Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Gotowanie i wypieki

Przepisy na krewetki - w cieście, smażone, z grilla, w panierce...

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Krewetki w cieście

Składniki:

• 50 dag oczyszczonych odwłoków dużych krewetek,
• dwa jajka,
• łyżka mąki kukurydzianej,
• olej,
• łyżka pokrojonej, zielonej cebulki,
• łyżka czerwonego wina,
• sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Przygotować marynatę z cebulki i czerwonego wina (mieszamy składniki). Umyte i osuszone krewetki wkładamy do marynaty i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Jajka miksujemy z mąką, z czego powstaje nam ciasto. Następnie rozgrzewamy olej, zamarynowane krewetki zanurzamy w cieście i smażymy na złoto.

Krewetki smażone z czosnkiem

Składniki:

• 24 krewetki,
• dziesięć ząbków czosnku,
• pół łyżeczki soli i pieprzu,
• pół łyżeczki ostu winnego (białego),
• oliwa do smażenia,
• trzy łyżki masła,
• dwie łyżki soku z cytryny,

Przygotowanie:

Obieramy krewetki i usuwamy z nich czarne żyłki, po czym płuczemy i odsączamy. Ucieramy dwa ząbki czosnku z solą i pieprzem, dolewając ocet winny. Wkładamy do marynaty krewetki, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Resztę czosnku rozgniatamy i smażymy na rozgrzanej oliwie i maśle przez około dwie minuty, po czym wrzucamy do tego krewetki. Smażymy je przez trzy minuty (po półtorej minuty z każdej strony, powinny stać się różowe i nieprzezroczyste). Skrapiamy krewetki sokiem z cytryny i mieszamy – są już gotowe do podania. Najlepiej smakują podane z ryżem.

Krewetki z grilla

Składniki:

• kilogram dużych krewetek (odwłoków),
• ćwierć szklanki siekanej natki pietruszki,
• szklanka oliwy z oliwek,
• łyżka siekanego oregano,
• cztery łyżki soku z cytryny,
• ząbek czosnku (posiekać lub rozgnieść),
• kilka kropel ostrego sosu (może być chilli, tabasco, wasabi),
• łyżka przecieru pomidorowego,
• sól i pieprz.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (poza krewetkami) łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy do marynaty krewetki, mieszamy i odstawiamy na dwie godziny, od czasu do czasu mieszając. Zamarynowane krewetki grillujemy przez około dwie minuty z każdej strony. Można podawać wedle uznania – z pieczywem, ryżem, ziemniaczkami, surówką.

Krewetki w panierce po chińsku

Składniki:

• pół kilograma krewetek,
• dwie łyżki trawy cytrynowej,
• bułka tarta,
• dwa jajka,
• łyżka masła,
• łyżka mąki,
• pół łyżeczki chilli (może być suszone),
• olej,
• sól i pieprz.

Przygotowanie:

Krewetki odsączamy z wody, solimy i pieprzymy. Jajka energicznie mieszamy widelcem, aby powstał jednolity płyn. Krewetki dokładnie zanurzamy w jajku, po czym obtaczamy w bułce tartej, Wkładamy na rozgrzany głęboki olej, po czym smażymy około dziesięciu minut. W międzyczasie możemy przygotować sos – na rozgrzanej patelni mieszamy ze sobą masełko i mąkę, dodajemy chilli, trawę cytrynową i smażymy. Gęstość sosu można regulować poprzez dodanie masła i odrobiny wody.

Komentarze: