Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Krewetki w cieście
Składniki:
• 50 dag oczyszczonych odwłoków dużych krewetek, • dwa jajka, • łyżka mąki kukurydzianej, • olej, • łyżka pokrojonej, zielonej cebulki, • łyżka czerwonego wina, • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Przygotować marynatę z cebulki i czerwonego wina (mieszamy składniki). Umyte i osuszone krewetki wkładamy do marynaty i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Jajka miksujemy z mąką, z czego powstaje nam ciasto. Następnie rozgrzewamy olej, zamarynowane krewetki zanurzamy w cieście i smażymy na złoto.
Krewetki smażone z czosnkiem
Składniki:
• 24 krewetki, • dziesięć ząbków czosnku, • pół łyżeczki soli i pieprzu, • pół łyżeczki ostu winnego (białego), • oliwa do smażenia, • trzy łyżki masła, • dwie łyżki soku z cytryny,
Przygotowanie:
Obieramy krewetki i usuwamy z nich czarne żyłki, po czym płuczemy i odsączamy. Ucieramy dwa ząbki czosnku z solą i pieprzem, dolewając ocet winny. Wkładamy do marynaty krewetki, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Resztę czosnku rozgniatamy i smażymy na rozgrzanej oliwie i maśle przez około dwie minuty, po czym wrzucamy do tego krewetki. Smażymy je przez trzy minuty (po półtorej minuty z każdej strony, powinny stać się różowe i nieprzezroczyste). Skrapiamy krewetki sokiem z cytryny i mieszamy – są już gotowe do podania. Najlepiej smakują podane z ryżem.
Krewetki z grilla
Składniki:
• kilogram dużych krewetek (odwłoków), • ćwierć szklanki siekanej natki pietruszki, • szklanka oliwy z oliwek, • łyżka siekanego oregano, • cztery łyżki soku z cytryny, • ząbek czosnku (posiekać lub rozgnieść), • kilka kropel ostrego sosu (może być chilli, tabasco, wasabi), • łyżka przecieru pomidorowego, • sól i pieprz.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (poza krewetkami) łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy do marynaty krewetki, mieszamy i odstawiamy na dwie godziny, od czasu do czasu mieszając. Zamarynowane krewetki grillujemy przez około dwie minuty z każdej strony. Można podawać wedle uznania – z pieczywem, ryżem, ziemniaczkami, surówką.
Krewetki w panierce po chińsku
Składniki:
• pół kilograma krewetek, • dwie łyżki trawy cytrynowej, • bułka tarta, • dwa jajka, • łyżka masła, • łyżka mąki, • pół łyżeczki chilli (może być suszone), • olej, • sól i pieprz.
Przygotowanie:
Krewetki odsączamy z wody, solimy i pieprzymy. Jajka energicznie mieszamy widelcem, aby powstał jednolity płyn. Krewetki dokładnie zanurzamy w jajku, po czym obtaczamy w bułce tartej, Wkładamy na rozgrzany głęboki olej, po czym smażymy około dziesięciu minut. W międzyczasie możemy przygotować sos – na rozgrzanej patelni mieszamy ze sobą masełko i mąkę, dodajemy chilli, trawę cytrynową i smażymy. Gęstość sosu można regulować poprzez dodanie masła i odrobiny wody.
Was this helpful?
0 / 0