Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Kaszanka budzi bardzo wiele kontrowersji. Są osoby, które bardzo ją lubią i są takie, które czują do niej wstręt i obrzydzenie. Fakt, że kaszanka z wyglądu nie prezentuje się nadzwyczaj dobrze, to jednak idealnie przyrządzona może smakować naprawdę wybornie.

Kaszanka - skład

Czym właściwie jest kaszanka? Jest to wyrób wędliniarski z kaszy, krwi i podrobów. Są w niej zawarte wątroby, płuca, skórki wieprzowe, jak również i tłuszcz zwierzęcy. Podstawowymi przyprawami używanymi do kaszanek są cebula, pieprz i majeranek. Oczywiście w zależności od regionu, kaszanka może mieć różny kształt, grubość i długość. Do wyrobu kaszanki ludzie i zakłady produkcyjne używają kaszy gryczanej lub jęczmiennej. Można też dokonać podziału na kaszanki pieczone i parzone.

Kaszanka - kalorie

Przyrządzając kaszankę należy dokładnie wiedzieć co do niej dodawać, by smak był niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju. Nieraz zdarza się nam kupić w sklepie kaszankę, która jest wyśmienita pod każdym względem. Innym razem, kupionej kaszanki nie możemy nawet go przełknąć. Jest to spowodowane tym, że każdy producent inaczej kaszankę produkuje, każdy ma na nią swoją unikatową recepturę. Jeśli jest dobra i spełnia wymagania konsumentów cieszy się wśród nich dużym wzięciem. W jednej średniej wielkości kaszance, mieści się około 280 kalorii. Nie jest ona jednakże polecana osobom, które są na diecie i które starają się zrzucić zbędne kilogramy. To co jest w niej zawarte, nie do końca spełnia kryteria "wartościowej żywności".

Kaszanka - jak przyrządzić?

Ciężko jest powiedzieć, czy zwolenników kaszanki jest dużo, czy mało. Wiele osób, słysząc z czego jest ona produkowana w życiu nie będzie mieć na nią ochoty. Oczywiście jest to indywidualny wybór każdego człowieka i nie można nikogo do niczego zmuszać. Jednym ona smakuje, innym nie i taka jest po prostu prawda. Fakty jest takie, że kaszanka cały czas jest produkowana i kupowana, ponadto przemawia za jej kupnem niska cena. Oczywiście również sposób przyrządzenia ma duże znaczenie. Tradycyjnie zaparza się ją w gorącej wodzie, by w środku była ona po prostu ciepła. Są jednak jeszcze inne możliwości. Dużą furorę w ostatnich latach zrobiła kaszanka z grilla. Zawija się ją w sreberko, by na grillu się nie rozleciała, a następnie grilluje się ją odpowiednią ilość czasu. Do tego można w folii umieścić cebulę, która na grillu idealnie się podpraży. Warto korzystać z różnego rodzaju pomysłów, które mogą urozmaicić nasze codzienne monotonne nieraz menu.

Kaszanka - wartości odżywcze

Wiele jest spekulacji na temat tego, czy kaszanka jest zdrowa, czy też nie. Nazywa się ją często ,,kiełbasą dla ubogich’’, gdyż jest tania, a to co mieści się w jej wnętrzu, pozostawia wiele do życzenia. Niekoniecznie jednak koneserzy kaszanek muszą pochodzić z biednych rodzin. Zwolenników jej można doszukiwać się zarówno wśród rolników, polityków, jak również i biznesmenów. Nie ma reguły - zasadniczą rolę odgrywa tutaj gust kulinarny. Odpowiadając sobie na pytanie, czy kaszanka jest zdrowa, również napotkamy szereg trudności. Są pewne aspekty, które wskazują na pozytywne cechy kaszanki, można doszukać się również negatywów. Zawarta w niej krew ma duże ilości przyswajalnego żelaza. Poza tym, znajdują się w niej probiotyki i antyoksydanty. Nie ma jednak tam węglowodanów, które są dobrze przyswajane przez organizm człowieka. Nie można więc jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, czy jest ona zdrowa i czy warto ją włączyć do diety.

Oczywiście jeśli ktoś lubi kaszankę, może sobie na nią jak najbardziej pozwolić. Nie zmienia to jednak faktu, że wszystko jada się z umiarem. Na pewno kaszanka nie jest tak zdrowa, jak pełnoziarniste, ciemne pieczywo, czy też jak duże ilości warzyw.

Komentarze:
smolaa, 2012-07-13 21:21:46

Kaszanka jest zajebista!

lili 2012-08-02 23:42:48

Dla osób z niedoborem żelaza jest idealna.

wowow 2012-08-19 07:08:11

kaszanka z cebulką z grilla poezja! żadna kiełbasa nie zastąpi tego smaku

mirek57 2012-09-17 12:27:54

Nie ma węglowodanów? A kasza???

Wiolcia:) 2012-11-17 11:21:21

Ja uwielbiam kaszankę,a zwłaszcza odsmażaną z cebulką:) Mniam!!!

zxc 2013-01-06 02:09:03

Czy z grila czy przysmazana z cebulka, kaszanka jest przepyszna !!

Hermes90 2013-01-20 08:43:09

Kaszanka jest jednym z najzdrowszych produktów! Im mniej ma kaszy tym lepiej!

Amer 2013-06-30 19:22:57

Najlepsza kaszanka z kaszy gryczanej bez wątróbki.jest pyszna,ale to kwestia gustu.

ronin2@onet.pl 2014-01-03 18:33:06

mam problem czym się rózni kaszanka od krupnioka prosze o odpowiedz na e-maila ronin2@onet.pl

Darekk 2014-01-31 22:29:00

Zastanwiam sie tylko co ma zawartosc weglowodanow do tego czy jest zdrowa czy nie zdrowa. Ziemniaki ktore skladaja sie tylko i wylacznie z weglowodanow za zdrowe nie sa a tluszcz rybi ktory tychze nie zawiera jest bardzo zdrowy. Logicznie myslac to zawartosc krwi pomimo ze poddana obrobce cieplnej powinna byc lekkostrawna idobra dla organizmu czlowieka ( moze ma wplyw na wzmozona produkcje hemoglobiny? )

aska 2014-06-12 14:23:44

kaszanka rarytas dla ludzi z jajami

Mamka 2014-10-10 17:36:52

Często mam anemię. Zawsze wtedy przypomina mii się kaszanka. To jedyna forma jedzenia łatwo przyswajalnego żelaza

Natka 2014-10-10 17:44:57

Kaszanka na patelni, ziemniaczki się gotują. Jeszcze tylko 10 minut i mam pyszne danie

Mietek z 8b 2014-10-23 01:54:09

kaszana z rana!!!

kaszana 2015-01-26 19:18:20

Jedz kaszankę -będziesz wielki

Kaszan 2015-03-05 09:31:50

Jak to nie ma węglowodanów? A kasza to co?

Hanusia 2015-04-23 22:54:59

Uwielbiamy,a tato ciągle'' uzupłenia ''składniki krwi jedząc kaszankę

Jarek88Łapy 2015-05-05 20:02:34

Czy to rano czy z wieczorka Kaszanka jest pyszna jak zjeść pomidorka, uwielbiam z cebulką mmm!!! Po za tym uzupełniam cynk, fosfor, miedź, wapń jak i cenione żelazo, lekarz mi polecił jeść na 2 dni przed zdawaniem krwii, wtedy krew oddaję lepszą w składniki potrzebującym czyli osobom po wypadkach czy do transfuzji, lubię ratować życie i lubię jeść kaszankę !!! Zdałem juz 18 Litrów Krwi i 5 litrów osocza, jestem pewien że uratowalem komuś Życie! Jedzcie Kaszankę bo jest zdrowa, zawiera cholesterol, lecz kiełbasa czy kabanos nie dorówna Kaszance czy Kardelowi. Kardel jadałem jak służyłem w wojsku też jest pyszny!

domi.nika 2015-06-29 22:28:32

owszem,od czasu do czasu,ale wpierniczam az mi się uszy trzęsą,mniam!

wojtek 2015-10-18 13:56:58

Bardzo lubię kaszankę i staram się ją regularnie jeść-średnio cztery pętka co dwa tygodnie!!

nyujk 2016-01-08 09:49:56

ja ją jadam ostatnio codziennie 2 pętka, nie wiem widac czegos mi brakuje...

maciek 2016-02-17 07:34:49

a czemu kociorze nie jedza kaszanki ?

Bokonon 2016-02-17 07:59:00

@maciek - w sensie że Świadkowie Jehowy? Kaszanki z krwią nie jedzą ponieważ restrykcyjnie podchodzą do samego stosunku z krwią. A w kaszance jest krew. Tak samo nie godzą się na transfuzje krwi. Ot, taka doktryna.

Agnieszka 2016-06-14 14:32:10

Najgorsze jest to że w smaku kaszanka jest całkiem smaczna, jeszcze po zdjęciu tego czegoś co otacza ją, uprażona z cebulką doprawiona odpowiednio bardzo smakuje. Jednak ja bym nie zjadła tego częściej niż dwa razy w roku. Niestety jak pomyślę co w niej jest to chyba żadna siła już mnie nie zmusi do zjedzenia tego. Za każdym razem jak jem coś mięsnego to nie czuję się z tym dobrze. Całe życie byłam mięsożercem, teraz te wartości mi się na starość trochę zmieniły, jednak nie potrafię tak do końca z tego zrezygnować bo organizm po prostu się w końcu zaczyna domagać czegoś mięsnego. Co innego jak człowiek uczony jest od małego nie jedzenia mięsa, ale mając prawie 40 lat nie jest już tak łatwo się przestawić.

Burak Wielkopolski 2016-07-20 23:49:49

Kaszanka gryczana z Witnicy jest najlepsza.

Basonia 2017-11-17 09:37:41

Jak to nie ma łatwo przyswajalnych węglowodanów?? Przecież kaszanka co najmniej w połowie składa się z kaszy!