Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

By każdego dnia nie czuć w kuchni monotonii, zamiast ziemniaków czy ryżu, fajnie jest podać coś nowego, co również nada się do innych dodatków. Co powiecie na kluski śląskie? Nie są trudne w wykonaniu i doskonale pasują do wszelkiego rodzaju mięs, warzyw, sosów i innych dodatków.

Kluski śląskie to jedne z podstawowych dań kuchni polskiej. Są częstym gościem na polskich stołach w dodatku bardzo lubianym. Choć nie ma w nim nic skomplikowanego, są bardzo popularnym daniem, często smakowanym przez obcokrajowców. Choć wydają się skromnym daniem, są bardzo syte i wartościowe, warto więc od czasu do czasu podać je na obiad dla rodziny. Przepyszne są kluski śląskie z mięsem, kluski śląskie z gulaszem, z sosem, kluski śląskie ze szpinakiem.

Kluski śląskie - przepis

Potrzebne składniki:
- 1kg gotowanych ziemniaków,
- 25 dag mąki (najlepiej ziemniaczanej),
- 3 jaja
- Sól

Sposób przygotowania
Ziemniaki gotujemy. Ugotowane przepuszczamy przez maszynkę i studzimy. Do ziemniaków dodajemy mąkę, wbijamy jaja, solimy i dokładnie oraz sprawną ręką wyrabiamy ciasto. Ręce prószymy mąką i formujemy z gotowego ciasta małe kulki z wgłębieniami. Gotowe kulki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Kiedy kluseczki wypłyną na wierzch, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 3 minuty. Gotowe.

Z czym podajemy kluski śląskie?

♦ Można je podawać jako samodzielne danie, wystarczy polać je rozpuszczoną słoninką.
♦ Doskonale nada się w połączeniu z wszelkiego rodzaju duszonymi mięsami.
♦ Nadadzą się również różnego rodzaju sosy np. ciemny sos.
♦ Można je podawać również na słodko np. z sosem z truskawek.
♦ Z gotowanymi warzywami i zasmażką.
♦ Kluski śląskie można podawać na wiele sposobów wg. uznania.

Komentarze: