Grillowanie

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Grillowanie to nie tylko odmienna forma przygotowywania smacznych posiłków ale również przyjemna forma spędzenia wolnego czasu na powietrzu. To doskonała okazja spotkać się z rodziną lub przyjaciółmi, porozmawiać, smacznie zjeść i poszaleć. Wystarczy miłe miejsce, grill i smakołyki, no i oczywiście ludzie. W Polsce grillowanie stało się bardzo modną formą spędzania czasu w okresie wakacyjnym, urlopowym. Nie mamy wtedy bowiem ochoty na tradycyjny obiad, marzy nam się smażona karkówka z grilla i zimne piwko. Taka forma spożywania posiłków sprawia przyjemność nie tylko dorosłym ale i dzieciom, które jedzą na świeżym powietrzu, robiąc sobie przerwę na zabawę. Możemy grillować wiele rodzajów jedzenia – popularne jest grillowanie karkówki, grillowanie warzyw, grillowanie ryb, grillowanie kiełbasy. Co kto lubi.

Grillowanie

Grill występuje dziś w wielu postaciach. Można zakupić bowiem tradycyjny grill do przygotowywania mięs nad ogniem, a także grille elektryczne, możliwe do zastosowania w domu czy na balkonie. Można też urządzić grillowanie na patelni, grillowanie w piekarniku. Do przygotowania grilla z prawdziwego zdarzenia potrzeba nam wiele niezbędnego sprzętu tj.:

– szpatułka, – szczypce, – łopatka, – widelec, – druty do szaszłyków, – tace do pieczenia, – folie, – rożen, – zapalarka, – rozpałka, – węgiel, – szczotka, – rękawice ochronne,

– fartuch.

Które z powyższych sprzętów są niezbędne do grillowania? Każdy lubi grillować na swój sposób i sam najlepiej zdecyduje co jest mu niezbędne. Z pewnością posiadanie większej ilości sprzętu ułatwia grillowanie i pozwala na uzyskanie lepszej jakości jego wykonania.

Grillowanie ma największą tradycję w USA, gdzie przeciętne rodziny spędzają latem 4,4 godziny dziennie przy grillu. W Polsce jest to równie popularna forma spędzania wolnego czasu. Grillujemy głównie w okresie wiosenno – letnim, kiedy można spędzić miło czas na świeżym powietrzu. Grillujemy np. na łące, w ogrodzie, nad wodą lub w innym wyznaczonym ku temu miejscu.

Grillowanie – porady • Bardzo ważne jest by grilla rozpalać w bezpiecznym miejscu, odpowiednio osłoniętym od wiatru. Z pewnością gorący dym unoszący się z grilla nie powinien kierować się w stronę drzew, gdyż grozi to zapaleniem. • W celu przyśpieszenia rozpalenia grilla, można użyć dmuchawy, machać gazetą, kawałkiem blachy, tacką lub po prostu dmuchać ustami.

• Ruszt warto przed grillowaniem posmarować tłuszczem by potrawy nie przywierały.

Co można przygotować na grillu? – mięsa wszelkiego rodzaju (kaszanka, kiełbasa, karkówka, boczek, schab, piersi z indyka i wiele innych), – warzywa najczęściej przygotowywane w foli aluminiowej, – pieczywo, – ryby, – szaszłyki,

– frytki.

Was this helpful?

0 / 0