Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Napoje i trunki

Miód pitny to bardzo smaczny i aromatyczny napój alkoholowy otrzymywany przez fermentację miodu pszczelego rozcieńczonego wodą, z dodatkiem soków owocowych, przypraw i ziół. Może zawierać od 9-18 % alkoholu. Jakość otrzymanego w ten sposób wyrobu zależy od rodzaju miodu i jakości wody. Ważna jest też zastosowana technologia i czas leżakowania. Miód pitny znany był już w starożytnej Grecji i Rzymie. Wytwarzany był prawie na całym świecie. Jednak bardzo wysoko cenione były polskie miody. Wyróżniały się bowiem bardzo długim okresem przechowywania. Fermentowane u nas były miody bardzo gęste, dzięki czemu otrzymywano napój o wyjątkowej mocy i aromacie. W Polsce średniowiecznej miód pitny zastępował wino. Był to wtedy trunek drogi, pito go na ważnych uroczystościach, np. na weselach. Szczególnie znany był lipiec, miód wyrabiany z miodu lipowego, bez rozcieńczenia. Cieszył się dużym uznaniem.

Miód pitny - jak zrobić?

○ Miód rozcieńcza się wodą, dodaje przyprawy i drożdże.
○ Otrzymany roztwór poddaje się fermentacji. Trwa ona około 6 tygodni.
○ Po tym czasie oddziela się drożdże.
○ Następnie przelewa się napój do beczek, naczyń szklanych lub kamionek.
○ Poddaje się go procesowi dojrzewania. Dojrzewanie decyduje o jakości otrzymanego miodu pitnego. Ważna jest też temperatura i czas. Im więcej miodu, tym dłuższy czas oczekiwania. Czasami trwa to nawet kilka lat.

W zależności od stopnia rozcieńczenia miodu wodą wyróżnia się:

Miód pitny półtorak - otrzymuje się go z 1 części miodu i 1/2 części wody. Stężenie cukrów jest tu bardzo wysokie, dlatego fermentacja trwa najdłużej. Dojrzewanie trwa około 10 lat. Dzięki temu półtorak ma piękny bursztynowy kolor, bogaty bukiet smakowy, jest najsłodszy i najmocniejszy (16-18 % alkoholu).
Miód pitny dwójniak - zawiera takie same ilości miodu i wody, czyli 1 część miodu, 1 część wody. Czas dojrzewania około 4-5 lat.
Miód pitny trójniak - miesza się tu 1 część miodu nektarowego z 2 częściami wody. Czas dojrzewania od ponad 1 roku do 2 lat.
Miód pitny czwórniak - otrzymuje się go przez rozcieńczenie 1 części miodu z 3 częściami wody.
Miód pitny owocowy - 30 % wody potrzebnej do rozcieńczenia zastępuje się sokiem owocowym. Fermentacja trwa tu najkrócej.
Miód pitny korzenny - z dodatkiem ziół.

Inny podział miodów:
• Sycone, czyli warzone - gotowane.
• Niesycone - rozpuszczanie miodu następuje w letniej wodzie bez gotowania.

Bukiet - otrzymuje się poprzez doprawienie roztworu miodu i wody (brzeczki) różnymi dodatkami:
- sokami owocowymi: otrzymuje się miody owocowe,
- przyprawami korzennymi - miody korzenne,
- korzeniami i ziołami - miody korzenno ziołowe. Otrzymuje się je przez dodanie: chmielu, goździków, imbiru, jałowca, migdałów, wanilii, pieprzu.

Sposób podawania:
podawać w temperaturze pokojowej, w zimie na gorąco z przyprawami i plasterkiem cytryny lub pomarańczy.

Przechowywanie
jak wina: w ciemnych pomieszczeniach, niskiej temperaturze (5-10 stopni C) w pozycji leżącej.

Komentarze:
Miodosytnik AMATOR 2012-07-09 21:49:20

o ile mnie pamięć -i doświadczenie- nie myli to z zamego miodu, bez rozcieńczania,nie powstanie miód pitny.Chyba ze juz w pasiece go ,,ochrzcili,,.Juz półtorak fermentuje b.cieżko i długo.Lipce były to najcześciej półtoraki lub dwójniaki.wyrabiane z dobrego gatunkowo miodu lipowego-lub z dużym jego udziałem,czesto niesycone ,aby w procesie gotowania nie utracić cennego aromatu,Z tegóż to powodu =były to miody często naturalne,bez dodatków smakowo zapachowych.poza sokiem z cytryny lub ew.kwaskiem cytrynowym.SYCONY przed 27 laty półtorak-osobiście- obecnie ma kolor b.ciemnej herbaty,jest klarowny,słodki,mocny i praktycznie nieprzejrzysty.niestety została tylko butelczyna.

Klewu 2013-03-15 12:59:04

dobre xD