Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Gotowanie i wypieki

Majonez domowy - przepis

Składniki:

- 1 jajko,
- 230g oleju słonecznikowego,
- 1 łyżka białego octu,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka musztardy stołowej.

Przygotowanie:

Z blendera wyciągamy końcówkę i wkładamy ją do lodówki na około godzinę. Jeśli nie mamy tyle czasu możemy wsadzić ją na 20 minut do zamrażalnika, to może wydać się dziwaczne ale w wykonaniu dobrego majonezu jest ważne. Do słoika (musi być minimum wymiarów blendera by końcówka się do niego zmieściła, gdyż majonez będziemy przygotowywać bezpośrednio w słoiku) wbijamy jajko tak by żółtko pozostało całe. Wlewamy ocet, olej, wsypujemy cukier, sól oraz dodajemy musztardę. Końcówkę blendera wyciągamy z lodówki i zanurzamy w słoiku tak by dotykała dna. Włączamy blender nie ruszając nim początkowo, tak by dno dokładnie się wymieszało uzyskując kolor i konsystencję gęstego majonezu. Następnie unosimy powoli końcówkę blendera ku górze by kolejne partie dokładnie się wymieszały uzyskały jednolity kolor. Gdy całość wygląda jednolicie, mieszamy całość poruszając blenderem w górę i w dół. Dzięki temu majonez będzie wszędzie równomiernie gęsty.

Majonez domowy - przechowywanie

Tak wykonany majonez można przechowywać w lodówce do 14 dni.
Jeśli ktoś lubi majonez bardziej wyrazisty można dodać pieprzu, czosnku lub papryki, wszystko zależy od gustu.

Dlaczego majonez domowy?

Majonez domowy jest nie tylko smaczniejszy ale i zdrowszy. Robiąc go samemu wiemy co jemy i mamy pewność, że jest on pierwszej świeżości. Przygotowanie majonezu zajmuje dosłownie kilka minut, a korzyści z jego wykonania jest zdecydowanie więcej niż z majonezu sklepowego. Domowy majonez to przede wszystkim pewna świeżość, brak syntetyków, brak konserwantów, dobry smak, a i satysfakcja iż wykonaliśmy go sami. W 100g majonezu mieści się około 727kcal.

Do czego używać majonezu domowego?

Podobnie jak w przypadku majonezu sklepowego nadaje się on do wielu pysznych potraw jak sałatki, jajka, zamiast masła na kanapki, jako ketchup czy dodatek do mięsa, frytek i innych tego rodzaju przekąsek, jako baza do sosów, oraz jako dodatek do wielu potraw np. zapiekanki. Majonez domowy w użyciu do wielu rzeczy będzie co najważniejsze zdrowszy od sklepowego.

Komentarze:
Templariusz 2014-10-27 15:09:48

Dlaczego na zdjęciu wygląda na zielony??