Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Majonez domowy – przepis
Składniki:
– 1 jajko, – 230g oleju słonecznikowego, – 1 łyżka białego octu, – 0,5 łyżeczki soli, – 0,5 łyżeczki cukru, – 1 łyżeczka musztardy stołowej.
Przygotowanie:
Z blendera wyciągamy końcówkę i wkładamy ją do lodówki na około godzinę. Jeśli nie mamy tyle czasu możemy wsadzić ją na 20 minut do zamrażalnika, to może wydać się dziwaczne ale w wykonaniu dobrego majonezu jest ważne. Do słoika (musi być minimum wymiarów blendera by końcówka się do niego zmieściła, gdyż majonez będziemy przygotowywać bezpośrednio w słoiku) wbijamy jajko tak by żółtko pozostało całe. Wlewamy ocet, olej, wsypujemy cukier, sól oraz dodajemy musztardę. Końcówkę blendera wyciągamy z lodówki i zanurzamy w słoiku tak by dotykała dna. Włączamy blender nie ruszając nim początkowo, tak by dno dokładnie się wymieszało uzyskując kolor i konsystencję gęstego majonezu. Następnie unosimy powoli końcówkę blendera ku górze by kolejne partie dokładnie się wymieszały uzyskały jednolity kolor. Gdy całość wygląda jednolicie, mieszamy całość poruszając blenderem w górę i w dół. Dzięki temu majonez będzie wszędzie równomiernie gęsty.
Majonez domowy – przechowywanie Tak wykonany majonez można przechowywać w lodówce do 14 dni.
Jeśli ktoś lubi majonez bardziej wyrazisty można dodać pieprzu, czosnku lub papryki, wszystko zależy od gustu.
Dlaczego majonez domowy?
Majonez domowy jest nie tylko smaczniejszy ale i zdrowszy. Robiąc go samemu wiemy co jemy i mamy pewność, że jest on pierwszej świeżości. Przygotowanie majonezu zajmuje dosłownie kilka minut, a korzyści z jego wykonania jest zdecydowanie więcej niż z majonezu sklepowego. Domowy majonez to przede wszystkim pewna świeżość, brak syntetyków, brak konserwantów, dobry smak, a i satysfakcja iż wykonaliśmy go sami. W 100g majonezu mieści się około 727kcal.
Do czego używać majonezu domowego?
Podobnie jak w przypadku majonezu sklepowego nadaje się on do wielu pysznych potraw jak sałatki, jajka, zamiast masła na kanapki, jako ketchup czy dodatek do mięsa, frytek i innych tego rodzaju przekąsek, jako baza do sosów, oraz jako dodatek do wielu potraw np. zapiekanki. Majonez domowy w użyciu do wielu rzeczy będzie co najważniejsze zdrowszy od sklepowego.
Was this helpful?
0 / 0