Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Orzeszki ziemne (arachidowe) pojawiły się w Europie około 500 lat temu. Ich odkrywcą był Magellan, który zauważył je w Peru i podzielił się nimi ze światem. Orzeszki szybko polubił cały świat, zaczęło się od Azji, Afryki, Ameryki Północnej .

Masło orzechowe

Masło orzechowe zostało wyprodukowane w 19 wieku przez Amerykanina Kellogga, który również wynalazł płatki kukurydziane. Masło orzechowe doskonale się przyjęło, a w szczególności w USA, gdzie stało się jedną z najpopularniejszych past na chleb. Choć być może wyda się to dziwne, masło orzechowe często jest łączone z grysikiem czekoladowym, ogórkiem, serem lub bananem. Taka kanapka z masłem orzechowym i bananem była ulubioną przekąską Elvisa Presleya.

Masło orzechowe pojawiło się w Holandii w roku 1948 roku dzięki firmie Calve. Masło orzechowe produkowane w Holandii składało się z zmielonych i prażonych orzeszków ziemnych w połączeniu z oliwą i solą. Zazwyczaj podawane na kanapce. Często używane jest masło orzechowe do wykonania sosu orzechowego lub zupy.

Choć masło może wydawać się mało popularnym, jest bardzo popularne na całym świecie, a co najbardziej zaskakujące w wielu odmianach języków ma własną nazwę np. po rosyjsku, niemiecku, francusku, angielsku, afrykańsku.

Masło orzechowe - wartości odżywcze

Skład masła orzechowego:
- 45-54% olej,
- 25-35% białko,
- 15-19% węglowodany,
- 0,4-0,7% woda,
- 0,2-0,3% sól,
- 0,1-0,3% skrobia i witaminy B, E

Masło orzechowe - gdzie kupić?

W Polsce masło orzechowe można kupić w każdym supermarkecie. Są sprzedawane z produkcji wielu firm np. Felix, King Stuff'N, Sante, Primavika i wiele innych. Ceny za słoiczek masła orzechowego o pojemności 350g klarują się od 9zł do około 30zł.

Komentarze: