Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Kaszanka budzi bardzo wiele kontrowersji. Są osoby, które bardzo ją lubią i są takie, które czują do niej wstręt i obrzydzenie. Fakt, że kaszanka z wyglądu nie prezentuje się nadzwyczaj dobrze, to jednak idealnie przyrządzona może smakować naprawdę wybornie.
Kaszanka – skład
Czym właściwie jest kaszanka? Jest to wyrób wędliniarski z kaszy, krwi i podrobów. Są w niej zawarte wątroby, płuca, skórki wieprzowe, jak również i tłuszcz zwierzęcy. Podstawowymi przyprawami używanymi do kaszanek są cebula, pieprz i majeranek. Oczywiście w zależności od regionu, kaszanka może mieć różny kształt, grubość i długość. Do wyrobu kaszanki ludzie i zakłady produkcyjne używają kaszy gryczanej lub jęczmiennej. Można też dokonać podziału na kaszanki pieczone i parzone.
Kaszanka – kalorie
Przyrządzając kaszankę należy dokładnie wiedzieć co do niej dodawać, by smak był niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju. Nieraz zdarza się nam kupić w sklepie kaszankę, która jest wyśmienita pod każdym względem. Innym razem, kupionej kaszanki nie możemy nawet go przełknąć. Jest to spowodowane tym, że każdy producent inaczej kaszankę produkuje, każdy ma na nią swoją unikatową recepturę. Jeśli jest dobra i spełnia wymagania konsumentów cieszy się wśród nich dużym wzięciem. W jednej średniej wielkości kaszance, mieści się około 280 kalorii. Nie jest ona jednakże polecana osobom, które są na diecie i które starają się zrzucić zbędne kilogramy. To co jest w niej zawarte, nie do końca spełnia kryteria „wartościowej żywności”.
Kaszanka – jak przyrządzić?
Ciężko jest powiedzieć, czy zwolenników kaszanki jest dużo, czy mało. Wiele osób, słysząc z czego jest ona produkowana w życiu nie będzie mieć na nią ochoty. Oczywiście jest to indywidualny wybór każdego człowieka i nie można nikogo do niczego zmuszać. Jednym ona smakuje, innym nie i taka jest po prostu prawda. Fakty jest takie, że kaszanka cały czas jest produkowana i kupowana, ponadto przemawia za jej kupnem niska cena. Oczywiście również sposób przyrządzenia ma duże znaczenie. Tradycyjnie zaparza się ją w gorącej wodzie, by w środku była ona po prostu ciepła. Są jednak jeszcze inne możliwości. Dużą furorę w ostatnich latach zrobiła kaszanka z grilla. Zawija się ją w sreberko, by na grillu się nie rozleciała, a następnie grilluje się ją odpowiednią ilość czasu. Do tego można w folii umieścić cebulę, która na grillu idealnie się podpraży. Warto korzystać z różnego rodzaju pomysłów, które mogą urozmaicić nasze codzienne monotonne nieraz menu.
Kaszanka – wartości odżywcze
Wiele jest spekulacji na temat tego, czy kaszanka jest zdrowa, czy też nie. Nazywa się ją często ,,kiełbasą dla ubogich’’, gdyż jest tania, a to co mieści się w jej wnętrzu, pozostawia wiele do życzenia. Niekoniecznie jednak koneserzy kaszanek muszą pochodzić z biednych rodzin. Zwolenników jej można doszukiwać się zarówno wśród rolników, polityków, jak również i biznesmenów. Nie ma reguły – zasadniczą rolę odgrywa tutaj gust kulinarny. Odpowiadając sobie na pytanie, czy kaszanka jest zdrowa, również napotkamy szereg trudności. Są pewne aspekty, które wskazują na pozytywne cechy kaszanki, można doszukać się również negatywów. Zawarta w niej krew ma duże ilości przyswajalnego żelaza. Poza tym, znajdują się w niej probiotyki i antyoksydanty. Nie ma jednak tam węglowodanów, które są dobrze przyswajane przez organizm człowieka. Nie można więc jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, czy jest ona zdrowa i czy warto ją włączyć do diety.
Oczywiście jeśli ktoś lubi kaszankę, może sobie na nią jak najbardziej pozwolić. Nie zmienia to jednak faktu, że wszystko jada się z umiarem. Na pewno kaszanka nie jest tak zdrowa, jak pełnoziarniste, ciemne pieczywo, czy też jak duże ilości warzyw.
Was this helpful?
0 / 0