Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Kotlet schabowy to doskonale znany rodzaj mięsa podawany na każdym z polskich stołów. Znają go duzi, znają też mali i wszyscy mimo prostoty wykonania i klasyki nadal uwielbiają. Dziś wiele gospodyń wprowadziło własne zmiany w wykonaniu dania z użyciem kotleta schabowego, jak przyrządza się go tradycyjnie? I gdzie miał swoje początki?

Kotlet schabowy to rodzaj mięsa zazwyczaj schabu bez kości lub z kością, obrabiany panierką. Zazwyczaj podawany z dodatkami w postaci ziemniaków oraz dowolnych surówek. Jego historia sięga aż czasów XIX wieku. Od tamtego czasu po dziś dzień króluje na polskich stołach jako jeden z tradycyjnych obiadów.

Kotlet schabowy - przepis

Aby przygotować kotlet schabowy potrzebujemy :

- Jajka
- Olej lub masło
- Pieprz, sól, słodką paprykę i inne ulubione przyprawy
- Schab
- Bułka tarta
- Mąka

Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy go na plastry i rozbijamy tłuczkiem, by plastry były cieńsze i większe. W wysokim naczyniu łączymy jajka (wg ilości mięsa) i ulubione przyprawy np. sól, pieprz, słodką paprykę, majeranek. W drugim naczyniu przygotowujemy bułkę tartą. Ubite kawałki mięsa maczamy w mące, a następnie w przyprawionym jajku. Mięsa dokładnie wymoczone w jajku obtaczamy w bułce tartej. Na patelni podgrzewamy oliwę i gdy będzie odpowiednio rozgrzana smażymy mięso. Mięso smażymy na złoty kolor z obu stron. Przygotowane kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami, jarzynami, kaszą, ryżem, surówkami, duszonym pieczarkami i innymi. Przepis możemy dowolnie modyfikować. Można wymyślić przepis na kotlet schabowy z pieczarkami, kotlet schabowy z serem, kotlet schabowy po parysku czy nawet kotlet schabowy bez panierki!

Komentarze: