Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Mortadela jest rodzajem włoskiej kiełbasy, której wyrobem zajmowała się Lombardia, Bolonia oraz Romania. Tak było jednak dawniej. Dziś mortadela jest dostępna na całym świecie, gdyż wyrabiana jest z kawałeczków różnego rodzaju mięs. Dawniej, kiedy mortadela była jeszcze wyrobem wyłącznie Włoskim, wytwarzano ją jedynie z wieprzowiny, przyprawiano zaś słoniną i gorczycą. Wszystko się jednak zmieniło, nie tylko w rodzajach mięsa ale i dodawanych do niego przypraw.

Mortadela - skład

W Polsce od jakiegoś czasu można skosztować mortadeli z parzonego kurczaka, skórki wieprzowej, skórki drobiowej, kaszy manny, mąki pszennej, białka sojowego, soli, selera i wielu innych dodatków, a więc nie jest już tą tradycyjną mortadelą.
Mortadela lubiana jest jednak nie głównie za smak, a za swoją niską cenę, pożywność oraz możliwości jakie daje nam w kuchni. Jednak jest i wielu takich ludzi, dla których najważniejsze są zawarte w spożywanym mięsie wartości, a mortadela nie ma ich zbyt wiele, często zaś jest porównywana np. do parówek.

Zalety mortadeli

• można ją jeść zarówno surową np. na pieczywie jak i przygotowaną w inny dowolny sposób,
• ma bardzo niską cenę,
• można nią zastąpić tradycyjne kotlety schabowe, gdyż obtoczona w jajku i bułce, smakuje równie smacznie,
• można ją podsmażyć i podać z sosem np. pomidorowym ,
• doskonale nadaje się do sałatek,
• sprawdzi się również jako dodatek do jajka, szpinaku czy tez żółtego sera,
• sprawdza się w wielu daniach,
• dobrze smakuje.

Mortadela - kalorie

Mortadela w swoich 100g zawiera około:
- 196 kcal
- 10,5 g białka
- 3,5 g węglowodanów
- 16 g tłuszczu

Mortadela - przepisy

Mortadela smażona

Składniki:
- Mortadela,
- 2 jaja,
- Szklanka mąki,
- 1,5 szklanki wody,
- Przyprawy,
- Olej,
- Pieczarki,
- Ser żółty.

Przygotowanie:
Mortadelę drobno kroimy. W misce miksujemy mąkę z wodą, jajami i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy by powstało bardzo gęste ciasto. Pieczarki myjemy i obieramy, a następnie kroimy w plastry i wrzucamy na patelnię. Ser żółty również kroimy w plastry. Mortadelę obtaczamy w mące i w cieście, po czym układamy na rozgrzanym oleju. Smażymy z obu stron na małym ogniu. Smażąc drugą stronę na wierzch kładziemy pieczarki i przykrywamy je plastrem sera żółtego. W momencie rozpuszczenia się kotleciki są gotowe. Można je odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!

Mortadela - sałatka

Składniki:
- Puszka kukurydzy,
- puszka groszku,
- 20 dag sera żółtego,
- 30 dag mortadeli,
- 7 ogórków konserwowych,
- Mały majonez,
- Mały jogurt naturalny,
- 2 ząbki czosnku,
- Przyprawy.

Przygotowanie:
Groszek i kukurydzę odsączamy i wrzucamy do naczynia. Mortadelę, ogórki i ser kroimy w drobną kostkę i również wsypujemy do miski. W osobnym naczyniu mieszamy majonez z jogurtem naturalnym, przeciśniętym czosnkiem oraz przyprawami, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 25 minut. Po upływie czasu zalewamy produkty w misce i dokładnie mieszamy. Wygodniej będzie zacząć sałatkę od sosu by nie robić przerwy. Smacznego!

Komentarze: