Masło orzechowe

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Orzeszki ziemne (arachidowe) pojawiły się w Europie około 500 lat temu. Ich odkrywcą był Magellan, który zauważył je w Peru i podzielił się nimi ze światem. Orzeszki szybko polubił cały świat, zaczęło się od Azji, Afryki, Ameryki Północnej .

Masło orzechowe

Masło orzechowe zostało wyprodukowane w 19 wieku przez Amerykanina Kellogga, który również wynalazł płatki kukurydziane. Masło orzechowe doskonale się przyjęło, a w szczególności w USA, gdzie stało się jedną z najpopularniejszych past na chleb. Choć być może wyda się to dziwne, masło orzechowe często jest łączone z grysikiem czekoladowym, ogórkiem, serem lub bananem. Taka kanapka z masłem orzechowym i bananem była ulubioną przekąską Elvisa Presleya.

Masło orzechowe pojawiło się w Holandii w roku 1948 roku dzięki firmie Calve. Masło orzechowe produkowane w Holandii składało się z zmielonych i prażonych orzeszków ziemnych w połączeniu z oliwą i solą. Zazwyczaj podawane na kanapce. Często używane jest masło orzechowe do wykonania sosu orzechowego lub zupy.

Choć masło może wydawać się mało popularnym, jest bardzo popularne na całym świecie, a co najbardziej zaskakujące w wielu odmianach języków ma własną nazwę np. po rosyjsku, niemiecku, francusku, angielsku, afrykańsku.

Masło orzechowe – wartości odżywcze

Skład masła orzechowego:

– 45-54% olej, – 25-35% białko, – 15-19% węglowodany, – 0,4-0,7% woda, – 0,2-0,3% sól,

– 0,1-0,3% skrobia i witaminy B, E

Masło orzechowe – gdzie kupić?

W Polsce masło orzechowe można kupić w każdym supermarkecie. Są sprzedawane z produkcji wielu firm np. Felix, King Stuff’N, Sante, Primavika i wiele innych. Ceny za słoiczek masła orzechowego o pojemności 350g klarują się od 9zł do około 30zł.

Was this helpful?

0 / 0