Ogórki konserwowe – przepisy

przepis-na-ogorki-konserwowe

Przepisy na smaczne ogórki konserwowe

Przepis na OGÓRKI KONSERWOWE KLASYCZNE

Składniki:

  • 2kg ogórków,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • gorczyca,
  • chrzan w kawałku,
  • 3 łyżki soli,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 szklanki octu,
  • 6 szklanek wody.

Sposób przygotowania:

Ogórki wrzucamy do zimnej wody i zostawiamy na jakiś czas. Dokładnie myjemy i układamy ciasno w słoiku, przekładając przyprawami. Wodę gotujemy razem z octem, solą i cukrem. Zalewamy ogórki w słoikach tak by około 3cm zostawało wolnej przestrzeni od góry słoika. Pasteryzujemy ogórki przez około 30 minut. Gotowe, pyszne ogórki w sam raz na dodatek do zimowego obiadku.

Przepis na DELIKATNE OGÓRECZKI KONSERWOWE

Składniki:

  • małe ogóreczki,
  • cebulka,
  • marchewka,
  • chrzan,
  • koper,
  • ziele angielskie,
  • 1 szklanka octu,
  • 5 szklanek wody,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 1,5 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

Ogórki dokładnie myjemy i pozostawiamy w wodzie na około 30 minut. Cebulkę obieramy i kropimy w plasterki. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Chrzan obieramy. Ogórki układamy ciasno w słoiku z cebulką, marchewką, chrzanem i koprem. Wrzucamy kilka ziarenek ziela angielskiego, po 4 listki laurowe i pół łyżeczki ziaren gorczycy. Zalewę przygotowujemy z wrzącej wody, octu, soli i cukru. Zalewamy słoiki i zamknięte gotujemy około 20 minut. Smacznego! Ogóreczki idealne dla małych dzieci.

Przepis na OGÓRKI KONSERWOWE Z CHILI

Składniki:

  • 2kg ogórków,
  • 2 główki czosnku,
  • 2 łyżeczki chili,
  • sól,
  • butelka octu,
  • 3 szklanki cukru.

Sposób przygotowania:

Ogórki myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy je w grube plastry na około 0,5cm i solimy 3 łyżkami soli. Do ogórków dodajemy w drobną kosteczkę posiekany czosnek i chili. Odstawiamy na noc. Ocet gotujemy z cukrem do momentu rozpuszczenia. Ogórki układamy w słoikach i zalewamy ciepłą zalewą (jeśli nie lubisz mocno kwaśnych ogórków dodaj do zalewy troszkę wody z ogórków która odsączyła się przez noc). Pasteryzujemy ogórki przez około 10 minut. Smacznego!

Was this helpful?

0 / 0