Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Przepisy na smaczne ogórki konserwowe

OGÓRKI KONSERWOWE KLASYCZNE

Składniki:
- 2kg ogórków,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- gorczyca,
- chrzan w kawałku,
- 3 łyżki soli,
- 3 łyżki cukru,
- 2 szklanki octu,
- 6 szklanek wody.

Sposób przygotowania:
Ogórki wrzucamy do zimnej wody i zostawiamy na jakiś czas. Dokładnie myjemy i układamy ciasno w słoiku, przekładając przyprawami. Wodę gotujemy razem z octem, solą i cukrem. Zalewamy ogórki w słoikach tak by około 3cm zostawało wolnej przestrzeni od góry słoika. Pasteryzujemy ogórki przez około 30 minut. Gotowe, pyszne ogórki w sam raz na dodatek do zimowego obiadku.

DELIKATNE OGÓRECZKI KONSERWOWE

Składniki:
- małe ogóreczki,
- cebulka,
- marchewka,
- chrzan,
- koper,
- ziele angielskie,
- 1 szklanka octu,
- 5 szklanek wody,
- 1,5 łyżki soli,
- 1,5 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie myjemy i pozostawiamy w wodzie na około 30 minut. Cebulkę obieramy i kropimy w plasterki. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Chrzan obieramy. Ogórki układamy ciasno w słoiku z cebulką, marchewką, chrzanem i koprem. Wrzucamy kilka ziarenek ziela angielskiego, po 4 listki laurowe i pół łyżeczki ziaren gorczycy. Zalewę przygotowujemy z wrzącej wody, octu, soli i cukru. Zalewamy słoiki i zamknięte gotujemy około 20 minut. Smacznego! Ogóreczki idealne dla małych dzieci.

OGÓRKI KONSERWOWE Z CHILI

Składniki:
- 2kg ogórków,
- 2 główki czosnku,
- 2 łyżeczki chili,
- sól,
- butelka octu,
- 3 szklanki cukru.

Sposób przygotowania:
Ogórki myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy je w grube plastry na około 0,5cm i solimy 3 łyżkami soli. Do ogórków dodajemy w drobną kosteczkę posiekany czosnek i chili. Odstawiamy na noc. Ocet gotujemy z cukrem do momentu rozpuszczenia. Ogórki układamy w słoikach i zalewamy ciepłą zalewą (jeśli nie lubisz mocno kwaśnych ogórków dodaj do zalewy troszkę wody z ogórków która odsączyła się przez noc). Pasteryzujemy ogórki przez około 10 minut. Smacznego!

Komentarze: