
Przepisy na smaczne ogórki konserwowe
Przepis na OGÓRKI KONSERWOWE KLASYCZNE
Składniki:
- 2kg ogórków,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- gorczyca,
- chrzan w kawałku,
- 3 łyżki soli,
- 3 łyżki cukru,
- 2 szklanki octu,
- 6 szklanek wody.
Sposób przygotowania:
Ogórki wrzucamy do zimnej wody i zostawiamy na jakiś czas. Dokładnie myjemy i układamy ciasno w słoiku, przekładając przyprawami. Wodę gotujemy razem z octem, solą i cukrem. Zalewamy ogórki w słoikach tak by około 3cm zostawało wolnej przestrzeni od góry słoika. Pasteryzujemy ogórki przez około 30 minut. Gotowe, pyszne ogórki w sam raz na dodatek do zimowego obiadku.
Przepis na DELIKATNE OGÓRECZKI KONSERWOWE
Składniki:
- małe ogóreczki,
- cebulka,
- marchewka,
- chrzan,
- koper,
- ziele angielskie,
- 1 szklanka octu,
- 5 szklanek wody,
- 1,5 łyżki soli,
- 1,5 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie myjemy i pozostawiamy w wodzie na około 30 minut. Cebulkę obieramy i kropimy w plasterki. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Chrzan obieramy. Ogórki układamy ciasno w słoiku z cebulką, marchewką, chrzanem i koprem. Wrzucamy kilka ziarenek ziela angielskiego, po 4 listki laurowe i pół łyżeczki ziaren gorczycy. Zalewę przygotowujemy z wrzącej wody, octu, soli i cukru. Zalewamy słoiki i zamknięte gotujemy około 20 minut. Smacznego! Ogóreczki idealne dla małych dzieci.
Przepis na OGÓRKI KONSERWOWE Z CHILI
Składniki:
- 2kg ogórków,
- 2 główki czosnku,
- 2 łyżeczki chili,
- sól,
- butelka octu,
- 3 szklanki cukru.
Sposób przygotowania:
Ogórki myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy je w grube plastry na około 0,5cm i solimy 3 łyżkami soli. Do ogórków dodajemy w drobną kosteczkę posiekany czosnek i chili. Odstawiamy na noc. Ocet gotujemy z cukrem do momentu rozpuszczenia. Ogórki układamy w słoikach i zalewamy ciepłą zalewą (jeśli nie lubisz mocno kwaśnych ogórków dodaj do zalewy troszkę wody z ogórków która odsączyła się przez noc). Pasteryzujemy ogórki przez około 10 minut. Smacznego!
Was this helpful?
0 / 0