Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
By każdego dnia nie czuć w kuchni monotonii, zamiast ziemniaków czy ryżu, fajnie jest podać coś nowego, co również nada się do innych dodatków. Co powiecie na kluski śląskie? Nie są trudne w wykonaniu i doskonale pasują do wszelkiego rodzaju mięs, warzyw, sosów i innych dodatków.
Kluski śląskie to jedne z podstawowych dań kuchni polskiej. Są częstym gościem na polskich stołach w dodatku bardzo lubianym. Choć nie ma w nim nic skomplikowanego, są bardzo popularnym daniem, często smakowanym przez obcokrajowców. Choć wydają się skromnym daniem, są bardzo syte i wartościowe, warto więc od czasu do czasu podać je na obiad dla rodziny. Przepyszne są kluski śląskie z mięsem, kluski śląskie z gulaszem, z sosem, kluski śląskie ze szpinakiem.
Kluski śląskie – przepis
Potrzebne składniki:
– 1kg gotowanych ziemniaków, – 25 dag mąki (najlepiej ziemniaczanej), – 3 jaja – Sól
Sposób przygotowania
Ziemniaki gotujemy. Ugotowane przepuszczamy przez maszynkę i studzimy. Do ziemniaków dodajemy mąkę, wbijamy jaja, solimy i dokładnie oraz sprawną ręką wyrabiamy ciasto. Ręce prószymy mąką i formujemy z gotowego ciasta małe kulki z wgłębieniami. Gotowe kulki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Kiedy kluseczki wypłyną na wierzch, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 3 minuty. Gotowe.
Z czym podajemy kluski śląskie? ♦ Można je podawać jako samodzielne danie, wystarczy polać je rozpuszczoną słoninką. ♦ Doskonale nada się w połączeniu z wszelkiego rodzaju duszonymi mięsami. ♦ Nadadzą się również różnego rodzaju sosy np. ciemny sos. ♦ Można je podawać również na słodko np. z sosem z truskawek. ♦ Z gotowanymi warzywami i zasmażką.
♦ Kluski śląskie można podawać na wiele sposobów wg. uznania.
Was this helpful?
0 / 0