Mortadela jest rodzajem włoskiej kiełbasy, której wyrobem zajmowała się Lombardia, Bolonia oraz Romania. Tak było jednak dawniej. Dziś mortadela jest dostępna na całym świecie, gdyż wyrabiana jest z kawałeczków różnego rodzaju mięs. Dawniej, kiedy mortadela była jeszcze wyrobem wyłącznie Włoskim, wytwarzano ją jedynie z wieprzowiny, przyprawiano zaś słoniną i gorczycą. Wszystko się jednak zmieniło, nie tylko w rodzajach mięsa ale i dodawanych do niego przypraw.
Mortadela – skład
W Polsce od jakiegoś czasu można skosztować mortadeli z parzonego kurczaka, skórki wieprzowej, skórki drobiowej, kaszy manny, mąki pszennej, białka sojowego, soli, selera i wielu innych dodatków, a więc nie jest już tą tradycyjną mortadelą.
Mortadela lubiana jest jednak nie głównie za smak, a za swoją niską cenę, pożywność oraz możliwości jakie daje nam w kuchni. Jednak jest i wielu takich ludzi, dla których najważniejsze są zawarte w spożywanym mięsie wartości, a mortadela nie ma ich zbyt wiele, często zaś jest porównywana np. do parówek.
Zalety mortadeli
- można ją jeść zarówno surową np. na pieczywie jak i przygotowaną w inny dowolny sposób,
- ma bardzo niską cenę,
- można nią zastąpić tradycyjne kotlety schabowe, gdyż obtoczona w jajku i bułce, smakuje równie smacznie,
- można ją podsmażyć i podać z sosem np. pomidorowym ,
- doskonale nadaje się do sałatek,
- sprawdzi się również jako dodatek do jajka, szpinaku czy tez żółtego sera,
- sprawdza się w wielu daniach,
- dobrze smakuje.
Mortadela – kalorie
Mortadela w swoich 100g zawiera około:
- 196 kcal – 10,5 g białka
- 3,5 g węglowodanów
- 16 g tłuszczu
Mortadela – przepisy
Mortadela smażona
Składniki:
– Mortadela, – 2 jaja, – Szklanka mąki, – 1,5 szklanki wody, – Przyprawy, – Olej, – Pieczarki, – Ser żółty.
Przygotowanie:
Mortadelę drobno kroimy. W misce miksujemy mąkę z wodą, jajami i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy by powstało bardzo gęste ciasto. Pieczarki myjemy i obieramy, a następnie kroimy w plastry i wrzucamy na patelnię. Ser żółty również kroimy w plastry. Mortadelę obtaczamy w mące i w cieście, po czym układamy na rozgrzanym oleju. Smażymy z obu stron na małym ogniu. Smażąc drugą stronę na wierzch kładziemy pieczarki i przykrywamy je plastrem sera żółtego. W momencie rozpuszczenia się kotleciki są gotowe. Można je odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!
Mortadela – sałatka
Składniki:
– Puszka kukurydzy, – puszka groszku, – 20 dag sera żółtego, – 30 dag mortadeli, – 7 ogórków konserwowych, – Mały majonez, – Mały jogurt naturalny, – 2 ząbki czosnku, – Przyprawy.
Przygotowanie:
Groszek i kukurydzę odsączamy i wrzucamy do naczynia. Mortadelę, ogórki i ser kroimy w drobną kostkę i również wsypujemy do miski. W osobnym naczyniu mieszamy majonez z jogurtem naturalnym, przeciśniętym czosnkiem oraz przyprawami, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 25 minut. Po upływie czasu zalewamy produkty w misce i dokładnie mieszamy. Wygodniej będzie zacząć sałatkę od sosu by nie robić przerwy. Smacznego!
Was this helpful?
3 / 0