Kotlet schabowy

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Kotlet schabowy to doskonale znany rodzaj mięsa podawany na każdym z polskich stołów. Znają go duzi, znają też mali i wszyscy mimo prostoty wykonania i klasyki nadal uwielbiają. Dziś wiele gospodyń wprowadziło własne zmiany w wykonaniu dania z użyciem kotleta schabowego, jak przyrządza się go tradycyjnie? I gdzie miał swoje początki?

Kotlet schabowy to rodzaj mięsa zazwyczaj schabu bez kości lub z kością, obrabiany panierką. Zazwyczaj podawany z dodatkami w postaci ziemniaków oraz dowolnych surówek. Jego historia sięga aż czasów XIX wieku. Od tamtego czasu po dziś dzień króluje na polskich stołach jako jeden z tradycyjnych obiadów.

Kotlet schabowy – przepis Aby przygotować kotlet schabowy potrzebujemy : – Jajka – Olej lub masło – Pieprz, sól, słodką paprykę i inne ulubione przyprawy – Schab – Bułka tarta

– Mąka

Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy go na plastry i rozbijamy tłuczkiem, by plastry były cieńsze i większe. W wysokim naczyniu łączymy jajka (wg ilości mięsa) i ulubione przyprawy np. sól, pieprz, słodką paprykę, majeranek. W drugim naczyniu przygotowujemy bułkę tartą. Ubite kawałki mięsa maczamy w mące, a następnie w przyprawionym jajku. Mięsa dokładnie wymoczone w jajku obtaczamy w bułce tartej. Na patelni podgrzewamy oliwę i gdy będzie odpowiednio rozgrzana smażymy mięso. Mięso smażymy na złoty kolor z obu stron. Przygotowane kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami, jarzynami, kaszą, ryżem, surówkami, duszonym pieczarkami i innymi. Przepis możemy dowolnie modyfikować. Można wymyślić przepis na kotlet schabowy z pieczarkami, kotlet schabowy z serem, kotlet schabowy po parysku czy nawet kotlet schabowy bez panierki!

Was this helpful?

0 / 0