dmuchawy, machać gazetą, kawałkiem blachy, tacką lub po prostu dmuchać ustami.
• Ruszt warto przed grillowaniem posmarować tłuszczem by potrawy nie przywierały.
Co można przygotować na grillu? – mięsa wszelkiego rodzaju (kaszanka, kiełbasa, karkówka, boczek, schab, piersi z indyka i wiele innych), – warzywa najczęściej przygotowywane w foli aluminiowej, – pieczywo, – ryby, – szaszłyki,
– frytki.
Was this helpful?
0 / 0